Bratislavské trio Angststiftung, zaoberajúce sa elektronickou inštrumentálnou hudbou, vydáva nový album Lost Transmission. Skupina v zložení Peter Zagar, Martin Karvaš a Martin Burlas nahrala sedem skladieb pohybujúcich sa od uvoľnenej ambientnej hudby až po zvukovú citáciu útoku na americký Capitol, pri ktorom na konci Trumpovej vlády zahynulo niekoľko ľudí.

Angststiftung je personálne ten istý súbor ako Splnený zem, no venuje sa úplne opačnej sfére hudby - na rozdiel od pesničiek produkujú dlhšie, doom-ambientné plochy mixované s musique concrète. Dlhoročná spolupráca Martina Burlasa s Petrom Zagarom a Martinom Karvašom tak prináša nový stupeň analýzy súčasného úpadku a jeho dosahov na psychiku ľudí.

Deje sa tak zábavnou formou, s neraz až cynickým nezúčastneným odstupom, ktorý poslucháčovi ponecháva otvorené možnosti hodnotenia alebo emocionálnej participácie. Výnimočné napätie albumu Lost Transmission spočíva práve v spájaní týchto zdanlivo nesúvisiacich pólov existencie. Presne dávkované uvoľnenie sa strieda s latentným napätím a predtuchami neznámeho nebezpečenstva, ktoré na nás čaká.

Vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Robert Pospiš. Správu sme upravili.