Pred rokom v marci sme vám na Hudba.sk predstavili tvorbu Samuela Hošeka, ktorý si prvých fanúšikov začal zbierať vďaka svojmu nesmiernemu talentu a originálnemu prejavu. Vyzeralo iba na jeden pokus, no po dlhšej odmlke sa znovu pripomína svojským počinom. Spevák, ktorého pop na Slovensku nikam nezapadá, sa vracia s telefonátom "odnikadiaľ".

"Klipom som chcel zobraziť aj chorobu dnešnej doby. Sme absolútne závislí na mobilných telefónoch a všetkom, čo s nimi súvisí. Rozmieňame našu osobu na ďalšie imaginárne osoby prostredníctvom socialnych sietí, osobných účtov a profilov," hovorí nová nádej slovenskej hudby Samuel Hošek o svojom novom videoklipe k singlu Phone Call. Ten, rovnako ako svoju popovú prvotinu, nahrával v štúdiu Littlebeat, kde vznikla väčšina repertoáru Celeste Buckingham, či nový album Lucie Bílej.

Dej klipu sa odohráva v imaginárnom neurčitom priestore, kde hudobník podľa vlastných slov bojuje so svojimi vlastnými myšlienkami - hlasmi. Hošekovo ďalšie vysvetlenie je tak trochu matrixovské: zamotaní v sieti bojujeme s realitou a jej problémami. Celý život je akoby jeden telefonát, niekomu dochádza batéria, iným kredit, niekoho hovor je príjemný alebo otravný, niekto práve volá o pomoc. Je na nás, či hovor zdvihneme, necháme ho zvoniť, či telefonát predčasne ukončíme,alebo nás preruší zlý signál. Niektoré telefonáty prinášajú dobré správy, iné nám môžu z jednej sekundy na druhú zmeniť život.

videoklip Phone Call Zdroj: Youtube 
Skladba, ktorú spolu produkovali samotný Hošek, Andrej Hruška (Celeste Buckingham, Nela Pocisková) a Matej Mikloš, hovorí aj o tom, že sa človek niekedy rozhodne pre určitú cestu a bojuje za ňu, aj keď sám v sebe nie je stopercentne presvedčený, či je tá správna a či koná dobre. Ide však tvrdohlavo za svojím rozhodnutím, pretože mu to káže vnútorný hlas. Ako spevák tvrdí, je dôležité vzoprieť sa voči strachu a niekedy byť aj tvrdohlavý. Treba bojovať dokonca a nikdy "nezložiť" prvý.

"Skladba vznikla na základe mojich zážitkov v USA, keď som tam študoval ako výmenný študent. Z času na čas som volal mojej kamarátke do štátu Nebraska. Vždy mi rozprávala absurdné príhody, ktoré sa odohrávali v rodine, kde bola umiestnená. Tam mi napadla prvá myšlienka skladby o tajomnom telefonáte odnikadiaľ," vysvetľuje Hošek.

Pozrite si novinku Samuela Hošeka:


Nešťastná zábava

"Deň pred nakrúcaním som spal 25 minút. Kedže som spieval vokály v rámci White Tour Majka Spirita v Bratislave, z koncertu sa stal jeden veľký žúr a bolo veľmi ťažké odísť. Prišiel som domov o 5:35 a o 6tej som vstával a následne sa klip točil 16 hodín. Bolo to pre mňa nesmierne náročné a dosť som sa voči celému štábu pre moje neprofesionálne zlyhanie hanbil. Ledva som otvoril oči na kameru, ktoré boli totálne červené a neptretržite slzili," priznáva mladý spevák.

Ako tvrdí, zjavne mu to prinieslo smolu: "Po natáčaní klipu sme si do dvoch týždňov dvaja z piatich účinkujúcich zlomili končatiny. Ja som sa nešťastne pošmykol a zlomil si ramennú kosť a jedna z kybernetických asistentiek si zlomila nohu."

Vo videu režisérky Martiny Slovákovej účinkujú tri "kybernetické asistentky" Diana Velčická, Nataša Mikulová a Dominika Zdraželová. O ich choreografiu sa postaral známy slovenský tanečník Laco Cmorej a divadelná tanečnica a choreografka Zuzana Sehnalová.

videoklip Phone Call Zdroj: Youtube 
Od jazzových úspechov po turné Lucie Bílej

Samuel Hošek je 25-ročný multitalent z Bratislavy - spevák, kreatívny výtvarník, herec a tanečník. Vyštudoval VŠMU, predtým absolvoval ročné štúdium na prestížnej Xavier High School, ktorá patrí medzi 50 najlepších súkromných škôl v USA. Momentálne navštevuje VOŠ Jaroslava Ježka v Prahe, odbor jazzový spev.

V tomto žánri už sa môže pochváliť viacerými úspechmi. K tým najväčším patrí reprezentácia Slovenska vo finále celoeurópskej súťaže Riga Jazz Stage v Lotyšsku, odkiaľ si v roku 2013 domov priniesol Cenu poroty. V tom istom roku bodoval aj v domácej súťaži Nové tváre slovenského jazzu, kde získal 
Cenu Hudobného fondu za inovatívny prístup k tradičnému jazzu.

Okrem svojej sólovej kariéry sa sústreďuje na projekt Electric Sabina a predstavuje aj časť vokálového ansámblu na očakávaných koncertoch Lucie Bílej - Fifty Fifty, ktoré sa uskutočnia už tento víkend v Bratislave. Širšiemu slovenskému publiku sa predstavil aj ako súčasť live bandu Majka Spirita počas spomínanej minuloročnej White Tour. Aktuálne v spolupráci s producentmi Andrejom Hruškom a Matejom Miklošom dokončuje svoju prvú EP nahrávku, ktorá by mala vyjsť už čoskoro.

Text: Hudba.sk (zdroj: Samuel Hošek)
Foto: Youtube