Už tento piatok (12.4.) sa v KC Banská Štiavnica uskutoční otvárací koncert podujatia Nu Sound Of Visegrad. Trenčianska skupina Autumnist predstaví album roka 2018 False Beacon, na uhrančivý trip-hopový výlet poslucháčov zoberie moravská Nekola a netradičný noise-sakrálny zážitok pripraví poľské duo xDZVØNx.

Banská Štiavnica zvíťazila v pilotnom projekte Mesto kultúry 2019. Odborná komisia ocenila spôsob, akým mesto pracuje so zahraničnými turistami, no zároveň chcela motivovať aj domácich obyvateľov, aby sa viac zaujímali o nové trendy v umení a kultúre. A presne to chce anticipovať projekt Nu Sound Of Visegrad, ktorý postupne do Banskej Štiavnice privezie až 16 interpretov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

Za značkou Nu Sound Of Visegrad, ktorá sa predstavila doma aj v zahraničí (Rumunsko a Srbsko), stoja organizátori z agentúry Music Press Production. Do svojho projektu si vybrali kapely, ktoré inovatívne pracujú so zvukom, formou, vizualizáciou a koncertnou prezentáciou.

Nu Sound of Visegrad 2019 Zdroj: PR

Exportná domáca kvalita

Headlinerom prvého koncertu v Banskej Štiavnici, ktorý sa uskutoční už 12. apríla, bude skupina Autumnist. Ich najnovšia nahrávka False Beacon je čerstvým víťazom ankety Radio_Head Awards v kategórii Album roka 2018 / Cena novinárov, pričom nominovaná bola aj na Elektronickú nahrávku roka. Odborníci sa zhodli a ocenili to, ako dokáže kapela pracovať s prvkami krautrocku, psychedélie, space rocku či synthpopu, a zároveň aj rovnováhu medzi inštrumentálnou a vokálnou zložkou.

"Autumnist považujeme v súčasnosti za jednu z najlepších slovenských kapiel. Účasť na tohtoročnom Eurosonicu potvrdila, že máme doma kvalitu, ktorú si musíme hýčkať a podporovať ju. Teší nás, že títo hudobníci na sebe neustále pracujú, zdokonaľujú sa a nechcú vymeniť kvalitu za kvantitu. Ich koncerty sú vždy pôžitkom a sme radi, že sa nám podarilo ich získať do nášho projektu, keďže príliš často nevystupujú," komentovali organizátori z Music Press Production.


Kvalitné objavy z českej a poľskej scény

V piatok sa v Banskej Štiavnici predstaví aj česká skupina Nekola, ktorá hrá uhrančivé downtempo s prvkami trip-hopu. Hudobníci z moravského mestečka Kopřivnice dokazujú, že dobrá hudba nevzniká iba vo veľkomestách. Tamojšia undergroundová scéna spojila dvojicu Tomáš Kocian a Michal Burget. Do ich tvorivej činnosti sa neskôr zapojila aj basgitaristka a speváčka Marie Jalůvková.

Debutový album Nekologie prekvapil svetovým zvukom, ale aj médiom, na ktorom vyšiel - na kazete. Kombinácia trip-hopu, psychedélie a jazzu vytvára takmer éterickú a snovú atmosféru doplnenú o originálne texty vlastného univerza. Je to aj vďaka tomu, že trio Nekola je presvedčené, že súčasná elektronika má najväčšie opodstatnenie a silu pri používaní živých nástrojov.


Poľská hudba sa od tej našej líši nielen prezentáciou, ale aj tvorbou, ktorá sa tam robí. No aj z tak rôznorodej scény vytŕča originálne, tajomné duo xDZVØNx. Temný noise so sakrálnou hudbou a do toho ešte rap? Mať nejaké očakávania a snažiť sa dopredu charakterizovať ich tvorbu nemá žiaden zmysel. Oni sami sú radšej, keď na nich idete bez predsudkov. Keď poslucháči zahodia zbytočné škatuľkovanie, vo výsledku im zostane úprimná, autentická a zaujímavá hudba.

Børa a Snufkin z tohto zoskupenia žijú v meste Vroclav, ktoré pulzuje umeleckým životom. Duo inšpiruje industriálna strojovosť, ako aj tradičná hudba zo Sliezskeho kraja či slavistická folkloristika. Hudobníkov ovplyvnila polyfónia, pravoslávny mysticizmus aj súčasná experimentálna scéna.


Neopočúvanú hudbu je najlepšie spoznávať naživo, preto 12. apríla nevynechajte tento trojkoncert. Zaujímavé bude aj miesto konania. Kultúrny dom Banská Štiavnica totiž pre tento večer prejde výraznou transformáciou - hlavná sála sa zmení na útulný klubový priestor, v ktorom dokonca vyrastie zelený trávnik, a pripravená bude oáza oddychu s barom, tuli vakmi a ďalšími vychytávkami, ktoré vytvoria príjemné miesto na sledovanie koncertov. Po ich skončení sa pokračuje na afterpárty (od 23:30 do 03:00) v klube Spojár, kde vystúpi slovenský producent Duhan so svojím programom.

Podujatie Nu Sound of Visegrad z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a SOZA.

Vstupenky:  

SÚŤAŽ: Lístky na piatkový koncert pod hlavičkou Nu Sound of Visegrad môžete vyhrať v našej súťaži na Facebooku.

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov Daniel Hevier ml. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa o podujatí dozviete na stránkach www.nusoundofvisegrad.eu
www.facebook.com/NuSoundOfVisegrad.

Foto: Music Press Production

Súvisiaci interpreti: Autumnist