Multitalentovaný spevák, skladateľ a performer Samuel Hošek vydáva po rokoch úspešných spoluprác vlastný debutový album Our Time is Now, na ktorom pracoval dva roky s hudobným producentom Jurešom Líškom z kapely Fallgrapp. Spolu s hudobne bohatou nahrávkou vydal v prvý decembrový piatok aj štýlový videoklip k singlu Magic Carpet.

Samuel Hošek nie je na hudobnej scéne žiadnym nováčikom a rozhodne nie je len tvárou z reklamy, ktorú v súčasnosti môžete vidieť v televízii aj na outdoorových plochách po celom Slovensku. Za posledných šesť rokov vydal niekoľko singlov a má za sebou množstvo zaujímavých spoluprác s hudobníkmi, rapermi a kapelami ako Supa, Ľudové Mladistvá, Sisa Michalidesová, Martin Matys, Lyrik H či Fallgrapp. Nielen u nich, ale aj u mnohých ďalších slovenských a českých umelcov si za krátky čas získal rešpekt, a zároveň ho tieto spolupráce ako speváka a hudobníka postupne profilovali.
 
Objavil sa tiež na koncertných pódiách v úlohe vokalistu po boku najväčších hviezd česko-slovenskej scény ako sú Lucie Bílá, Ben Cristovao, Marika Gombitová alebo Majk Spirit, zároveň má však blízko aj k jazzovej (napr. koncerty s dvojicou Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek) a alternatívnej scéne, resp. performance artu (projekt Electric Sabina). Jeho širokú pôsobnosť dokumentuje aj účinkovanie v sprievodnej kapele súťažiacich v rámci finálových kôl SuperStar či vystúpenie v role predskokana na bratislavskom koncerte americkej vokálnej senzácie Naturally 7.

Nie je preto prekvapením, že prioritou číslo jedna sa časom stalo vydanie vlastného albumu. Ako sám tvrdí, najprv naň musel dozrieť. "Každou úžasnou spoluprácou vo mne rástla túžba priniesť jedného dňa vlastnú tvorbu a byť na pódiu sám za seba," hovorí hudobník, ktorý ako prvú lastovičku z pripravovaného debutu ponúkol ešte v roku 2018 podmanivý singel Home.


Kľúčová spolupráca

Za zásadný moment v kariére považuje Samuel Hošek spoluprácu s kapelou Fallgrapp na jej druhom albume V hmle (2017). Keď prišiel do štúdia talentovaného producenta a lídra kapely Jureša Líšku po prvýkrát, ambície vydať vlastný sólový album ešte nemal, hoci už mal v rozpracovaných niekoľko skladieb.

"Priniesol som Jurešovi demá a hneď prvá skladba, o ktorej som si myslel, že je vlastne úplne zbytočná, sa mu zapáčila. Začali sme na nej pracovať a vznikla jedna z mojich najsilnejších vecí - skladba Home. Hudobne sme si teda extrémne sadli. Veľakrát sme sa nemuseli ani rozprávať o našich predstavách. Stačilo prísť do štúdia a hodiny sme nahrávali a tvorili. O kreatívne nápady nebola núdza a zrazu sme sa pristihli v momente, že máme stále nový materiál a vlastne tak nejako nahrávame album," opisuje Samuel začiatky tvorby v spolupráci s Jurešom Líškom.

Samuel Hošek - Our Time Is Now, 2020 Zdroj: Katarína CinoFoto: Katarína Cino

Nekonvenčné piesne s osobnou výpoveďou

Dvojica si na dokončenie nahrávky dopriala čas. Výsledok môže osloviť širšie publikum, aj keď skladby na albume nie sú viazané štandardnými pravidlami. "Je oslobodzujúce nebyť tlačený časom alebo vydavateľstvom. Nikdy som nekalkuloval s tým, aby som vytvoril hit. Niekedy moja skladba začína refrénom, inokedy zase rapujem alebo rozprávam. Išlo mi o to zachytiť moju výpoveď a zhmotniť hudobnú predstavu čo najpresnejšie. Dostal som sa do fázy, že už nič neočakávam. Dôležité je, aby bol umelec spokojný s tým, čo vytvoril a stál si za tým. A ak sú spokojní aj fanúšikovia, to je tá najlepšia kombinácia. Cítil som, že najprv musím dozrieť. Ako umelec, ako muž. To všetko sa stalo. Prišiel čas vložiť to do niečoho, čo tu po mne pretrvá."

V skladbách albumu Our Time Is Now sa tak naplno ukazuje jeho interpretačná aj autorská všestrannosť. Výnimočná je na albume detailná práca s vokálmi, typická pre Jurešom produkované nahrávky, a veľkým osviežením je práve spomínaný rap, ktorý znie vždy inak - akoby mal Samuel na albume niekoľko hostí. Všetky skladby si však naspieval a narapoval sám.

Autorské texty v angličtine zachytávajú obdobie posledných piatich rokov, pričom rozprávajú príbehy vzťahov a odhaľujú proces spoznávania samého seba a hľadania vlastnej identity. Medzi témami albumu sú aj otázka viery v Boha, životná rovnováha, či kontrast medzi obmedzenosťou a otvorenosťou, resp. porozumením odlišnej kultúry. Dobrým príkladom je druhá zverejnená skladba Black Eyes (2019), ktorou spevák vyjadril svoju vnútorne pociťovanú spätosť s afro-americkou hudbou a kultúrou. Tú napokon vyjadruje aj samotný obal a ďalšie sprievodné fotografie k albumu.


"Moje skladby opisujú formovanie môjho Ja. Sú o hľadaní a nájdení svojej identity, vnímaní odlišných svetov, o pochopení a pravde. O otázkach viery a výchovy vo viere, ale aj o slobode mysle. O rušení hraníc a ich opätovnom vystavaní. O rasovej problematike. O cestovaní. O doposiaľ najinšpiratívnejšom období môjho života. Vždy ma hnevala nespravodlivosť a obmedzenosť. Preto som aj zvolil cover albumu, ktorý je možno pre niekoho trochu odvážny a provokatívny, no pre mňa znamená čistotu, pravdu, jednotu a prítomnosť," vysvetľuje spevák.

Autorkou spomínaných záberov je mladá fotografka Katarína Cino a graficky album spracovala Eva Kašáková. "Myslím si, že svet je v dnešnej dobe príliš rozdelený, rozanalyzovaný a preškatuľkovaný. Prial by som si, aby sa ľudia nedelili na farby a náboženstvá nás spájali a nie rozdeľovali. Vizuál albumu naznačuje akúsi jednotu samého seba a okolitého sveta," dodáva Samuel.

Na čarovnom koberci so Spicylicious

Spolu s debutovým albumom, vyšiel v piatok 4. decembra aj videoklip k tretiemu singlu Magic Carpet. "Na realizáciu videoklipu som si prizval skvelý tím a to slovenskú kameramanku žijúcu v Prahe, Veroniku Donutkovú známu aj ako Deravá Buchta, a choreografku, tanečnicu a art direktorku Katarínu "Chilli" Čilíkovú. Tieto dve dámy už spolu pracovali ako osvedčené duo pri viacerých videách tanečnej skupiny Spicylicious, ako aj pri rovnomennom videoklipe českej speváčky Annet X."

Podobne ako v prípade adepta na český klip roka, aj vizuál k Hošekovmu "čarovnému kobercu" je okulahodiacim počinom plným farieb, tanca a štýlu, aký v slovenských videoklipoch len tak neuvidíte. Spevák aj touto novinkou dokazuje, že jeho tvorba prekračuje hranice nielen hudobne, ale i vizuálne.


"Vždy rád pracujem s ľudmi, ku ktorým mám obdiv a vzhliadam k ich práci. Sú to zväčša moji kamaráti, ktorí sú mi aj obrovskou inšpiráciou. Naša generácia by mala mať zodpovednosť vytvárať kvalitné veci a posúvať umeleckú, vkusovú, či intelektuálnu úroveň. Tanečníci boli mladí krásni ľudia z tanečného zoskupenia Spicylicious," dodáva hudobník. O kostýmy sa postarala Zuzana Laučíková alias "Nemám čo na seba" a mejkap Mischel Warenitz. Produkčnú časť klipu zastrešil Dominik Szombath.

Na albume Our Time Is Now sa nachádza 12 skladieb, ktoré vznikali priebežne počas dvoch rokov. Autorsky sa na nich okrem samotného speváka podieľal najmä spomínaný hudobný producent Jureš Líška, ktorý má na svedomí väčšinu hudobných podkladov. Na nahrávke sa však objavujú aj inštrumentálni hostia: gitarista Jakub Šedivý, basgitarista Lukáš Mutňanský a jeho brat Martin, ktorý nahral jednu z gitarových liniek v singli Home.

Nahrávka vyšla digitálne pod značkou Warner Music, nájdete ju na všetkých streamovacích platformách. CD si môžete zaobstarať v e-shope Ruka Hore. Album z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytli PR manažérka Katarína Cíbiková a Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Katarína Cino / grafika: Eva Kašáková