Český rockový hudobník Ondřej Hejma, líder skupiny Žlutý pes, oslávil minulý týždeň sedemdesiate narodeniny. Nadelil si k nim Dáreček. Sólový album speváka, skladateľa, textára a spisovateľa vyšiel v piatok 5. februára.

Na svojom sólovom albume, ktorý je výsledkom päťročného úsilia, Hejma ponúka deväť nových nahrávok, ktoré autorsky aj štýlovo pokrývajú celý jeho súčasný svet, inpšpirovaný nielen klasickým blues (Finanční tíseň), ale aj folkom (Slepou uličkou), indie rockom (Evropanka Blanka) a vokálnymi harmóniami kalifornského west-coastu (Bytosti). "Vždy som mal slabosť pre pesničkovú tvorbu šesťdesiatych rokov, kde sa práve všetky tieto žánre spájajú. Hľadal som parťákov, ktorí by to so mnou dali dohromady, a tak vzniklo príležitostné združenie pre klubové koncerty, a nakoniec tento album. Niečo ako Traveling Wilburys," uviedol hudobník.


Ondřej Hejma nahral album s Kateřinou Pelíškovou z kapely Gaia Mesiah a mladým pesničkárom Jiřím "Nick" Trpákom. Všetci traja sa na výsledku podieľali autorsky aj interpretačne. Okrem pôvodných piesní sa na albume objavuje aj Dylanova Desolation Row a Angel from Montgomery, ktorú napísal nedávno zosnulý John Prine. "Dylan je klasika, ten dotyk génia ma vždy baví, takže som ani tentoraz neodolal. John prin bolo naopak zjavenie, vôbec som ho nepoznal a len nedávno som sa dozvedel, že je to Dylanov najobľúbenejší pesničkár," vysvetľuje svoj výber Hejma, ktorý pre obe coververzie napísal české texty.

Zásadným prínosom pre album bola hudobná réžia a aranžmán Jana Ponocného, v ktorého štúdiu sa väčšina songov nahrávala. Mix, mastering a ďalšie tracky potom vznikali v štúdiu v spolupráci Lukáša Martinka a Michala Šindelářa. Prvý singel z albumu, pieseň Evropanka Blanka, Ondřej Hejma vydal už minulý rok na jeseň a odvtedy sa jej darí v českých rozhlasových hitparádách.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music.

Foto: Lubo Spirko