Trio La Gioia prešlo v poslednom roku niekoľkými zásadnými zmenami. V prvom rade upravilo svoj názov, ktorá sa skrátil na jednoslovný a jednoduchší variant Gioia, teda Radosť. Ďalšou zmenou bol odchod jedného zo stabilných členov a príchod nového speváka Martina Vetráka, s ktorým sa Gioia predstaví aj na vianočných koncertoch.


Po období zmien prináša Gioia aj nový album s pozitívnym názvom Dolce Vita (v preklade Sladký život) a jedenástkou skladieb. Úplne na začiatku nového fungovania vydalo trio singel Duša - pieseň, ktorú Matej Vaník napísal na vyžiadanie pre dnes už zosnulého maestra Karla Gotta. Pieseň sa Karlovi veľmi páčila a chcel ju nahrať spolu s triom, avšak jeho nastupujúce zdravotné problémy už tomu nedali šancu. Tak ju Matej vytiahol zo šuflíka a pieseň sa v novom aranžmáne a stala pilotnou skladbou nového zloženia skupiny. A na koncertoch žne naozaj veľký úspech.

Album Dolce Vita bude do života uvedený až dvakrát. Prvý krst sa konal 29. novembra na vypredanom koncerte v pražskom hudobnom divadle Karlín. Krstnou mamou mala byť prvá dáma českej opernej scény Eva Urbanová, avšak neočakávané zdravotné problémy jej to nedovolili. Tak sa úlohy krstných rodičov zhostili dlhoročná manažérka Lýdia Deglovič a za českú stranu promotér českých koncertov Radek Machander.

Druhý krst čaká Gioiu 15. decembra v Bratislave v priestoroch kultúrneho domu v Zrkadlovom háji, kde sa úlohy krstného otca zhostí operný spevák Miroslav Dvorský. Koncert sa uskutoční v rámci série koncertov pod názvom Vianočné galakoncerty Gioia, ktoré uvidia aj fanúšikovia v Košiciach a Banskej Bystrici. Lístky sú v predaj v sieti Predpredaj.sk.

Zmena zostavy aj názvu

"Na jar roku 2021, kedy ešte doznievala nelichotivá pandemická situácia, sa náš bývalý kolega Peter Durovec rozhodol odísť a ísť si vlastnou cestou," opisuje detaily zmeny na poste jedného z trojice spevákov Peter Ševčík. "Veľmi nás to nemilo prekvapilo, ale odhodlanie pokračovať v započatom bolo silnejšie. Budovali sme a budujeme naše meno už naozaj pekných 14 rokov a nechceli sme zahodiť to, čo nás naozaj napĺňa a čím rozdávame ľuďom radosť. Nemohli sme sklamať fanúšikov a ľudí, ktorí v nás verili."

Matej Vaník preto oslovil Martina Vetráka z Brezna, s ktorým už v minulosti spolupracoval a s ktorým sa už dlhšie poznal. "Martin tak dostal ponuku spievať s nami, avšak na jeho stole zároveň s ponukou od kapely Gioia ležala aj ďalšia - ponuka na angažmán v pripravovanom muzikále Jozef a jeho zázračný farebný plášť, kde mal stvárniť jednu z hlavných postáv. Martin Vetrák sa rozhodol pre účinkovanie v skupine Gioia," prezrádza Peter Ševčík.

"S jeho príchodom prišla do skupiny aj nová energia a my sme tomuto začiatku nechceli zostať nič dlžní. Keď nový člen, tak aj zmena názvu na Gioia. V podstate je to stále ten istý význam, gioia = radosť. Ale už inak chápaná - s novým vetrom v plachtách a s väčším odhodlaním robiť nové veci," dodáva.

Martin Vetrák riešil dilemu

Ponuka z nitrianskeho Divadla Andreja Bagara na účinkovanie v muzikáli bola pre Martina Vetráka veľmi lákavá, no potom prišlo niečo ešte lepšie. "Chalanov z La Gioia som registroval už dlho, dokonca som bol aj na ich koncertoch, keď boli ešte v pôvodnom zložení. Ani vo sne by mi nenapadlo, že raz budem súčasťou tohto tria. Pred rokom a pol mi zavolal Matej Vaník, či by som mal záujem stať sa novým členom skupiny. Ponuku som si nesmierne vážil, no bol som veľmi na vážkach. Prvýkrát mi srdce hovorilo na obe strany," priznáva Martin Vetrák.

"No nakoniec som muzikál odmietol a stal som sa tretím členom zoskupenia. Nastúpil som do idúceho nie vlaku, ale rýchliku. Za mesiac som naštudoval cez 20 piesni v rôznych jazykoch, aby sme mohli čím skôr vystupovať pred publikom, ktoré nám všetkým počas pandemie veľmi chýbalo. Bola to pre mna obrovská výzva a mal som veľký rešpekt, predsa už majú nejaké to meno na československej scéne. Ľudia ma však veľmi pekne privítali na každom jednom koncerte a to si vážim. Je to určite iné spievať v triu ako sólovo. Tu sa musíme vzájomne počúvať, ladiť, aby to znelo tak, ako má. Neexistuje improvizácia, pretože by sa mohol rozbiť ten trojhlas, ktorý máme v každej piesni," dodáva nový člen tria.

Vianočné galakoncerty Gioia:

14. 12. - Košice, Ges club
15. 12. - Bratislava, DK Zrkadlový háj - krst albumu Dolce Vita
16. 12. - Banská Bystrica, Robotnícky dom
21. 12. - Bratislava, DK Kramáre

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Anna Olvecká, PR manažérka Gioia. Správu sme upravili.