Ledva sme sa spamätali z festivalu Rock in Vienna, na ktorom vystúpili aj také kapely ako Metallica, Kiss, či Muse, už sú za dverami ďalšie lahôdky.


Magnet týždňa

Tri dni sme v tropických teplotách počúvali viac ako tridsať kapiel, ktoré vystúpili na festivale Rock in Vienna. Všetko je spísané do reportáže o tom, ako najväčších z veľkých (MetallicuKiss) do vrecka schovali Muse.

V utorok sa vidíme na koncerte Limp Bizkit (ktorí síce nikoho do vrecka neschovajú, ale aspoň bude sranda), v stredu na Faith No More (!!!) a cez víkend to bude zase výlet k susedom na Nova Rock. Za kapelami ako Slipknot, Motörhead, Mastodon, Lamb of God, či Mötley Crüe sa predsa oplatí vycestovať. Na Slovensku nás ešte v júni čaká Nightwish a Sabaton (14.6., Banská Bystrica) a na konci mesiaca Topfest. (pm)

Prečítajte si: Čakanie na Faith No More sa vyplatilo. Silným albumom nadviazali na staré časy

Šrot týždňa

Sú kapely, ktoré by mali byť nedotknuteľné. Ktorých skladby by mali byť nechané na pokoji, pretože sú skvelé také, aké sú. Ale keď sa niekto predsa len rozhodne risknúť to, mal by si byť na milión percent istý, že ten cover je fakt dobrý. Neviem, ako istí si boli metalcoreoví Traitors, keď sa rozhodli prerobiť 5 Minutes Alone od Pantery. Ale radšej sa na to mali vyprdnúť. (pm)


Festival Rock am Ring v nemeckom Mendingu podľa denníka The Guardian zasiahli v sobotu dva blesky, ktoré zranili dokopy 33 ľudí. Nikto našťastie nedostal priamy zásah, takže všetci sú v nemocnici len na pozorovaní. (pm)

Dosť veľký šrot narobila islandská kapelka Sólstafir, ktorú ste možno videli hrať i v Bratislave, keď v decembri 2010 doprevádzali Swallow the Sun. V zlej atmosfére sa rozišli s bubeníkom a zakladajúcim členom Guðmundurom Palmassonom, ktorého podľa jeho tvrdení cez email vyhodil frontman Aðalbjörn Tryggvason. Text, ktorý napísal, znie veľmi úprimne a je plný trpkosti, keď sa Palmasson spovedá z 20 rokov tvrdej práce pre kapelu, vďaka ktorej má dodnes dlhy a finančné ťažkosti. Ostatní traja členovia sa zmohli len na vágne oficiálne vyhlásenie na Facebooku, ktoré bolo napísané v švédskom Štokholme, aj keď sa kapela reálne nachádza na Islande. Fanúšikovia bojkotujú admina a vyzývajú kapelu ku konfrontácii. (ak)


Novinky

Populárni rockeri zo slnečnej Kalifornie Incubus sa vrátili pod svetlá reflektorov s novým štvorskladbovým EP Trust Fall (Side A). Prvý singel Absolution Calling teraz nasleduje pesnička Dance Like You're Dumb, ktorá dostala lyric video. Dúfame, že na plnohodnotný album nebudeme čakať ďalšie štyri roky. (ak)


Ak by ste radi skúsili nejaký moderný stoner rock, odporúčam High On Fire. Ich nová skladba The Sunless Years je výborný nárez vhodný pre celú rodinu. Počúvajte na Blabbermouth. (pm)

Na prvý album projektu Teenage Time Killers sa celkom teším, ale novinka Ode to Sean Hannity (poznámka: Sean Hannity je moderátorom televíznej stanice FOX News a song nie je zrovna pochvalný) je dosť slabá. Verím, že zvyšok albumu bude PODSTATNE lepší. (pm)


Fuck the Facts robia grindcore. Ale nie taký ten úplne šialený. Taký celkom počúvateľný. Teda, tak počúvateľný, ako to pri grindcore len ide. Ich novinka Solitude z albumu Desire Will Rot je presne taká. Síce vám odpáli hlavu, ale takým príjemným spôsobom, že vám to ani nebude ľúto. (pm)

Hate Eternal k vám ale milosrdní nebudú. Pathogenic Apathy vás začne ničiť hneď od prvých sekúnd a neprestane s tým až do konca takmer 5-minútového songu. Krása. Počúvajte u kamarátov na MetalInjection. (pm)

Nemci Helloween nečakajú, kým zabudnete, že vydali nový album a usilovne mediálne masírujú. Aktuálne predložili pieseň Stay Crazy, ktorá je chytľavou hitovkou, asi ako každá jedna na novinke My God-Given Right. Album vyšiel u NuclearBlast 29. mája. (ak)


Skupina "Máslujeme chleba s máslem", alebo ak chcete We Butter the Bread With Butter, bola okolo druhého albumu dosť vážny zjav. Ich koncert v Žiline v januári 2011 bolo poriadne mäso, no odvtedy som o nich stratil niť. Teraz ju znova objavujem s albumovou novinkou Wieder Geil a napríklad aj songom Exorzist, ktorý hudobníci osadili morbídnym klípkom. Je to príjemný metalcore so štipkou elektroniky, aj keď už to nie je taký EXTREEEEEEM. (ak)


Soulfly zazdieľali obal novinky Archangel, ktorá vychádza 14. augusta. Na ich facebooku si môžete pozrieť aj tracklist s bonusovým DVD. Teraz už len treba vypustiť nejaký ten song. (ak)

Novinku hlásia aj rockeri Motörhead, ktorí budúci týždeň vystúpia tu neďaleko - na Nova Rocku. Ich 22. štúdiovka s názvom Bad Magic príde na pulty obchodov 28. augusta a bude niesť podtitul XXXX. 40 rokov kapela oslávi aj na koncertoch a na Metalstorme si môžete pozrieť obal aj tracklist novinky. Ponúkne dovedna 13 skladieb, medzi ktorými bude aj coververzia piesne Sympathy for the Devil legendárnych The Rolling Stones. O produkciu štúdiovky sa postaral Cameron Webb. (ak, SITA)


Debutový album pohrobkov z rumunských extrémnych spolkov Dordeduh a Negura Bunget je teraz streamovaný vcelku. Projekt Sunset in the 12th House hrá jemnocitnú inštrumentálnu hudbu, ktorá s ich domovskými kapelami má len pramálo spoločného. Klikajte na ich Bandcamp profil a dajte im šancu. Kvalitných epických inštrumentalít je dnes ako šafránu. Album Mozaic skôr popísané ponúka. (ak)


Decentná eklektická rokerinka s nádherným dámskym vokálom sa vyliahla minulý rok v Berlíne. Za mikrofónom stojí dáma menom Johanna Sadonis, ktorá účinkovala mimo iných aj v dámskom duu The Oath. Muzikanti majú vonku debutový eponymný album a zverejnili skladbu Purple Pyramid. Ktorá je mimochodom skvelá. Počúvajte Lucifer! (ak)


Je úplne bežné, že krásne blonďaté modelky, živiace sa pózovaním v reklamách na voňavky Chanel, vo voľnom čase robia black metal... Alebo nie? Charizmatická Dánka Amalie Bruun však do tohto vzorca správania pasuje. Jej umelecké meno je Myrkur a 21. augusta vydá svoj debutový album zvaný M. Z nej pochádza ambivalentná, krásna i škaredá balada Haeven, ktorú si môžete teraz vypočuť. Hmmmm, hudba ako vystrihnutá z reklamy na voňavku. (ak)


Na scénu sa po šiestich rokoch vracia progressive metalová úderka z Nórska, Madder Mortem, ktorá ale akosi vymäkla. Posledný album Eight Ways bol výborný a aktuálne zverejnený teaser na novinku napovedá, že sa niečo zmenilo. Mali by sme sa báť? Alebo by nám to malo byť jedno a radšej si pustíme Five Finger Death Punch? Hovorím nie! Novinka MM sa bude volať Red Tooth and Claw, no kapela zdá sa ešte sama nevie kedy a akým spôsobom ho vydá. Dúfam, že na to čoskoro príde. (ak)


Haluz týždňa

Run to the Hills od Iron MaidenBreak Stuff od Limp Bizkit v podaní Eda Sheerana? Teda, pardon, Deatha Sheerana? Prečo nie! (PS: A prepáčte, že som dal tie dve kapely do jednej vety.) (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Warner Music

Súvisiaci interpreti: Metallica, Muse