Alternatíva slovenských alternatív - týmto prívlastkom zvykne byť označovaná skupina Kvety Nikotínu. Kvarteto z Komárna vzniklo už koncom 90. rokov a práve dnes vydáva svoj v poradí piaty album. Naživo ho budú môcť fanúšikovia ochutnať na štyroch exkluzívnych koncertoch - v Košiciach, Prešove, Bratislave a Banskej Bystrici.

Nový album Vlákna vychádza po štyroch rokoch od ostatnej štúdiovky a má ambície stať sa klasikou novodobého česko-slovenského undergroundu. Na nahrávke inšpirovanej post-punkom a novou vlnou 80. rokov, ale aj sovietskou estrádnou hudbou z prelomu 70. a 80. rokov, sa producentsky podieľal Tomáš Sloboda. Ťažké texty s originálnou poetikou dopĺňajú tentokrát aj výraznejšie melódie, umocnené hravými invenčnými aranžmánmi.

Jedinečnosť nahrávky umocňujú aj vokalisti zo spriatelených skupín, mužský zbor, operná speváčka či hráči na rôzne sláčikové nástroje. Kapela má na albume hudobných hostí prvýkrát, nová je aj spolupráca s vydavateľstvom Gregor Agency. Nahrávka obsahuje 12 skladieb s celkovou dĺžkou takmer 60 minút. Prvým singlom je skladba Koniec, ku ktorej kapela natočila aj videoklip. Ďalšie štyri skladby z albumu si môžete vypočuť a stiahnuť zdarma na stránke Kvetynikotinu.com, kde si môžete zakúpiť aj celý album.


Kvety Nikotínu nový album ešte za horúca predstavia na klubovom turné, v rámci ktorého zavítajú do štyroch miest. Prvý sa odohrá už tento piatok (9.5.) v Košiciach a vystúpi na ňom aj domáca kapela Kolowrat. Ďalšími zastávkami budú mestá Prešov, Bratislava a Banská Bystrica. Väčšie turné s novým albumom chystá formácia na jeseň.

9. 5. - Košice, Tabačka
10. 5. - Prešov, Christiania
15. 5. - Bratislava, Klub UHU
23. 5. - Banská Bystrica, Štúdio Tanca

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Skupinu Kvety Nikotínu založili v roku 1997 traja spolužiaci zo strednej školy v Komárne. Hudobne sa inšpirovali tvorbou Nicka Cavea, Depeche Mode, The Cure, Johnnyho Casha, Vladimíra Vysockého či Psích vojákov a už od svojich počiatkov však hrali hudbu, ktorá sa ťažko zaraďovala do konkrétneho žánru. Za krátky čas si tak vyslúžili prívlastok rockových šansonierov a kultovej alternatívnej kapely. Okrem iného sú známi aj ako jedna z prvých kapiel, ktoré začali naplno využívať možnosti internetu. Svoje nahrávky totiž šírili digitálne skôr, ako sa to stalo bežnou marketingovou praxou vo svete.

Obľubujú najmä vážne introvertné témy - texty plné symbolizmu, nostalgie a melanchólie píše frontman kapely, spevák a gitarista Ondrej Bagin. Na bicie nástroje hrá Gabriel Szalai, ktorý vďaka inšpirácii v elektronickej hudbe dáva kapele minimalistický zvuk. Ten je v kontraste s expresionistickým Baginovým prejavom. Dominantným nástrojom a poznávacím znakom kapely sú aj klávesy, na ktoré hrá Peter Soós. Štvrtým členom je od roku 2010 basgitarista Michal Vincze.


Skupina okrem albumu Vlákna nedávno vytvorila aj hudbu k predstaveniu Babylonská Veža od banskobystrického divadla Štúdio Tanca, ktorú onedlho ponúkne na bezplatné stiahnutie na svojej internetovej stránke.

Text: Hudba.sk
Foto: Zoltán Bölcskei - Kvetynikotinu.com

Súvisiaci interpreti: Kvety nikotínu