Hudobník Daniel Jenčo dáva pomyselnú bodku za dlhým obdobím prázdnych sál klavírnym videom k vlastnej interpretácii skladby Notturno (Noc) od talianskeho skladateľa a dirigenta Ottorina Respighiho z roku 1904.

"Nahrávka je vlastne absolventským koncertom. Samotné živé vystúpenie mi bolo, tak ako mnohým iným, po rokoch štúdia klavíra kvôli vírusu odopreté. Video mi prišlo ako vhodná reflexia situácie mnohých umelcov počas pandémie - zahrať dlho pripravovanú a cibrenú skladbu pred prázdnou sálou, len pred málo osobným objektívom. Myslím, že melanchólia a nostalgia skladby ešte podčiarkuje to, čím si veľká časť umelcov počas tohto obdobia prechádzala," hovorí Daniel Jenčo pôsobiaci tiež ako frontman slovenskej indie-popovej skupiny White Place.

Pomyselný hold tak Jenčo vzdáva nielen neoklasickému géniovi z prelomu 19. a 20. storočia, ale symbolicky aj samotnému umeniu, ktoré, podobne ako skladba Notturno, nakoniec prežije každú katastrofu vrátane pandémie. Video nakrútil hudobníkov brat Adrián Jenčo (CubeArt Pictures) v sále kultúrneho domu v ich rodnom Vranove nad Topľou.


Text: Matej Kráľ
Foto: Adrián Jenčo