Legendárna bratislavská bigbítová skupina The Buttons, ktorá je na scéne už takmer šesť dekád, vydáva nový album. CD The Buttons & Friends vznikalo 10 rokov a kapela si naň pozvala hviezdnych hostí. Nový album predstaví kapela 22. júna na koncerte v Ateliéri Babylon, kde nebudú chýbať ani všetci hosťujúci speváci a vzácny krstný otec.

V prvej polovici 60. rokov sa začali písať dejiny slovenského bigbítu. Vzory z britskej rockovej scény ovplyvnili aj partiu mladíkov v centre Bratislavy, a tak sa v roku 1964 zrodila bigbítová skupina The Buttons. Kapela funguje doteraz a práve vydáva nový album, ktorý vznikol v zostave Jozef "Dodo" Šuhajda (spev a vokály), Kamil Paulovčin (gitara, spev, vokály), Ervín Fulmek (klavír a klávesové nástroje), Vladko Turčan (sólová gitara, vokály), Juraj Majer (basová gitara), Milan Hlinka (bicie), Ján Baláž (gitary, spev, vokály) a Erich "Boboš "Procházka (fúkacia harmonika).

"
Prvé skladby nového CD začali vznikať hneď po prvom albume Between The Stones z roku 2011. Album sa tvoril na naše podmienky dlho, ale v prípade našej nezvyčajnej kapely je to normálne. Nie sme kapela, ktorá pravidelne vystupuje a cvičíme len vtedy, keď ideme vystupovať. Tak sme postupovali aj v prípade nahrávania tohto CD, keď vznikla nová pesnička, išli sme ju cvičiť, naskúšať a keď bol voľný termín v štúdiu, tak sme sa ju nahrali," opisuje spôsob práce zakladajúci člen kapely Dodo Šuhajda.

Album The Buttons & Friends sa nahrával v štúdiu Jána Baláža - JB Recording studio. "Janko Baláž nám maximálne vychádzal v ústrety a nielen to. Pomáhal nám pri aranžmánoch a technickom prevedení nahrávok, mal s nami obrovskú trpezlivosť. Bol zvukovým, hudobným režisérom a stal sa producentom nášho CD. Spolu s Jankom Červenkom nám nahrali pesničky na vysokej technickej úrovni," hovorí Šuhajda. 

Hudobnými autormi piesní sú Ervín FulmekKamil Paulovčín a pod textami sú podpísaní Kamil Peteraj, Martin SarvašEma Mázik. Pieseň Hodiny z roku 1965 napísal Juraj Eperješi a bola veľkým hitom skupiny Phantoms. Pôvodne ju spieval Marián Slovák, ktorý ju aj po 55 rokoch znovu zaspieval na novom CD. 

Kapela album predstaví na koncerte 22. júna v Ateliéri Babylon. Krstným otcom nahrávky bude bard česko-slovenského bigbítu a líder skupiny Olympic Petr Janda.

"Tešíme sa na publikum, bude tam veľa našich kamarátov a priaznivcov. Po dlhom čase sa konečne budeme môcť stretnúť vo väčšom počte. Album pokrstí Petr Janda. Je to môj starý priateľ, poznáme sa už od 60. rokov minulého storočia. Sme stále v kontakte, navštevujeme sa aj v súkromí. Spolupracovali sme na mnohých podujatiach, v decembri roku 2018 našu kapelu uviedol v pražskej Lucerne, kde sme vystúpili v rámci 50. výročia prvého Česko-slovenského festivalu," uzatvára Dodo Šuhajda. 

The Buttons majú za sebou úspešné vystúpenia na festivaloch Topfest, Lodenica, Valašský špalíček, Ripfest a pravidelne hrajú na pódiách vo V-klube, Art klube Sherz či v kultúrnom dome na Vajnorskej ulici. Najbližšie si The Buttons nenechajte ujsť už o dva týždne v Ateliéri Babylon.

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Peter Stanley Procházka