Putovná séria Nu Sound of Visegrad sa už túto sobotu 12. júna v rámci projektu Vzdušné Zámky zastaví v Nových Zámkoch. V Kine Mier sa odohrá celodenný festival s deviatimi účinkujúcimi zo Slovenska, Česka a Maďarska. Festival prebehne so živým publikom podľa aktuálnych nariadení a taktiež sa bude vysielať aj prostredníctvom live streamu.

Reštart klubovej sezóny v posledných mesiacoch prebiehal iba v online priestore, ale tomu je už koniec! Jedným z prvých podujatí po druhej vlne pandémie je festival Nu Sound of Visegrad s podtitulom Nové Zámky mesto kultúry, ktorý sa uskutoční 12. júna.

Kino Mier, ktoré bude deň predtým hostiť aj zaujímavú koncertnú poctu Melánii Olláryovej, poskytne návštevníkom dostatočné pohodlie a zároveň zažijú pocit klubovej atmosféry so svetelným dizajnom, chilloutovou zónou či barom. Priestory budú pravidelne dezinfikované a vetrané, pričom budú zabezpečené rozstupy pri hlavnom vstupe do koncertnej sály a prítomné budú aj dezinfekčné prostriedky. Vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Program festivalu sa bude odohrávať na dvoch podiách. V kinosále vystúpia headlineri festivalu: slovenskú scénu zastúpi Ultrazvuk, maďarskú Korai Trancemission a českú Floex. Prvú menovanú formáciu tvoria raperi Vec a Tono S. spoločne so Škrupom, ktorý im asistuje za gramofónmi. Na scéne sú už roky, no so spoločným projektom debutovali až v roku 2019 a rovno si vyslúžili Rádiohlavu v kategórii Debut roka. Ultrazvuk - to je hip-hopová jazda, v ktorej sa bude rapovať, tancovať, zabávať, ale aj ironizovať, vysmievať a odkazovať na neduhy spoločnosti. 


Viete si predstaviť tanečnú hudbu s fujarou, drumbľou a akustickou gitarou? Základ tvorí repetetívny rytmus a minimalistická harmónia. Výsledkom je hypnotický groove vytvorený zoskupením Korai Trancemission, v ktorom sa stretli členovia legendárnej budapeštianskej kapely Korai Öröm. Spôsob, akým dokážu invenčne narábať s trance hudbou sa stal dôvodom, prečo sú stálym inventárom kultového psytrance festivalu Ozora.


Špecifický koncert si pripravil český producent a multiinštrumentalista Tomáš Dvořák alias Floex. Pripomenie na ňom kultový soundtrack z jednej z najúspešnejších nezávislých počítačových hier Machinarium. K novým úpravám pridá aj skladby z poslednej štúdiovky A Portrait of John Doe. V kapele sa predstaví spolu so speváčkou Never Sol a robotom – bubeníkom Josefom.


Na menšej scéne o foyer sa predstaví trio Space Cats, hrajúce naživo elektronickú klubovú hudbu. Bubeník Ľuboš Ambrozai, basgitarista Miloš Bulík a hráč na syntetizátory Julián Ratica však majú blízko aj k psychedélii a hudbe z éry 60. a 70. rokov. Mraučanie od vesmírnych kocúrov sa ozýva chronologicky od new wave až po new rave. Ich minuloročné debutové EP zarezonovalo aj v nomináciách na Radio_Head Awards.


Identicky sa na seba podobajú a identicky prepájajú elektronické groovy. Dvojčatá Jiří a Ondřej Veselí založili projekt Bratři s cieľom naživo previesť energiu z techno music, deep housu, trancu, ambientu a tanečnej elektroniky na koncertné pódiá. Ich analógová elektronika v kombinácii elektronických bicích a syntetizátorov poteší najmä priaznivcov Jona Hopkinsa.


Workshop pre záujemcov o dídžejing a produkciu

Okrem hudobného programu, ktorý štartuje už o 16:00, sa predtým počas dňa v Kine Mier uskutoční aj workshop v podaní bratislavskej hudobnej školy LFO (Laboratórium frekvenčnej oscilácie, www.lfo.sk). Lektori s dlhoročnými skúsenosťami s tvorbou a produkciou hudby či s dídžejingom záujemcom predvedú znalosti z najnovších technológií, ukážu prácu so softvérmi aj hardvérmi a dajú vzácne rady pri produkovaní tanečnej hudby. Trojica z LFO povedie trojhodinový workshop (kapacita je obmedzená - vstupenky sú v predaji za 20 eur spolu so vstupom na celý program) a po škole, vo večernom sete, samotní lektori uzatvoria festival Nu Sound of Visegrad - Nové Zámky mesto kultúry. 

Najstarším členom posádky LFO je Gabriel Bordács alias Gabanna - veterán dídžejingu, ktorý je známy najmä z drum&bassovej scény, no blízko má aj k hip-hopu, keďže vo svojich začiatkoch spolupracoval s legendárnymi Troskami. Zakladajúci člen producentskej a dídžejskej školy LFO bude na workshope učiť základy techniky mixovania. Večer zahrá set plný klasických drum&bassových trackov, ktoré sú známe z ikonických parties Drumatique či a z klubov ako Subclub, Duna, KC Dunaj, Wax alebo Fuga, a najnovšie aj zo streamov.

Vekovo najmladší, no hodnosťou najstarší člen LFO je ďalší jej zakladateľov, medzinárodne uznávaný drum&bassový producent Mário Dočekal alias Subtension. Na workshope predstaví, z čoho všetkého pozostáva hudobná produkcia elektronických trackov. Za dvanásť rokov, čo sa venuje hudbe, sa stihol etablovať na takých značkách ako Invisible (Noisia) či Renegade Hardware.

Yanko Kral je ďalším známym menom z LFO crew, ktorý bude robiť workshop o dídžejngu, a zároveň zahrá na samotnom festivale. Ako koncertný dídžej stál pri zrode H16 a v hip-hope sú zakorenené jeho klubové chute vychádzajúce z old schoolových beatov a urban street music. Predstaví sa aj talentovaný a čoraz známejší DJ Albeen. Hoci bude najmladším účinkujúcim na festivale, jeho drum&bassový set s rýchlymi kadenciami v prechodoch určite roztancuje každého, kto absolvuje celý hudobný maratón v Kine Mier.

Výstava fotografií aj diskusie

Nu Sound of Visegrad je putovná séria koncertov, na ktorých organizátori z Music Press Production vyberajú interpretov a zoskupenia, ktoré sa inšpirujú novým zvukom, naberajú nové smery a vytvárajú trendy, či už v rámci rôznych odnoží elektronickej hudby alebo indie rocku a indie popu, hip-hopu či world music. Séria je zameraná na prezentáciu umelcov z krajín vyšehradskej štvorky - Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko. Túto myšlienku v Nových Zámkoch predstavia prostredníctvom digitálnej fotografickej výstavy.

Súčasťou akcie bude aj živý podcast, na ktorom sa bude hovoriť o minulosti podujatia ale aj o prípravách ďalších ročníkov. Bude sa tiež krstiť výberovka 2CD s knihou VA: Nu Sound of Visegrad 2015-2020. Do diskusie prijali pozvanie aj zástupcovia United Music Academy Asociácia DJov a hudobných producentov Slovenska a hostia z programovej rady Vzdušné Zámky - Mesto kultúry 2020/2021.

Vstupenky:  

Facebook event

Festival Nu Sound of Visegrad z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podujatie finančne podporila SOZA a Hudobný Fond.

Zdroj: Music Press Production