Po dlhých mesiacoch čakania si môžeme opäť užívať hudbu tak, ako ju máme najradšej - naživo. Bratislavské koncertné leto odštartuje séria vystúpení slovenských a českých interpretov, ktoré dali dokopy promotéri z Dobrého výberu. Od 23. do 30. júna sa ukážu na troch miestach: v Novej Cvernovke, Majestic Music Clube (MMC) a Sundecku na Dunaji.

Vo štvrtok 24. júna si letný návrat na koncertné pódiá užije skupina Ľudové Mladistvá, ktorá sa pred pár rokmi ešte pred vydaním svojho debutového albumu stala víťazom súťaže mladých talentov Bratislavských jazzových dní či Objavom roka na Radio_Head Awards. Projekt skladateľa a klaviristu Martina "Majla" Štefánika, ktorý umne kombinuje jazz s folklórom, je veľkým hudobným chameleónom. Veď kto iný má za sebou vystúpenia so sláčikovým kvartetom, s dvoma bubeníkmi či s raperom Strapom. Uvidíme, čo si Majlo a jeho spoluhráči pripravia tentoraz. Koncert sa uskutoční pod šírym nebom v Parku de Palma v areáli Novej Cvernovky.

Predkapelou bude česko-slovenské trio Treepop, ktoré tvoria Vojtěch Drnek, Richard Šanda a Michal Šelep (Zuzana Mikulcová, Andrej Šeban, Peter Lipa) so žánrovým presahom od jazzu cez vážnu hudbu až po voľnú improvizáciu. V Parku de Palma predstavia aj kúsky z debutového albumu, ktorý nahrali v SONO records a ktorý vyjde už v septembri.


Súčasťou otvárania leta s Dobrým výberom bude aj vystúpenie Tomáša Dvořáka alias Floexa (Mercury KX, Minority Records), ktorý je na scéne už viac ako 20 rokov. Český klarinetista, skladateľ, producent a multimediálny umelec sa predstaví 28. júnaMajestic Music Clube (MMC). Vo svojej tvorbe prepája elektronickú a akustickú hudbu do svojskej atmosférickej podoby. Známy je aj ako autor hudby do medzinárodne úspešných hier (Machinarium, Pilgrims, Papetura). V slovenskej metropole sa predvedie s kapelou, ktorú s ním tvoria speváčka Sára Vondrášková alias Never Sol a robot Josef z Machinaria.

O Floexov support sa postará východoslovenský projekt Kvaskova. Ten zaujal debutovým albumom Papierový drak, na ktorom temné a melancholické hudobné plochy striedajú energické pasáže s baladickým nádychom. Sugestívny prejav skupiny podčiarkuje podmanivý hlas speváčky rusínskeho pôvodu Zdenky Kvaskovej. Kapela svoj debut ešte poriadne naživo predstaviť nestihla, album pokrstila v medzikaranténnom období v septembri 2020 v Prešove a v máji tohto roka odohrala online koncert v banskobystrickej Záhrade. Je teda najvyšší čas obísť s ním pódiá po celom Slovensku.


Kapacita vystúpení bude vzhľadom na miesta konania a pandemické opatrenia obmedzená, lístky preto kupujte v predstihu. Zároveň platí, že ich cena bude postupne rásť. Ďalšie koncerty zo série Otvárame leto! budú zverejnené čoskoro. Aktuálne informácie nájdete vždy na FB eventoch a sociálnych sieťach Dobrého výberu (Facebook / Instagram). 

Podujatia z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia a SOZA.   

Redakciu Hudba.sk za organizátorov podujatia informoval PR manažér Ján Papač. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Kristína Denková