Láskověty je názov nového štúdiového albumu, ktorý Lucie Vondráčková vydala 13. decembra minulého roka. Ponúka na ňom 14 piesní, väčšinou z pera Braňa Jančicha, ktorý je zároveň aj producentom albumu. V stredu večer (6.4.) ho oficiálne pokrstila v Bratislave obľúbeným parfémom.


Krstnými otcami nového albumu
 sa stali Kamil Peteraj, Ondrej KandráčMarián Čekovský. Všetci sa na jednotlivých skladbách podieľali buď autorsky alebo interpretačne. 

Album vznikol v štúdiu na Slovensku a obsahuje single ako Vzkaz v láhvi, Tak nebuď prekvapená spievaný v slovenčine alebo Honza, kde si zahosťovali Kandráčovci. Všetky tri piesne zazneli aj počas neverejného krstu v jednom z bratislavských kasín za účasti hudobníkov, manažérov a novinárov, ktorý moderoval Mirec Babjak. Ten sa ešte na záver snažil speváčku prehovoriť na jej najväčší hit Džíny, ale to sa mu nepodarilo. Lucie Vondráčková sa všetkým poďakovala a išla sa venovať médiám.

Vondráčková, Peteraj, Čekovský, Kandráč Zdroj: Boris Dzurnak
"Láskověty majú srdce na Slovensku. Za všetko môže Braňo Jančich, ktorý mi ako prvú zložil pesničku Vzkaz v láhvi. Spolupráca nás bavila, a tak sme spravili ďalšiu a ďalšiu. A tak vznikol celý album. Kamil Peteraj mi napísal dva prekrásne texty. Po slovensky sa mi spieva nádherne, aj keď som sa toho veľmi bála. Kamil bol so mnou v štúdiu, poprosila som ho, aby tam bol. Mala som pred tým jazykom nesmierny rešpekt. Teraz, keď ju spievam naživo, je to pre mňa jedna z najpríjemnejších skladieb," vyznala sa speváčka, ktorá si počas krstu prevzala aj platinovú platňu za predaj nahrávky.

Pre TASR sa Vondráčková vyjadila aj k ďalším spolupracovníkom na albume. "Dlho som na Slovensku nebola a všetci tí úžasní muzikanti, keď som začínala, mali asi desať rokov. Medzitým sa vyhrali, sú z nich virtuózi a úžasní fajnšmekri, tak sme k sebe dozreli," uviedla a na margo Peterajových textov ešte dodala: "Pripadá mi, že Kamilove texty sa spievajú samé. Tak je to aj v herectve, že niekedy máte texty, ktoré sa musíte učiť a ide to ťažko, a tu tak plynú ako čistá priezračná rieka, som šťastná, že som mala tú možnosť."


"Producent Braňo Jančich mal veľmi šťastnú ruku, keď vymyslel takýto projekt, a Lucka to umocnila skoro až takým nečakaným spôsobom, pretože sa tu strieda čeština, slovenčina, ale to by bola iba jedna vrstva. Hlavne vynikajúco spieva, je to zrelá speváčka, ktorá z toho šoubiznisu vsiakla do seba to, čo je najlepšie. Má srdiečko a k tomu vysokú profesionalitu. Nie každého ten šoubiznis takto vybaví a ona má stále obrovský potenciál a perspektívu," zhodnotil album a spevácky výkon interpretky Kamil Peteraj, ktorý na album Láskověty napísal dva texty. Ďalšie si rozdelili spomínaný Marián Brezáni a Miro Jurika.

Dve skladby na nový album zložil Peter Fider a na dvoch ďalších má zásadný podiel spevák Raego. Na CD spolupracoval aj Marián Čekovský, ktorý nahral klavír v skladbe Hvězdy a zahral si aj v klipe. "Lucka je profesionálna speváčka, umelkyňa, aj herečka a tanečníčka, spolupracovať s takou ženou, ako je ona, je pre mňa česť. Mám obľúbenú svoju sestru a teraz sa do tejto partie pripísala aj Lucka, v niečom je jej dosť podobná, páči sa mi, keď je niekto profesionál a môže to byť aj takáto krásna žena," uviedol Čekovský.

"Luciin hit Džíny som kedysi v škole púšťal na diskotékach, ktoré sme si robili. Takže ja Lucku poznám a obdivujem ju. Veľmi sa teším z našej spolupráce a z toho, že Kandráčovci sú súčasťou albumu Láskověty. Že aj etnoprvok zaznel na tomto CD. A ako dlhoročný otužilec sa teším, že som nezamrzol pri nakrúcaní klipu k našej spoločnej skladbe Honza na Smolenickom zámku," povedal s úsmevom pri krste CD Ondrej Kandráč.


Text: TASR, Tomáš Danišovič + TS (Nora Krchňáková)

Súvisiaci interpreti: Lucie Vondráčková