Slovenský raper Vladis vydá v marci svoj šiesty sólový album s názvom Generácia III. Prináša na ňom vyzretý dospelý rap a venuje sa viacerým vážnejším témam. Pri tvorbe ho ovplyvnili aj spoločenské témy, ale najmä udalosti v jeho vlastnom živote. Viac prezrádza v singli Lekcie, v ktorej refrén spieva jeho pravidelný hosť a kamarát Dano Kapitán.


Hudba k singlu Lekcie vznikla v bratislavskom štúdiu LittleBeat, s ktorým Vladis už v minulosti produkoval na skladbe Babylon
Videoklip, ktorý natočil a režíroval Martin Stano, odzkadluje príbeh komplikovaného vzťahu syna s otcom, ktorý pije. Hlavnú rolu v ňom stvárnil popredný slovenský herec Milan Ondrík, ktorý s Vladisom už pred rokmi účinkoval v hip-hopovom muzikáli Príbeh ulice.

Skladba Lekcie hovorí o skúsenostiach, ktoré nás posúvajú dopredu. "
Táto skladba má pre mňa veľký význam. V roku 2019, keď som ochorel a dostal som akutnú psychózu, tak som na dva roky zostal paralyzovaný. Trvalo to tak dlho, že už som prestaval veriť, že sa to niekedy zmení k lepšiemu. S pomocou doktora, liekov a viacerých faktorov sa postupom času môj stav zlepšoval a ja som sa začal vracať späť k hudbe a normálnemu životu. Vedel som, že ak raz budem tvoriť nové skladby, tak o tom napíšem," hovorí Vladimír Caras alias Vladis.


Pred fanúšikmi sa Vladis otvoril hneď v prvej zverejnenej skladbe z pripravovaného albumu Generácia III, ktorú vydal minulý rok v auguste.

"Jedna z prvých skladieb, ktorú som napísal, bola skladba 2 roky neviditeľný. Chcel som ľuďom priblížiť, čo sa mi vlastne stalo. Po tejto skúsenosti som prehodnotil viacero vecí v živote a prijal som, že život prináša nečakané zvraty a nie všetko môžeme ovplyvniť. 
Vo finále ma však táto skúsenosť presvedčila o tom, že čo nás nezabije, to nás posilní. A takto vznikol aj námet na skladbu Lekcie. Som presvedčený, že veci, ktoré sa nám v živote stávajú, sa dejú preto, aby sme boli lepšími a silnejšími, a nie preto, aby sme zamindrákovane lamentovali nad tým, že život je nespravodlivý," dodáva.


Ďalšie skladby venoval svojej láske (Budem tam), ale aj sexuálnym či rasovým menšinám, ktorých sa otvorene zastal v novembrovom singli Nesúď ich. V takmer každej z doteraz zverejnených piesní z nového albumu prináša Vladis spojenie rapu so spievanými refrénmi, ktoré majú na svedomí Dano Kapitán, Martin "Maxo" ŠrámekElpe či speváčka Ronie v skladbe On a Ona. Výnimkou je decembrový singel List, v ktorom si Vladis vystačil sám.


Text: Hudba.sk (zdroj: Vladis)
Foto: Eva Trap