Skupina, ktorá si spolu nikdy nezahrá. The Ružbachs vydali album, ktorý je zbierkou zhudobnených básní slovenského spisovateľa Michala Baláža. Podieľali sa na ňom Martin Husovský, Ľuboslav Petruška a Stano Čorej. Platňa vznikla už minulý rok v štúdiu Umpax, keď si prešovskí hudobníci našli pár dní voľna.

Na začiatku všetkého bola zbierka básní nazvaná Ø. "Je to nórske písmenko, ktoré samo o sebe nič neznamená. Je súčasťou abecedy, ale páči sa mi jeho fonetický zvuk. Je to hrdelná hláska, ktorá pre mňa evokuje širokú škálu emócií. Od prekvapenia, zarazenia, úľaku a pod. Jej grafický znak zas vyjadruje prázdnotu, ničotu a niektorí ho využívajú, keď vypisujú na šekoch nulovú hodnotu. Preškrtnutá nula," hovorí Michal Baláž alias Ružbach, ktorý už nie je len básnikom ale aj textárom a nehrajúcim členom neexistujúcej kapely The Ružbachs.

Koncept postavený na náhode

O vznik jej prvej nahrávky sa zásadnou mierou pričinil hudobník a spevák Martin Husovský. Nestáva sa často, aby sa skladateľ rozhodol zhudobniť celú básnickú zbierku, najmä ak nemá príliš veľa času. Líder skupiny Komajota si ho však našiel a výsledkom je album Oxrón. "Mišo mi poslal celú svoju básnickú zbierku Ø, nech si vyberiem text pre ďalší singel Komajoty. Keď som ju dočítal, povedal som mu, že ju celú zhudobním. Pre The Ružbachs som vybral desať piesní. Náhodne som otvoril stránku a ten text som zhudobnil. Takto to vyšlo, to je náš Oxrón. Náhoda, osud, nehoda?" zamýšľa sa Huso.

Ako naznačujú jeho slová, hľadať za výberom textov nejakú premyslenú koncepciu by bolo zbytočné. Išlo o náhodný výber, ktorý bol pre zúčastnených spirituálnym muzikantským zážitkom a radosti zo slobody pri tvorbe. Prvá pesnička, ktorá dala podnet pre vznik tejto platne, sa volá Kozmos. "Huso mi poslal demo verziu s tým, že chce zhudobniť viac týchto textov. Nechal som mu voľnú ruku. Viem, že ich vyberal náhodne, ale mne to znie aj koncepčne. Finálny zvuk a mix albumu mal na starosti Stano Čorej. Pre mňa je to kvalitný, dobrý album a žánrovo netradičný. Na Slovensku sa takáto umeleckejšie poňatá muzika na pomedzí mainstreamu a alternatívy veľmi nerobí," dodáva Michal Baláž.

Zaujímavosťou je, že nie všetci členovia kapely The Ružbachs sa osobne poznajú. Napríklad Michal Baláž a gitarista Ľuboslav Petruška sa zatiaľ nikdy nestretli. Nahrávka je momentálne k dispozícii cez digitálne služby, možno k nej vznikne netradičná fyzická podoba. O dvojstránkový cover sa postarala dizajnérka a grafička Terézia Denková.



Redakciu Hudba.sk informoval Edo Kopček, PR manažér The Ružbachs.  

Foto: smARTin