V pražskej Malej sportovní hale sa už o niekoľko dní odohrá jedinečná valentínska šou. Bratia Guy a Howard Lawrenceovci známi ako Disclosure prídu predstaviť svoj druhý album Caracal, ktorým potvrdili svoju pozíciu na medzinárodnej tanečnej scéne.

Názov albumu je inšpirovaný mačkovitou šelmou Caracal caracal (Rys karakal), ktorú Howard Lawrence zazrel na cestách počas turné k prvej štúdiovke. "Som fascinovaný ich fyzickými schopnosťami a anonymitou. Perfektne sa to hodilo k značke nášho festivalu Wild Life, takže karakal bol ideálnou voľbou pre vizuálnu identitu nového albumu a počas nahrávania sa prirodzene stal aj jeho názvom."

Aj v samotnej nahrávke sa to známymi "šelmami" len tak hemží. Na albume sa producentsky podieľal vo väčšine skladieb (okrem Good Intensions) spolu s duom aj Jimmy Napes. Skladateľ, vlastným menom James Napier, má na svedomí skladby pre hviezdy ako Mary J. Blidge, Ellie Goulding, Madonna alebo Clean Bandit, s ktorými vytvoril megahit Rather Be. Spoluprácu s Disclosure si mimoriadne pochvaľoval. Podľa jeho slov málokedy v tak krátkom čase nahral toľko výborného materiálu.

Ešte pred vydaním albumu dali Disclosure poslucháčom s prvým singlom Holding On najavo, že vysoko nasadenú latku po albume Settle neplánujú podliezať. Nezameniteľným soulovým vokálom úspešného amerického jazzového speváka Gregoryho Portera, presvedčili, že dokážu spojiť aj na prvý pohľad nespojiteľné. Konkrétne, že spevák, ktorý získal Grammy za najlepší jazzový vokálny album (2014) môže tancovať na pódiu a spievať energický houseový hit.


Ďalšou letnou lastovičkou bol singel Omen v spolupráci so Samom Smithom, ktorý práve vďaka spolupráci s Disclosure odštartoval úspešnú kariéru. Skladba sa nesie v podobnej atmosfére ako ich prvá spoločná hitovka Latch z roku 2012. Už z debutového albumu bolo jasné, že Disclosure radi podporujú menej známe mená, ktoré dostali priestor aj teraz. Pozrite si krátke video o spoluprácach.


Jeden z hostí na albume Caracal, britský spevák Kwabs, sa dostal do povedomia verejnosti už v roku 2014 vďaka nominácií BBC Sound Of 2015, ktorú síce nepremenil, no úspešne sa predstavil na mnohých veľkých festivaloch (napr. Sziget 2015). Na druhú štúdiovú nahrávku Disclosure naspieval pohodový track Willing and Able.

Zaujímavým objavom je nepochybne aj neo-soulová speváčka z východného Londýna menom Nao. V najnovšom ročníku ankety BBC Sound of 2016 sa jej podarilo umiestniť na treťom mieste. Jej talent si však ešte predtým všimli Guy a Howard, ktorí s ňou nahrali chytľavý singel Superego. Nepochybne o nej budeme v budúcnosti ešte veľa počuť.

Zo známych mien na albume určite nemožno vynechať ani R&B hviezdu The Weeknd v singli Nocturnal, newyorské duo Lion Babe alebo novozélanskú popovú aristokratku Lorde, ktorá sa predstavila v singli Magnets. Na koncerte tieto mená zastúpia menej známi vokalisti, no Disclosure sú značkou, ktorá je pri výbere spolupracovníkov už teraz zárukou kvality, či už ide o zabehnuté hviezdy alebo talentovaných nováčikov.

Disclosure na Valentína prináša do Prahy agentúra Fource Entertainment. Program veľkej tanečnej párty sa 14. februára v Malej sportovní hale začne už o 18:30 a okrem bratskej dvojice sa predstaví aj kanadský producent Pomo. Vstupenky sú ešte v predaji v cene 850 Kč (cca. 31 eur).

Vypočujte si album Caracal:



Autor: Martin Laškovský
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Disclosure