Prešovský gitarista Peter Uher sa venuje jazzovej ambientno-experimentálnej hudbe, vďaka ktorej objavuje nové vyjadrovacie prostriedky. Minuloročný album New Reality sa mu v tomto roku podarilo uviesť na domácich pódiách. Podieľal sa na príprave CD rusínskych balád a úspešne sa prezentoval v Poľsku, kde vystupoval v rámci veľkého orchestra.

Po rôznych projektoch a spoluprácach vydal Peter Uher v roku 2021 sólový album New Reality. CD zožalo pozitívne ohlasy a Peter sa spolu so svojou kapelou, v ktorej účinkujú basgitarista Branislav Valanský a bubeník Michal Čerevka, rozhodol skladby z albumu uviesť aj na koncertoch.

"Hrali sme niekoľko koncertov v slovenských kluboch. Najlepšie ohlasy mali skladby, ktoré majú ťah. Niektoré kompozície som hral sám na barytónovej gitare, iné zase spoločne v ambientných psychedelických náladách. Pretváram dramaturgiu vystúpení tak, aby boli dynamickejšie. Mám aj niekoľko nových skladieb, ktoré chcem zaradiť do koncertného programu. V mojej hudbe počujem najmä trúbku, a preto by som v budúcnosti skúsil hrať aj v kvartete," ozrejmuje situáciu Peter.

Poľská anabáza

Na jar v tomto roku predviedol Peter svoju tvorbu Grzechovi Piotrowskemu. O mesiac mu poľský hudobník zavolal, že ho chce do World Orchestra na tamojší koncert v Bielsko-Biała. "World Orchestra zoskupuje muzikantov z rôznych krajín. Spoločne hrajú veľký koncert, na ktorom pravdepodobne znie najmä Grzechova tvorba, ale objavujú sa aj skladby, ktoré som počul na albume nórskeho gitaristu Eivinda Aarseta (hral vo WO dávnejšie). Tohtoročný program bol dosť pestrý a trval tri hodiny. Bol to pre mňa veľký zážitok a výborná škola.

Zástupca našej scény sa v orchestri dostal skupiny s ďalšími dvoma gitaristami a rytmickou sekciou. „Atmosféra koncertu bola úžasná, miestami až magická. Mali sme podelené sólové časti aj miesta v skladbách. Všetko bolo s citom premyslené. Hral som prevažne úseky, ktoré mal predo mnou vo WO na starosti spomínaný Aarset. Boli to rôzne wah sóla, volume zvuky a rozplývajúce sa témy a pasáže, kde náhoda improvizácie vytvárala príbeh."

V lete sa Peter zúčastnil festivalu Wschod piekna v Olsztyne. "Grzech, organizujúci tento festival, chcel, aby som prišiel hrať 50-minútový program s Krzystofom Lochowitzom (tiež gitarista vo WO). Tak sme si s Krzysztofom cez internet naplánovali dramaturgiu koncertu, poslali si lead sheets skladieb, ktoré chceme hrať. Dva dni pred festivalom som odcestoval do Varšavy. Tam sme si pripravili náš naplánovaný program a doplnili ho o rôzne improvizácie, ambientné zvukové kulisy, loopy, a pod."

Podbeskydské balady a budúcnosť

Zaujímavou je tiež Petrova spolupráca s rusínskym spevákom Igorom Kucerom, s ktorým sa mu podarilo pripraviť CD Podbeskydské balady. Vydanie nosiča podporil aj fond KultMinor. Podľa autorov ide o výnimočný počin, najmä kvôli tomu, že ľudia môžu premiérovo počuť spracovanie časti balád, zozbieraných Orestom Zilynským.

"Projekt vychádza z melódií a textov, ktoré zozbieral významný ukrajinský etnograf, literárny historik a prekladateľ Orest Zilynskyj v knihe Balady východného Slovenska. Počiatočnú ideu má na svedomí operný spevák Igor Kucer. Ku mne sa na začiatku dostala od Igora len určitá harmonická podoba uchopenia daných balád, pretože pôvodné aranžmány k nim neexistujú. Takže sme vytvorili aranžérsky novotvar."

Popri týchto aktivitách Peter pripravuje skladby na ďalší sólový album. "Niektoré skladby budem hrať sólovo na barytónovej gitare, len s looperom, iné zase viac v groovoch s kapelou. Bude to tak 50 na 50. Pri tvorbe som prestal riešiť, či hrám skladbu iba s bicími alebo hrám niečo len na jednom akorde tri minúty. Vnímaví ľudia počúvajú aj náladu hudby a jej emóciu, ktorú im chcem posunúť."

Pre skúseného hudobníka sú dôležité nové impulzy. "Páči sa mi sloboda v hudobnom prejave niektorých zoskupení, ktoré som v poslednom období počul a to ma celkom inšpirovalo. Určite budem hrať niektoré skladby aj s trúbkou. Oslovil som opäť dánskeho trubkára Jakoba Sørensena, ktorý hral na albume New Reality. Okrem neho by som chcel osloviť ešte niekoho z domácej a poľskej hudobnej scény," objasňuje Peter svoje budúce plány.

Autor: Marek Danko