Je len málo českých kapiel, ktoré sa na Slovensko vracajú tak často ako Vypsaná fiXa. Zástup ich skalných fanúšikov v Bratislave sa môže tešiť na ďalší koncert v obľúbenom rockovom klube Randal. Uskutoční sa už v sobotu 11. apríla.

Vypsaná fiXa je česká punk-rocková kapela, ktorá vznikla v roku 1994 v Pardubiciach. Od svojho vzniku hrá v prakticky nezmenenej zostave: Márdi (spev, gitara, texty), Mejla (gitara), Mejn (basgitara) a Pítrs (bicie). Poznávacím znamením kapely je miešanie rôznych rockových subžánrov a originálne texty, ktoré pôsobia miestami až ako surreálne básne. Samotná kapela svoju tvorbu popisuje ako "zmes melódie, energie, hluku a občasnej psychadélie, ktorá vzniká z koncertného jamu. Všetko v duchu hesla 'vše pro píseň' a k tomu patrí aj dobrý príbeh, ktorý si každý môže vysvetliť po svojom..." 

Najväčšími inšpiráciami pre založenie kapely boli Pixies, The Cure, Pearl Jam a z českej scény Priessnitz, Mňága a Žďorp, Garáž, Psí vojáci, Znouzectnost a Marná sláva. Prvotinou kapely bola v roku 1994 demonahrávka No burp!, ktorá obsahuje dnes už legendárny hit Krabice. Nasledovali ďalšie demá ako Z Nietzscheho nic (1995), Smutné a veselé vraždy (1996) a Lunapark (1997, 1998). Čo sa týka štúdiových albumov, prvým bola platňa Brutální všechno (2001) s hitmi ako Nina a San Piego. Nasledovala nahrávka Bestiálně šťastní (2003) s piesňami ako Kostel, biohazard, McDonald alebo Ledňáčci. Ďalším bol album Krása nesmírná (2005) so singlom Komik lobotomik, následne Fenomén (2007) s hitmi ako Dezolát alebo Antidepresivní rybička.


Fenomén priniesol kapele aj prvú nomináciu na Anděla v žánrovej kategórii Album roka v rámci rockovej hudby. Ešte väčší úspech zaznamenala kapela nasledujúcimi dvoma albumami - Klenot (2009) s rovnomenným hitom alebo s piesňami ako Holka s lebkou a Panenka Chou Chou, a potom s album Detaily (2011) so známym songom Bubetka. Vlani kapela uviedla na trh zatiaľ posledný album Krásný smutný den. Okrem spomenutých nahrávok kapela vydala napríklad aj EP Čtyři slunce, ktorý je zároveň soundtrackom k rovnomennému filmu.

Vypsaná fiXa má dobré vzťahy s viacerými kapelami zo Slovenska, najmä s Horkýže slíže alebo Chiki Liki Tu-a, s ktorými bola viackrát na turné. V Randali si však tentokrát vystačí aj sama.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Zdroj: PR

Súvisiaci interpreti: Vypsaná Fixa