Fenomenálny gitarista Dávid Bílek, ktorý sa v posledných rokoch prezentuje aj ako talentovaný spevák, pripravuje vo svojej rodnej Banskej Bystrici exkluzívny sólový koncert, na ktorom zahrá len on so svojou gitarou. Jedinečné akustické vystúpenie ponúkne svojim fanúšikom 17. marca v Cikkerovej sieni v banskobystrickej Radnici.


Má ešte len 25 rokov, no na scéne je už celú dekádu. Dávid Bílek sa zviditeľnil ešte ako talentovaný tínedžer v šou Česko Slovensko má talent 2012 a už tam ukázal, že hra na gitaru je jeho veľkou vášňou, s ktorou to raz môže dotiahnuť medzi absolútnu špičku. Svoju výnimočnosť potvrdil to nielen v televíznej súťaži, ale najmä v konkurencii svojich rovesníkov, keď v roku 2014 zvíťazil v celoslovenskej Súťaži študentov konzervatórií. O dva roky neskôr sa mu tento titul podarilo obhájiť ako prvému v histórii súťaže. Aj na základe toho mal už pred dovŕšením dvadsiatky možnosť odohrať sériu koncertov Viva Musica! Festival Grand Prix.

V roku 2017 si pripísal ďalší úspech, keď na Festivale Ivana Ballu v Dolnom Kubíne obsadil 2. miesto. V tom istom roku sa zúčastnil aj projektu Viva Ulica!, v ktorom vyhral prvé miesto. V rámci výhry dostal v auguste 2017 možnosť vystúpiť so Slovenskou filharmóniou v Sade Janka Kráľa. Ešte ako študent sa stal tiež držiteľom Ceny sv. Gorazda, ktorú každoročne udeľuje Ministerstvo školstva, vedy a výskumu najúspešnejším mladým talentom pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva.


Po úspechoch s gitarou ukázal aj spevácky talent

Už popri štúdiu na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici bol súčasťou komorného zoskupenia Banskobystrické gitarové kvarteto. Hral napríklad na otvorení 41. ročníka Gitarového festivalu J. K. Mertza a bol tiež hosťom medzinárodného festivalu komornej hudby Jar v Rusku, kde vystúpil aj na galakoncerte festivalu v moskovskom Štátnom múzeu A. S. Puškina.

V maturitnom ročníku odohral svoj debutový sólový recitál na festivale Hudobná jar v Banskej Bystrici a tiež bol hosťom Gitarovej súťaži v Bojniciach, kde odohral polrecitál. Absolvoval majstrovské kurzy u Marcina Dyllu, Jána Labanta, Ladislava Bláhu, Andreu Vettorettiho, Miloša Slobodníka, Fabrizia Ferraru, Mateja Fremla, Patricka Vacíka, Martina Krajča a Juraja Buriana.

Z populárnej scény si zahral s menami ako Dara Rollins, Celeste Buckingham, Gladiator, Polemic, Sima Martausová, Henry Tóth a ďalšími. Bol tiež špeciálnym hosťom na celoslovenskom turné Roba Opatovského, či klavírneho virtuóza Jozefa Hollého.


Okrem virtuóznej hry na gitare ho však vždy lákala aj vlastná tvorba a spev, preto v roku 2020 vydal svoju debutovú EP nahrávku Spoza stola, Part 1. Minulý rok v lete nasledoval jeho prvý dlhohrajúci album 11:11. Pochádza z neho aj singel Nevzdávam sa, producentsky sa na ňom podieľal Matej Straka, s ktorým nahral aj samostatné single Ona tam stála a Blúdim. Aby sa Dávid ako spevák zviditeľnil a dostal spätnú väzbu od širokej verejnosti aj od skúsenejších kolegov, prihlásil sa v roku 2021 do Česko Slovenskej SuperStar, kde sa dostal do semifinále.

Počas jeho marcového koncertu v Banskej Bystrici zaznejú hity svetových hudobných legiend ako Led Zeppelin, The Beatles či Metallica v osobitom inštrumentálnom flamenco štýle, ale aj jeho autorské piesne, pri ktorých si budete môcť zaspievať, zatlieskať a, ak sa na to budete cítiť, tak aj zatancovať. Dávid Bílek sľubuje "koncert s príjemnou atmosférou, na ktorý len tak nezabudnete".


Text: Hudba.sk (zdroj: PR/Predpredaj.sk)
Foto: archív hudobníka