V marci 2020 začal spevák kapely King Shaolin pracovať na sólovom albume Vzduch a dym, ktorý celý naspieval v rodnom jazyku. Sólový projekt je prirodzeným pokračovaním aktívnej tvorby speváka a skladateľa, aj keď naďalej zostáva verný aj svojej domovskej kapele s prezentáciou piesní v angličtine.

Domi Stoff, vlastným menom Dominik Štofko, ako skladateľ a producent spolupracoval s mnohými interpretmi ako sú česká speváčka Lenny, Vladis, Celeste Buckingham, Katarzia, Andie J, Dominika Stará, Bára Repeková, Lýdia Novotná a ďalší. Na jar minulého roka vydal tretí album s kapelou King Shaolin, plánované turné však znemožnila pandémia. To mu vytvorilo priestor na realizovanie sólového albumu, nad ktorým uvažoval už dlhšie, no nemal stanovený presný časový plán ani koncept.

Dlhé obdobie bez koncertov, ktoré mu umožnilo sústrediť sa iba na tvorbu, sa rozhodol poňať ako výzvu na tvorenie skladieb o živote v rodnom jazyku. Počas celej kariéry bol totiž ovplyvnený najmä americkou hudbou, a preto hudbu cítil skôr v anglickom jazyku. "Prvá iskra vzbĺkla vtedy, keď som tvoril song pre klientku a jej požiadavkou bola slovenčina. Samozrejme som jej ho aj naspieval, aby počula frázovanie. Keď som ho pustil kamarátom a rodine, tak ma začali povzbudzovať, aby som už aj ja začal spievať v slovenčine. Tento rozmer sa mi veľmi pozdával, a preto som tomu dal naozaj šancu," prezrádza Dominik o začiatku novej kapitoly svojej tvorby.

"Intenzívne som na tom pracoval už od začiatku pandémie, keď som sa snažil nájsť kľúč textárstva a tvorby melódií v pre mňa nepoznaných vodách. Veľa vecí, ktoré sa mi za posledné obdobie stali, som dokázal pretaviť do trinástich hudobných svetov, ktoré sa nachádzajú na mojom prvom sólo albume. Už dlho som sa pohrával s myšlienkou, že by som vydal slovenský album a teraz, keď sa mi to podarilo, tak som za toto rozhodnutie veľmi rád."

Album Vzduch a dym je od konca mája k dispozícii na všetkých streamovacích platformách. Už pred jeho vydaním predstavil Domi Stoff svoj prvý slovenský singel a videoklip Očami vábi.


Prácu na albume už štandardne sprevádzala konštruktívna komunikácia s kolegom z kapely King Shaolin, Michalom Neffem. "Hlavným nástrojom sa pre mňa stala gitara, keďže to je nástroj, ktorým sa viem najlepšie vyjadriť. Ale taktiež som používal veľa orchester a dychy, ktoré pre mňa extrémne umocňujú emóciu. Samozrejme, nesmú chýbať ani syntetické zvuky, ktoré veľakrát majú symbolizovať a pripomínať spomienku alebo podvedomie," hovorí Domi Stoff, pre ktorého rozmanitosť predstavuje jeho základ života a tvorby.

Spev, gitaru a basu si na album nahral sám, ostatné nástroje dotvoril v elektronickej forme. Spevák, skladateľ a textár sa na nahrávaní albumu podieľal producent, aranžér a zvukár. Až finálny mastering nahrávky zveril ro rúk známeho českého producenta a zvukového majstra Ecsona Waldesa.

Album je pomenovaný podľa skladby Vzduch a dym, ktorá so sebou nesie myšlienku, že všetko je pominuteľné tak, ako dym, ktorý sa v okamihu stratí vo vzduchu, no esenciou všetkého života je práve vzduch, bez ktorého by sme neboli. Na albume si našli svoje miesto aj skladby ako Posledný X, v ktorej spevák manifestuje svoje odhodlanie pretvoriť negatívne myšlienky na pozitívny pohľad, či pieseň Seba mám s odkazom, že by sme mali byť so sebou spokojní takí, akí sme.

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa o umelcovi dozviete na jeho oficiálnej stránke www.domistoff.com.