V nedávnom rozhovore sa nám česko-poľská spevácka hviezda priznala, že sa na Slovensku považuje za totálnu "no name". Bohužiaľ pre ňu, potvrdilo sa to už pri najbližšom plánovanom vystúpení, ktoré sa malo odohrať v bratislavskom klube MMC v nedeľu 12. apríla. Koncert sa pre príliš malý záujem fanúšikov neuskutoční.

Po necelých dvoch rokoch od poslednej série Česko Slovenskej SuperStar známa porotkyňa a miláčik bulváru už na Slovensku nemá také meno, aby dokázala zaplniť najväčšie bratislavské kluby. Po tom, ako sa pred rokom a pol jej koncert, pôvodne umestnený do športovej haly Pasienky (Hant aréna), pre vlažný záujem fanúšikov presúval do Majestic Music Clubu (MMC), je totiž tentokrát pre jej slovenský fanklub priveľký už aj tento priestor. Akoby sa počet Slovákov, ktorí sú zvedaví na jej koncerty, od skončenia SuperStar iba zmenšoval. Pritom na spomínanom koncerte v MMC v novembri 2013 dokázala, že patrí medzi najlepšie speváčky v našich končinách.

Veľké oči vs. realita

Tentokrát mala 21-ročná interpretka na rovnakom mieste predstaviť jazzové verzie svojich najväčších hitov. Organizátori asi precenili záujem slovenského mainstreamového publika o tento žáner, nehovoriac o záujme jazzového publika o Ewu Farnu. Možno zavážilo aj to, že speváčka na internete zatiaľ žiadne ukážky svojich vystúpení v tejto svoje, určite zaujímavej polohe neukázala, takže potenciálny návštevník koncertu vlastne ani netušil, čo bude na koncerte počuť. A to mainstreamoví poslucháči nemajú radi.

Navyše všeobecne platí, že interpreti, ktorí robia pop a rozhodnú sa ísť pred fanúšikov s komornejším, či už jazzovým alebo akustickým hudobným programom, by sa mali vo svojich očakávaniach návštevnosti uskromniť. Príkladom je napríklad u nás omnoho populárnejšia Tina - posledná dvojnásobná držiteľka Zlatého Slávika v kategórii speváčka - ktorá minulý rok pri svojom akustickom turné nemala zbytočne veľké oči a zvolila adekvátne komornejšie priestory. Napríklad v Bratislave Nu Spirit Club, ktorý bez problémov vypredala a neskôr pridala ďalší koncert. Čo je určite lepší prípad, ako risknúť väčší priestor a potom ho mať ho poloprázdny alebo presúvať koncert do menšieho.

V prípade Ewy Farnej sa však zdá, že "prestrelil" organizátor čerstvo zrušeného koncertu. O tom, že samotná speváčka si je svojej pozície u slovenského publika vedomá, napokon svedčí aj spominaný rozhovor, v ktorom speváčka so všetkou skromnosťou priznala, že sa na Slovensku zatiaľ presadiť nedokázala. "My sme sa o to snažili viackrát, či už to bolo skrze SuperStar, turné s No Name alebo som v Bratislave mala koncert pred rokom a pol. Je to fakt ťažké. Ja sa vlastne považujem na Slovensku za totálnu 'no name'. I keď sa mi občas stane, že mi fanúšik povie, že prišiel na koncert do Čiech až z Košíc a spieva si všetky texty. To ma hrozne teší a ak bude mať niekto chuť prísť do Bratislavy v apríli, tak to bude jedinečné, pretože tu nehráme často," povedala speváčka, ktorú správa o zrušení koncertu určite nepotešila, hoci sa vlastne iba naplnili jej slová.

Pomaly ďalej zájdeš

Otázne je, či je ona samotná pripravená a ochotná začať si fanúšikovskú základňu u nás budovať pekne postupne, čiže od menších koncertov, tak ako napríklad jej kolegovia Vojtěch Dyk alebo Tomáš Klus. Tí v Bratislave najskôr koncertovali v menších priestoroch a vracali sa (aj do iných slovenských miest) pravidelne niekoľko rokov. Ovocím dlhodobej stratégie s postupným rastom fanúšikovskej základne je fakt, že ich teraz v apríli oboch čakajú zatiaľ najväčšie koncerty v našom hlavnom meste.

Či sa im podarí Hant arénu zaplniť, sa dozvieme čoskoro (Dyk - 9. apríla, Klus - 23. apríla), no už teraz je isté, že na rozdiel od Ewy Farnej si u nás na veľké koncerty rozhodne "pripravili pôdu" lepšie. Paradoxom je, že organizátorom všetkých troch koncertov je tá istá agentúra Trio Production, snáď teda koncerty Dyka a Klusa dopadnú slávnejšie. Radi vám z oboch priniesieme reportáže, tak ako sme plánovali aj z vystúpenia Ewy Farnej. Snáď nabudúce.

Praktické info na záver: Všetci majitelia vstupeniek na koncert Ewy Farnej, ktorý sa mal konať 12. apríla v MMC, ich môžu vrátiť v predajnej sieti, v ktorej ich zakúpili.

A toto je najnovší videoklip Ewy Farnej:


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Trio Production, archív Hudba.sk)
Foto: Lewron music center

Súvisiaci interpreti: Ewa Farna