Slovenská kapela Mukatado koncom minulého roka vydala nový album, ktorý dostal názov Iba láska. Novinka obsahujúca štrnásť skladieb sa však krstu dočkala až tento týždeň - 5. marca v bratislavskom klube Infinity Rock café. Bozkom ho pokrstila moderátorka, režisérka a textárka Oľga Záblacká.

"S Jankou Kozákovou a Peťom Dobríkom sa poznám z čias, keď robili predskokana na turné Richardovi Müllerovi. Tam som si pozrela ich koncert a boli vynikajúci. Od vtedy sme sa nevideli. Až raz mi prišiel mail od Janky, že sa jej páčia moje texty, či im neskúsim otextovať niektoré nové veci," prezradila Oľga Záblacká začiatky spolupráce s Mukatadom. Vznikla z toho intenzívna hudobná spolupráca a výsledkom sú štyri texty k piesňam, ktoré sa nachádzajú na novinke Iba láska.

"Olinkinými textami som bola nadšená. Už pri prvom našom rozhovore s Oľgou som mala pocit, že sa poznáme roky a keď som si prečítala texty, zdalo sa mi, že sa maximálne trafila do nálady pesničky a jednotlivých fráz," povedala speváčka Mukatada Janka Kozáková.

Okrem Oľgy Záblackej prišli Mukatado na krst podporiť aj známe mená hudobnej scény - Katka Korček, Robo Opatovský či Roman "Galo" Galvánek z kapely O.B.D. Banskobystrická kapela na krste v zložení Janka Kozáková (spev), Peter Dobrík (gitara, spev), Róbert Tkáč (bicie), Branislav Podkonický (basgitara) a Matej Bartko (klávesy, spev) zahrala šesť skladieb z nového albumu. Na záver pridala dve staršie pesničky – Ja sa mám a na vyžiadanie publika aj Made in Slovakia.

Mukatado Zdroj: Peter FroloMukatado na krste albumu v Bratislave, 5.3.2014 - viac fotiek

Album ponúka aj duety s Dusilovou, Opatovským a Gavlánkom


Na albume Iba láska nájdete až tri duety – so známou českou speváčkou Lenkou Dusilovou a so spevákmi – Robom Opatovským a Romanom "Galom" Galvánkom. Okrem Oľgy Záblackej sa o texty skladieb na novom CD postarali aj členovia Mukatada Janka Kozáková a Peťo Dobrík, ďalej Alexandra Okálová, Vlado Krausz, Roman "Galo" Galvánek a Lukáš Horanský. Ako hudobná skladateľka sa na všetkých pesničkách podieľala Janka Kozáková, na duete Líščie údolie hudbu zložila spolu s českou speváčkou Lenkou Dusilovou. Kapela album nahrávala vo svojom štúdiu PJ SOUND STUDIO v Banskej Bystrici.

Produkciu, aranžmány pesničiek, mixáž aj mastering CD má na svedomí známy producent a zvukový režisér Peťo Dobrík, ktorý je zároveň gitaristom Mukatada. Okrem spevákov si kapela na nahrávanie pozvala množstvo výborných inštrumentalistov. V pesničkách Tajný plán, Na slzách, Sexi Jazz a Veľa je tak málo môžete počuť napríklad výborného saxofonistu Mária "Gapa" Garberu, v pesničke Líščie údolie nahral bicie známy bubeník Martin Valihora.

"Láska je veľmi úzko spojená aj s hudbou, preto ten názov Iba láska. Na našom prvom albume boli staršie piesne, ktoré sme hrávali už viac rokov. Štrnástku piesní na novom albume sme vyberali približne zo štyroch desiatok demo nahrávok, nahrávali sme ich najprv v kombinácii španielska gitara a spev, potom sme dohrávali ostatné nástroje," povedala o albume Janka Kozáková.


Novinkou je skladba k filmu Arcibiskup Bezák Zbohom...

Okrem spolupráce na novom albume Mukatada je najnovším spoločným počinom kapely a Oľgy Záblackej aj čerstvo zverejnená titulná skladba Stromy k očakávanému filmu Arcibiskup Bezák Zbohom..., ktorého režisérkou je práve Záblacká. Slovenské kiná film začnú premietať už 13. marca. Autorkou textu je Záblacká, na tvorbe hudby sa okrem nej podieľali aj Janka Kozáková a Peter Dobrík z Mukatado. 

"Sme veľmi radi, že sme sa mohli na tomto filme hudobne podieľať, a že sme takou malou súčasťou celého projektu. Zároveň verím, že pesnička tento film veľmi krásne a emocionálne doplní," uviedla Kozáková. So skladbou je spokojná aj režisérka. "Obaja okamžite pochopili moju predstavu o záverečnej piesni a o jej atmosfére. A potom sme sa s ňou hrali, až kým sme neboli všetci traja spokojní. Verím, že je nežnou a citlivou bodkou za nezvyčajným filmovým príbehom Mons. Róberta Bezáka," vyjadrila sa.

Na nahrávaní novej skladby, ktorá sa nenachádza na spomínanom albume Mukatada, sa podieľali aj Martin Valihora (bicie), Stanka Zobalová (violončelo), Matej Barko (klávesy) a Michal Hudák (husle).


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Andrea Pivarčiová, manažérka kapely Mukatado. Text doplnený redakciou (Zdroj: SITA, TASR).

Foto: Peter Frolo

Súvisiaci interpreti: Mukatado