Krásne zafarbený hlas, exotický zjav a pesničky so zaujímavým zvukom a atmosférou. To sú hlavné charakteristiky talentovanej speváčky Kristíny Tran, predtým známej pod pseudonymom Layla. Jej nový singel Na dne síce nemá príliš pozitívny názov, no celkový vizuál s textom nesie pekný a dôležitý odkaz.

Prešlo už päť rokov odkedy sa na slovenskej scéne objavila talentovaná speváčka s pseudonymom Layla. Dva roky po vydaní debutu, ktorý mapoval obdobie hudobného "hľadania sa", sa rozhodla pre zmenu nielen v rámci nového prístupu k tvorbe ale aj novým umeleckým menom. Namiesto genericky pôsobiacej popovej prezývky sa sympatická Slovenka s vietnamskou krvou rozhodla vystupovať a tvoriť pod svojím vlastným menom Kristína Tran.

Novú, oproti čisto elektronickým začiatkom omnoho živšiu a organickejšiu kapitolu svojej tvorby otvorila v roku 2016 akustickou skladbou Náhodou v spolupráci so Šimonom "Swibidie" Švidraňom (Basie Frank Band, Darkness Positive). O rok neskôr nasledoval nedocenený videosingel Nedotknuteľní, ktorému zrejme chýbalo len viac šťastia či pozornosti dramaturgov, aby sa stal rádiovým hitom.

Novinkou Na dne, ktorú vydáva po dlhšej odmlke, však ukazuje, že pre úspech nemieni robiť kompromisy či napodobňovať trendy a ide si svojou vlastnou cestou. Skladba hudobne ani textovo nie je určená pre typického komerčného poslucháča, ale skôr pre fanúšikov, ktorí aj v popovej hudbe hľadajú niečo viac.


Niekedy sa uvedomíme, až keď sme na dne

"Aj keď sa podľa názvu zdá, že skladba je skôr o smutnej emócii, nie je pochmúrnou baladou o živote, ale práve naopak - je o pozitívnej perspektíve, ktorú si má človek uvedomiť, keď je na svojom pomysliteľnom dne. Keď som počula prvýkrát skladbu, hneď som sa zaľúbila do hudby a za deň zo mňa vyšli k tomu slová. Netvrdím, že som si nezažila svoje dno, no táto skladba nie je ani tak o mne, figurujem v nej skôr ako pozorovateľ," vysvetľuje speváčka a autorka textu.

Réžia klipu Na dne, ako aj herecký výkon, si vzal na starosti talentovaný Juraj Mráz, o hudobnú produkciu sa postaral Tomáš Kaláb alias TomTommmusic. Nahrávanie prebehlo v bratislavskom Starmusic Studiu pod taktovkou Romana Zámožného.

"Na dne je song o ľuďoch, ktorí sú v tom svojom dne úplne stratení. Vidíme okolo seba toľko zbytočne vyhrotených situácií a ľudí nahnevaných na úplné zbytočnosti, vidíme neustále ako nás ovplyvňuje táto doba a snaží sa nás manipulovať k svojmu obrazu. Keď tomu prepadneme, vtedy ideme až na dno svojich psychických síl, no netreba to brať ako niečo negatívne, práve naopak. Ide síce o najemotívnejšie uvedomenie sa, no práve vtedy vieme spoznať a nájsť svoju rovnováhu v živote či práci. Síce je to klišé veta, no len preto, že je na 100% potvrdená," uzatvára Kristína Tran.

PS: Ak vám predsalen skladba prišla príliš pochmúrna, pustite si spomínaný singel Nedotknuteľní, jej refrén vám určite rozjasní deň.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Trellová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky Kristíny Tran môžete sledovať na Facebooku či Instagrame.

Foto: Matt Es Rebel