Škótska kapela Belle and Sebastian zverejnila skladbu The Cat With The Cream. Zasnená pieseň je druhým singlom z očakávaného albumu Girls in Peacetime Want To Dance, ktorý šestica z Glasgowa plánuje vydať už 19. januára.

Produkciu štúdiovky má na starosti Ben H. Allen III, mix Tony Doogan a mastering Frank Arkwright. Album bude obsahovať dvanásť skladieb, pričom vyjde aj v digitálnej forme, ale tiež na dvoch vinyloch alebo v rámci špeciálneho box setu na štyroch LP s rôznymi bonusmi.

Ako prvý singel vyšla koncom minulého roka skladba The Party Line, ku ktorej skupina natočila aj videoklip (na konci článku). Album je podľa frontmana kapely Stuarta Murdocha čiastočne inšpirovaný Eurovíziou. "Pamätám si, ako som kapele povedal, že chcem spraviť album, na ktorom bude jedna pieseň znieť, akoby v roku 1974 reprezentovala Cyprus a ďalšia bude ako nemecký zástupca z roku 1989 alebo niečo podobné. V dokončených piesňach si to nemusíte všimnúť, no práve odtiaľ pochádzala inšpirácia," vyjadril sa ešte pred rokom spevák a skladateľ.


Kapela Belle and Sebastian pôsobí na scéne od roku 1996. Prvý album Tigermilk im vyšiel v júni 1996. Po ňom nasledovalo ďalších sedem štúdiových radových počinov, pričom v britskom albumovom rebríčku sa najviac darilo nahrávkam The Life Pursuit (2006) a Belle and Sebastian Write About Love (2010). Obe sa dostali na ôsmu priečku. Na konte majú aj dve kompilácie, dva živé albumy, šesť EP nahrávok alebo tiež single ako Legal Man, I'm a Cuckoo, Funny Little Frog, The Blues Are Still Blue či Come on Sister.

V súčasnosti v kapele pôsobia Stuart Murdoch (spev, gitara, klávesy), Stevie Jackson (gitara a vokály), Chris Geddes (klávesy), Richard Colburn (bicie), Sarah Martin (klávesy, gitara, spev), Bobby Kildea (gitara, basgitara). V roku 1999 získali BRIT Award pre Nováčika roka a vlani im počas NME Awards udelili Teenage Cancer Trust Outstanding Contribution To Music Award.


Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Facebook.com/belleandsebastian

Súvisiaci interpreti: Belle and Sebastian