Meno Peter Forest zrejme väčšine z vás nič nehovorí. Pri jeho civilnom menej Peter Farkašovský si však možno niektorí spomeniete na talentovaného semifinalistu SuperStar spred dvoch rokov. Jeho vypadnutie pred bránami finále mnohých prekvapilo, no teraz svojím prvým singlom potvrdzuje, že sa vo svete šoubiznisu rozhodne nestratí.

Prvá zverejnená autorská skladba 20-ročného speváka má názov Candlelight. Zverejnil ju v máji spolu s pôsobivým videoklipom, ktorý dokazuje, že to so svojou hudobnou kariérou myslí vážne. Samotná pieseň je porovnateľná so zahraničnou popovou produkciou, Peter Forest okrem bezchybnej angličtiny zaujme aj originálnym zvukom, ktorý nápadito spája elektronické a organické zvuky.

"Mám pocit, že mainstreamovej slovenskej scéne chýbajú mladé fresh tváre a hlasy a usilujem sa byť jednou z nich. Rád experimentujem s hudbou a mixujem štýly, pretože umelec podľa mňa neosloví vtedy, keď príde s niečím, čo už je v bledomodrom rotované v rádiách a hitparádach, ale až vtedy, keď príde na trh s novým zvukom," hovorí sympatický mladík, ktorému s debutovým singlom pomohol český producent Creame (štúdio Exile).

Už úvod piesne s akustickou gitarou a vyzretým spevom naznačuje, že sa objavil spevák, ktorý má šancu osloviť medzinárodné publikum. Čo však singel odlišuje od väčšiny domácej popovej tvorby je práve vyšperkovaná produkcia, v ktorej sa prirodzene prelínajú pasáže postavené na elektronike s hrejivým zvukom gitary. Tú možno počuť nielen v úvode, ale aj v prechode k poslednému refrénu a v závere skladby. Ešte viac by upútalo dlhšie a invenčnejšie sólo, no to sa, žiaľ, v súčasnom mainstreame príliš nenosí. Celkovo má však pesnička zaujímavú výstavbu bez hluchých miest a spevák svoj cieľ priniesť na slovenskú scénu niečo svieže a nové splnil.


Pred rýchlou slávou v SuperStar dal prednosť škole

Rovnako ako mnoho iných mladých spevákov a speváčok, aj Peter Farkašovský si začal svoju fanúšikovskú základňu budovať prostredníctvom coververzií známych hitov zverejnených na vlastnom Youtube kanáli. Prvé videá ponúkol pred viac ako tromi rokmi, sprevádzal sa v nich na klavíri a spieval piesne od Rihanny či Bruna Marsa.

V posledných mesiacoch pred vydaním debutu si trúfol aj na Siu a jej Chandelier alebo na hit Lost On You od speváčky LP, ešte predtým sa však prihlásil do Česko Slovenskej SuperStar, kde mohol patriť medzi najúspešnejších účastníkov. 
Na kastingu zaspieval Rihanninu skladbu Russian Roulette a svojím výkonom porotu napriek prvotným pochybnostiam očaril. Špeciálne Paľa Haberu, ktorý o ňom povedal: "Ty si pre mňa absolútny úkaz. Si pre mňa jeden z najlepších spevákov a na tomto kastingu absolútne. Môžeš ísť rovno do finále a to som veľmi rád, že sme našli nejakého finalistu."


Napokon bolo všetko inak a Peter v súťaži nemohol zažiariť naplno. V semifinále síce svojím výkonom v skladbe Who You Are od Jessie J nesklamal, no jeho cestu do finále zastavili študijné povinnosti v Kanade, ktoré mali preňho napriek sľubnému účinkovaniu v súťaži jednoznačnú prioritu.

Spevácka kariéra na Slovensku je totiž len jednou z ciest, ktorou sa môže uberať. Narodil sa v Anglicku, kde jeho rodičia (známi moderátori Karol a Ľudmila Farkašovskí) niekoľko rokov pracovali pre BBC. Po ich návrate vyrastal na Slovensku, no v zahraničí potom ako študent prežil aj časť svojho dospievania. V štúdiu v cudzine plánuje pokračovať, ale za svoj domov považuje Slovensko, preto sa aj jeho prvé kroky vo svete hudby prirodzene dejú tu.


Druhý singel bude tanečný a ironický

Po vydaní debutového singla Candlelight už čoskoro predstaví ďalšiu skladbu s názvom Cheers. "Pesničku už mám nahratú a pripravenú na vydanie, je to taká elektropopová tanečná vec, ktorá opäť vzišla zo spolupráce s Creamom," povedal Peter Forest pre agentúru SITA. Skladbou podľa vlastných slov oslavuje neopätovanú lásku.

"Až po napísaní Cheers som si uvedomil, aká je to veľmi cynická a ironická pesnička. Každý sme sa totiž aspoň raz v živote bezhlavo zaľúbili, vediac, že ako rýchlo to začalo, tak rýchlo to aj zhasne. Napriek tomu však robíme všetko pre to, aby ten druhý opätoval naše city, strácame všetok svoj čas, peniaze a zdravý rozum a aj tak vieme, že to nemá zmysel," priblížil tému svojho druhého singla.

"Je to zábavná pesnička, ale má horkastý nádych, pretože zachytáva peknú ilúziu, ktorá sa zrazu rozplynie. V klipe, ktorý k pesničke pripravujem tiež, by som chcel zároveň zobraziť ten úžasný naivný pocit z platonickej lásky, ale zároveň to, ako zaľúbení dokážu zrazu ignorovať oveľa dôležitejšie a podstatnejšie veci v živote. Klip budeme nakrúcať pravdepodobne v Bratislave v spolupráci s producentmi, ktorí sa postarali aj o môj debutový singel. Sú to mladí a veľmi šikovní chalani," uviedol Peter.

Nahrávať dlhohrajúcu štúdiovku sa zatiaľ nechystá, svoje piesne chce zverejňovať postupne. "Počas leta chcem cestovať a nahrám viacero singlov, album zatiaľ nemám v pláne. Hudobný priemysel sa drasticky zmenil a začínajúcim umelcom rastie popularita skôr silnými singlami ako zdĺhavými albumami. Singlov mám už pripravených niekoľko. Neviem sa dočkať, kedy si ich ľudia budú môcť vypočuť. Pevne verím, že si ich obľúbia," uzavrel.

Súťaž nie je jediná cesta k úspechu

Ešte predtým, než agentúra SITA zverejnila vyjadrenia o jeho najbližších plánoch, som niekoľko otázok mladému spevákovi poslal aj ja. Niektorí ste si možno pri čítaní článku povedali: syn známych rodičov, určite má protekciu. Ja osobne som sa jeho priezvisko dozvedel až po tom, ako ma zaujala skladba Candlelight a začal som si o ňom hľadať viac informácií. Netušil som ani to, že bol v SuperStar, no aj tento kúsok jeho príbehu a správne životné rozhodnutie dokazuje, že pri ceste za svojím snom zostáva nohami pevne na zemi a svoje miesto na hudobnej scéne si chce vybudovať postupne. Myslím, že je to zrejmé aj z jeho odpovedí na otázky, posúďte sami.

Ako dlho sa venuješ spevu? Hráš aj na nejaký hudobný nástroj?

Už na detských videách, kde som mohol mať tak 4-5 rokov, som sa predvádzal a spieval pred rodičmi a rodinou. Neskôr, asi keď som mal sedem, som začal chodiť na klavír a hneď na to aj do ľudového súboru, kde som spev bral už trošku vážnejšie. Modernému spevu sa však venujem asi od trinástich rokov. 

Ako vznikol tvoj prvý singel? Pod produkciou je podpísaný Creame, aký je jeho prínos v pesničke?


Candlelight som napísal a skomponoval ešte keď som bol na strednej škole v Kanade - mal som tak trošku krízu identity, lebo život sa mi nevyvíjal podľa mojich predstáv. Nechcel som tomu však čeliť a nechcel som si priznať, že niečo asi robím zle - snažil som sa utekať pred realitou a v podstate pred samým sebou a o tom je aj samotný song. Bola to spočiatku taká dosť nezáživná balada, no až keď som stretol mladého producenta Creama, tak sme sa rozhodli tú pesničku trošku vynoviť. Autorom textu som síce ja, ale hudobne sa najmä o gitaru a bicie postaral on. Je veľmi muzikálny a odhodlaný.

Tvoji rodičia sú Slováci, prečo si sa narodil v Anglicku? Žil si celý život v zahraničí alebo si pred štúdiom v Kanade vyrastal na Slovensku?

Narodil som sa v Londýne preto, lebo moji rodičia tam v tom čase už dlhšie pôsobili ako redaktori v BBC. Mama sa však veľmi chcela vrátiť na Slovensko za rodinou a koniec koncov - domov je len jeden. V tej dobe navyše čakala moju mladšiu sestru a s dvomi malými deťmi sa jej zdalo lepšie žiť na malom Slovensku ako v obrovskej prepchatej metropole.

Prečo vlastne nahrávaš a začínaš rozbiehať kariéru na Slovensku? Nemal si zázemie pre hudobnú tvorbu v Anglicku či Kanade?

Prišlo to tak akosi samo. Bol som v jednej súťaži a po nej ma oslovil producent Creame s návrhom o spoluprácu. V Kanade som bol na štipendiu, a preto boli akademické výsledky absolútne prvoradé, takže v hudobnom smere som sa tam mimo školy nemal veľmi šancu rozvíjať. Musím však priznať, že v istom smere je jednoduchšie začať kariéru na česko-slovenskej scéne. Sme síce malý trh, ale o to menšia je aj konkurencia. Lenže mám pocit, že menší trh žiaľ znamená aj väčšie prispôsobovanie sa konvenciám. Pre mňa je však najdôležitejšie, aby ľudia z mojej hudby cítili mňa. A dúfam, že im to nebude smrdieť. (smiech)

Aké máš ambície smerom do zahraničia? Všimol som si, že pod videami na Youtube máš aj komentáre od ľudí z cudziny. Sú to len kamaráti alebo poznáš aj nejakých ľudí z branže, cez ktorých vieš svoju hudbu predstaviť potenciálnym fanúšikom mimo Slovenska?

V Británii som sa narodil a asi tam budem aj študovať, pretože ma tam prijali na veľmi dobrú univerzitu. Dúfam, že sa mi popri tom podarí presadiť aj v hudobnom svete, možno aj v krajine, odkiaľ pochádzajú moje hudobné idoly. V tejto branži som nováčik a médiá a ľudia z branže sa o vás začnú zaujímať, až keď sa ako umelec sami postavíte na vlastné nohy.

Pavol Habera o tebe v SuperStar hovoril v zmysle "máme prvého finalistu", prečo si potom vypadol už v semifinále? Dočítal som sa, že to bolo kvôli škole, je to naozaj tak? Neľutuješ to?

Škola v Kanade mi nechcela dovoliť vynechať dva mesiace štúdia v maturitnom ročníku a dala mi na výber - štúdium alebo súťaž. Hoci som bol pod obrovským tlakom, nechcel som len tak zahodiť vzdelanie pre chvíľkovú popularitu. Stálo ma veľa úsilia sa na školu dostať a navyše som presvedčený, že keď niečo začneme, máme to aj dokončiť. Organizátori o tomto mojom probléme vedeli a rozhodli sa tak, ako sa rozhodli. A myslím, že férovo. Aj keď občas mám chvíľky, keď mi je ľúto, že som sa vtedy nevykašľal na školu a nerobil všetko pre môj sen, musím povedať, že v Kanade som dospel a získal nezaplatiteľnú skúsenosť, za ktorú som vďačný a ktorú určite v živote mnohokrát ocením. Človek nemôže mať všetko a nič nie je zadarmo. Ja som pre školu obetoval jednu súťaž, ale verím, že život mi podobné príležitosti ešte prinesie. Súťaž nie je jediná cesta k úspechu.

Vypočujte si Petrove posledné zverejnené covery:


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Peter Forest + SITA)
Foto: Tomáš Chlapečka