Od poslednej štúdiovej nahrávky Houpacích koní Desolation Peak ubehli necelé tri roky. Kapela sa albumom inšpirovaným Jackom Kerouacom pomyselne rozlúčila hneď dvakrát. Najskôr formou záznamu z koncertu z broumovského Soulkostola, pri ktorom skladby ohlodali na akustickú kosť, pred dvoma mesiacmi potom hudobným videom Davida Mencla ku skladbe So Long.

"Keď sme na Evereste spievali o tom divnom dystopickom sne, že aj slnko má zákaz vychádzania, ani vo sne nás nenapadlo, že za pár rokov to bude skoro pravda. A tak, aby nás nezhltla tma, urobili sme o tom pesničku - aké je to sa vracať domov a ako je dôležité nestratiť smer, pretože o moc viac toho človek nemá. Mať sa kam vrátiť," opisuje nový singel Náhradní území spevák a gitarista Jirka Imlauf.


Nahrávka je po jedenástich rokoch prvou bez producentského dozoru Jana Brambůrku (Spacey Sound), ktorý s kapelou tvoril jej zvuk od albumu Hotel Palace. Pod singlom nahratým v domácom prostredí Tajného studia sa tentokrát spoločne s Houpacími koňmi podpísal hudobník a producent Tomáš Tkáč z labelu Divnosti a kapiel něco Něco a Pris.

Náhradní území vychádza ako digitálny release s artworkom tvoreným fotografiou Terezy Kunderovej. Dostupný je od stredy 5. mája na známych streamovacích platformách a Bandcamp profile kapely. Houpací koně ním obrazne sfúkli sviečku na svojej narodeninovej torte.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.

Foto: Tereza Kunderová