Fanúšikovia a fanúšičky zosnulého amerického hudobníka Jimiho Hendrixa sa môžu tešiť na reedíciu albumu Band of Gypsys (1970). Novinka sa dostane na trh 27. marca na 180-gramovom vinyle v rôznych farbách, a to pri príležitosti 50. výročia pôvodného vydania nahrávky.

V balení bude aj replika koncertného plagátu a osemstranový booklet s raritnými koncertnými fotografiami a textom od Johna McDermotta. Reedíciu vytvorili z pôvodných analógových stereo nahrávok, pričom na celý proces dozeral hudobníkov dlhoročný spolupracovník Eddie Kramer. Kapela v zložení Hendrix (gitara, spev), Billy Cox (basgitara) a Buddy Miles (bicie) nahrala Band of Gypsys 1. januára 1970 v newyorskom klube Fillmore East.

Jimi Hendrix pôsobil na scéne len veľmi krátko, zaradil sa však k najvýznamnejším hudobníkom histórie. Vynikol predovšetkým virtuóznymi prvkami a technickými novinkami v hre na elektrickú gitaru. Počas života vydal tri štúdiové albumy - Are You Experienced (1967), Axis: Bold As Love (1967) a Electric Ladyland (1968). Zomrel 18. septembra 1970 vo veku 27 rokov za dosiaľ nevyjasnených okolností. Oficiálnou príčinou smrti zostáva zadusenie sa vlastnými zvratkami.

V roku 1992 jeho skupinu Jimi Hendrix Experience uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2005 do Britskej hudobnej siene slávy. Americký magazín Rolling Stone zaradil spomínané tri nahrávky medzi 100 najlepších albumov všetkých čias. Ten istý časopis Hendrixa označil za najlepšieho gitaristu v dejinách a šiesteho najlepšieho interpreta všetkých čias.

Zdroj: SITA (consequenceofsound.net, archív)
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: Jimi Hendrix