"Najhoršie, čo sa môže stať, je, že z vás urobia internetový mem." Tak vraj upokojovala svojho otca Chrisa Martina dcéra Apple, keď sa jej spevák zdôveril, že pred vystúpením cez polčas Super Bowlu kapelu ovláda nervozita. Na jej slová však zrejme nedôjde - na najväčšom vystúpení svojej kariéry totiž Coldplay zatienili všetci ostatní, takže nebolo čo pokaziť.

Najdôležitejších 12 minút kariéry každého hudobníka. Teda aspoň toho, ktorý dostal možnosť predviesť sa na Super Bowle. Zrejme aj tak by sa dalo označiť vystúpenie počas finále najvyššej americkej futbalovej ligy, ktorým organizátori poctia každý rok tie najznámejšie a najväčšie hudobné mená. Po minuloročnej šou Katy Perry, ktorá bola skôr pastvou pre oči ako pre uši, tentokrát polčasovú prestávku vyplnila najúspešnejšia britská kapela posledných dvoch dekád, Coldplay.

Teda, takmer. Štvorica totiž stavila nielen na svoje vlastné kvality, ale do svojho vystúpenia zaintegrovala okrem hostí Beyoncé Bruna Marsa aj stovky fanúšikov, mládežnícky orchester a desiatky tanečníkov. Striasla tak zo seba zodpovednosť byť hlavnou hviezdou jubilejného 50. ročníka, keďže pozornosť pútali skôr všetci ostatní, ktorí dostali priestor.

Coldplay s Youth Orchestra Los Angeles Zdroj: Profimedia.skColdplay sa obklopili mládežou z Youth Orchestra Los Angeles a fanúšikmi

Zosadení z trónu hlavnej hviezdy

Mohlo to byť legendárne vystúpenie, ktoré sa tento rok zaobišlo bez škandálov, skutočnosť však ukázala skôr chaos. Po neúnosne dlhom prvom polčase zápasu medzi Carolina Panthers a Denver Broncos odštartovali Coldplay svoje vystúpenie popevkom "Look at the stars..." zo svojho prvého veľkého hitu Yellow. Chris Martin, čupiac na trávniku a obklopený fanúšikmi, postupne prešiel do notoricky známej skladby Viva La Vida a keď vybehol na obrovské farebné digitálne pódium meniace farby, nikto nečakal, že sa za ním nahrnie množstvo mladých ľudí. Spevák ako pre divákov, tak aj pre prítomných tancujúcich medzi piesňami potvrdil, že "sú v tom spolu".

Po dvojici skladieb Paradise a novinke Adventure Of A Lifetime, počas ktorých ihrisko obsadili tanečníci s farebnými kvetmi, zrazu ovládli pódium Bruno Mars Mark Ronson, aby v obklopení hip-hopovo vyobliekaných tanečníkov nekompromisne zosadili z "trónu" dovtedy vládnucich Coldplay. Stačil im na to obohratý hit Uptown Funk a dokonale zladený spev s choreografiou á la kráľ popu.

Všetku pozornosť však na seba o krátku chvíľu strhla Beyoncé. Prekvapujúco totiž neprišla s Coldplay odspievať ich "neškodný" spoločný duet Hymn For The Weekend. Namiesto toho v kostýme inšpirovanom Michaelom Jacksonom (Super Bowl 1993) a v sprievode niekoľkých desiatok tanečníčok predstavila svoj čerstvo zverejnený singel Formation. Ten je spolu s ikonickým videoklipom odkazom všetkým neprajníkom a oslavou jej južanských koreňov i dosiahnutých úspechov. Predovšetkým je však hymnou černošskej hrdosti, takže spolu s krátkym tanečným súbojom medzi tímom Beyoncé a tímom Bruna Marsa išlo o niekoľkominútové dokonalé zatienenie britskej štvorice uprostred ich vlastnej šou.

Beyoncé, Chris Martin a Bruno Mars Zdroj: Profimedia.skChris Martin pôsobil pri amerických hviezdach dosť submisívne - viac fotiek

Verte v lásku, odkazujú Coldplay

Hlavná hviezda polčasového vystúpenia (áno, teraz opäť hovoríme o Coldplay) o sebe dala znova vedieť až po tom, čo sa frontman pripojil k Beyoncé a Brunovi, aby s nimi v postoji pripomínajúcom gorily z klipu Adventure of a Lifetime dospieval záver skladby Uptown Funk. Následne sa Chris posadil za piano a za dramatickej vrcholiacej pasáže Fix You vzdal hold viacerým predošlým performerom na Super Bowle. Na obrazovkách divákov sa tak premietali útržky z minulých vystúpení Brucea Springsteena, Paula McCartneyho, The Rolling Stones, Stevieho Wondera, Jamesa Browna, U2, Whitney Houston či Michaela Jacksona a 38-ročný hudobník odspieval kúsky skladieb Beautiful Day, Purple Rain aj Just The Way You Are

Vyvrcholením šou, ktorú každoročne v priamom prenose sleduje viac než 100 miliónov divákov, sa stala optimistická pieseň Up & Up z aktuálneho albumu Coldplay. Svoju úlohu tu opäť zohrali nielen Beyoncé a Bruno Mars, ale aj členovia orchestra Youth Orchestra Los Angeles a fanúšikovia na tribúnach. Počas posledných tónov skladby sa celé obecenstvo zahalilo do farieb a vytvorilo obrovský nápis Believe in Love (verte v lásku).

Coldplay chceli spraviť pompéznu a zapamätateľnú šou porovnateľnú s tými v minulých rokoch. Podarilo sa im to, avšak predovšetkým vďaka tomu, že spravili službu iným. Využiť dvanásť minút najlepšie, ako sa dá, je nepochybne ťažké, avšak darovať veľkú časť z vystúpenia iným je pre kapelu ako Coldplay obzvlášť neobvyklé. 50. ročník Super Bowlu si tak hudobní fanúšikovia zapamätajú najmä ako dominujúce repete Beyoncé a Bruna Marsa, ktorí sa s vlastnou šou predstavili v rokoch 2013 a 2014.


Autorka: Michaela Žureková
Foto: Profimedia.sk

Súvisiaci interpreti: Beyoncé, Coldplay