Košické rozhlasové štúdio má dlhú, už 90-ročnú históriu a v jeho hudobnom nahrávacom štúdiu vzniklo mnoho nahrávok a skladieb rôznych žánrov. Naspievali ich napríklad operní speváci Edita Gruberová, Anna Poláková, Štefan Margita, speváčky ľudovej hudby Janka Guzová, Monika Kandráčová, ale aj interpreti populárnej hudby Marika Gombitová, Peter Nagy, No Name a ďalší.

Ani počas pandémie sa muzikantský život v hudobnom nahrávacom štúdiu košického rozhlasu nezastavil, ale pulzuje a rozvíja sa naďalej. Dôkazom toho sú aj dve nové hudobné nahrávky, ktoré vznikli špeciálne pri príležitosti osláv 90. výročia odovzdania budovy košického rozhlasového štúdia do užívania. Autorsky a interpretačne sa na nich podieľali výrazní umelci, ktorí majú ku košickému rozhlasu veľmi blízko.

Zvučka z košickej stanice

Prvou je úprava známej ľudovej piesne Na Košickej turni, v ktorej sa ako interpreti stretli tri významné osobnosti folklóru úzko späté s košickým štúdiom Slovenského rozhlasu - Ondrej Kandráč, Štefan Štec a Milan Rendoš. Všetkých troch totiž okrem lásky k ľudovej hudbe spája aj redaktorské pôsobenie v rozhlase.

Pieseň vznikla v dvoch štúdiách a jej finálnu podobu vytvoril zvukový majster Gabriel Nikházy. "Nahrávkou známej piesne o Košiciach som si v skutočnosti splnil jeden zo snov - hudobne som ju spracoval, zahral si na kontrabase a aj si zaspieval," hovorí hudobný redaktor, porotca súťaže Zem spieva a folklorista Milan Rendoš. "Pre mňa je to návrat ku koreňom a k tomu, čo ma formovalo. Zároveň je to veľmi silná spomienka na roky môjho pôsobenia v Slovenskom rozhlase," dodáva k novinke populárny spevák a muzikant Ondrej Kandráč.

"Melódiu tejto skladby počujú všetci, ktorí cestujú vlakom do Košíc, keďže jej motív je zvučkou košickej stanice. Je to ľudová skladba, ktorá vo mne evokuje, že som doma. Preto som rád, že aj ja som mohol byť súčasťou ďalšieho hudobného vydania piesne, zvlášť keď som si ju zaspieval v takejto spoločnosti nielen rozhlasových kolegov, ale aj výborných muzikantov," teší sa redaktor, spevák a finalista súťaže Zem spieva Štefan Štec

Nová hymna Rádia Regina s Timkom, Čekym aj Cmorikom

Druhou novou nahrávkou, ktorá vznikla pri príležitosti tohto výročia, je skladba S Reginou, je tematicky previazaná s Rádiom Regina, ktorého program sa vysiela práve z košického rozhlasového štúdia. Autorom hudby je kreatívny producent štúdia Juraj Hidvéghy, text napísal riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala a zaranžoval ju klavirista skupiny No Name Zoltán Sallai. Pesničku naspievali  úspešní finalisti pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad - Igor Timko, Marián Čekovský, Peter Cmorik, Juraj Vančík a Tomáš Buranovský.

Vzhľadom na pretrvávajúcu nepriaznivú pandemickú situáciu ju speváci nespievali spolu, ale každý v inom štúdiu. Pieseň sa tak nahrávala v piatich štúdiách a finálnu mixáž zrealizoval v rozhlasovom štúdiu zvukový majster Gabriel Nikházy. "Bola to zaujímavá skúsenosť, teším sa, že sa do nahrávania piesne zapojili vynikajúci interpreti a verím, že pieseň osloví aj poslucháčov bude z nej 'nepísaná hymna' Rádia Regina,: prezradil autor hudby Juraj Hidvéghy.

Radosť zo spoločnej skladby neskrývajú ani samotní interpreti. "Je veľmi lichotivé byť súčasťou projektu, ktorý má ambíciu vystihnúť vzťah poslucháča a rádia. Tento tandem funguje dokonale, som preto rád, že pieseň, ktorú sme zrealizovali pre poslucháčov Rádia Regina, umocní ten čarovný pocit mať nablízku niekoho, kto sa dá počúvať," hovorí Igor Timko. "Stále pôsobím tam, kde som začínal. Aj na príprave a realizácii pesničky som vlastne spolupracoval s ľuďmi, s ktorými som začínal. Bude z toho pekná pesnička," predpovedal úspech nahrávky Marián Čekovský a pridáva sa aj Peter Cmorik: "Je vždy príjemné byť oslovený k projektu dobrej pesničky a ocitnúť sa v tak výnimočnej speváckej spoločnosti. Myslím, že pesnička poteší veľa ľudí a bude takou oslavou Reginy, dúfam, že ju budeme počúvať roky," hovorí spevák. 

"Košické rozhlasové štúdio bolo vždy miestom, kde sa stretávali výrazné osobnosti našej i českej hudobnej scény a kde vždy vznikali piesne, ktoré udávali hudobný trend. Keď Juraj Hidvéghy prišiel s myšlienkou, aby sme oslávili výročie našej budovy aj takýmto návratom k dávnej a stále živej tradícii, okamžite som súhlasil. Obidve piesne sú výborné, na výkonoch interpretov vidieť nielen profesionalitu, ale aj emóciu, ktorá zrejme vyplýva aj z toho, že všetci v našom štúdiu buď začínali alebo práve pôsobia," uzatvára autor textu piesne S Reginou a riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala.

Obe piesne zazneli v premiére v relácii Hudobné skvosty košického rozhlasového štúdia vo Veľkonočnom vysielaní Rádia Regina a budú pravidelne znieť aj v jeho vysielaní. Vypočuť si ich môžete na webe Rádia Regina Východ

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Štúdio RTVS Košice