Nitrianska skupina Sematam prichádza s chytľavým singlom Ja a Ty, do ktorého si ako hostí prizvala stálicu slovenského funky Ivana Vereša a mladú talentovanú herečku Sáru Polyákovú. Svieži letný videoklip sa nakrúcal na viacerých známych miestach v Bratislave.

Hudbu a text k skladbe Ja a Ty napísal spevák kapely Sematam Marek Kutnár. "Každý občas v spomienkach zablúdi k láskam dávno minulým. Niekto sa dokonca pristihne pri úvahe, prečo vzťah, ktorý sa nám zdal taký skvelý, vlastne skončil tak nešťastne. Presne v tomto duchu sa nesie nová skladba Ja a Ty, ktorá je sondou do archívu jednej lásky," priblížil tému piesne Marek Kutnár.

Spolu s ním si v novej skladbe zaspievala Sára Polyáková. "Spolupráca s kapelou Sematam bola pre mňa veľmi príjemná a hlavne zábavná. Keď mi prišla ponuka, najskôr som si vypočula skladbu. Tá má hneď chytila a zapáčila sa mi a povedala som si 'poďme do toho'. Nakrúcanie sme si užili a všetci sme si veľmi sadli, či už z kamarátskeho hľadiska alebo z pracovného. Už teraz sa teším na ďalšiu spoluprácu s týmito talentovanými ľudmi," hovorí s úsmevom študentka herectva na VŠMU. Širšej verejnosti je známa z obrazoviek televízie Joj, kde účinkovala v populárnom seriáli Naši.


Dve generácie slovenského funky

Pozvanie kapely Sematam na spoluprácu prijal aj jeden z priekopníkov funky hudby na Slovensku, producent, spevák, multiinštrumentalista a bývalý člen legendárnej kapely Made 2 Mate Ivan Vereš alias King Ivan, ktorý sa postaral o flautové sólo aj niektoré vokály.

"Ľudia sa ma často pýtajú, kde beriem toľko energie a času venovať sa mladým muzikantom. Odpoveď je jednoduchá, dal mi to Boh ako robotu a veľmi ma to napĺňa. Sematam je hudobné teleso, ktoré mi svojou energiou a hudobným prevedením piesní pripomína seba v mladosti, plného entuziazmu a elánu. Bol som milo prekvapený, keď som nadviazal spoluprácu s touto výnimočnou kapelou. Je mi cťou, že môžem prispieť svojimi skúsenosťami k rozvoju funku," teší sa zo spolupráce Ivan Vereš.

"Spolupráca dvoch generácii slovenského funky fungovala dobre v štúdiu aj na obraze. Sme veľmi radi, že sme stretli práve Sáru. Dnes si neviem predstaviť, že by sa tejto úlohy vedel zhostiť niekto lepšie, ako práve ona. Zároveň nám je veľkou cťou, že sa na skladbe podieľal Ivan Vereš, ktorého prínos pre slovenskú pop music priamo ovplyvnil aj našu tvorbu. Neviem, či pre muzikanta existuje väčšia pocta ako možnosť spolupracovať so svojím vzorom," neskrýva radosť Marek Kutnár.

nakrúcanie videoklipu Ja a Ty Zdroj: Jakub FabiánZ nakrúcania videoklipu Ja a Ty

Veselý a farebný klip sa nakrúcal v pekných lokalitách Bratislavy - v štýlovej retro kaviarni DOT. Espresso bar, na parníčku Mark Twain, v Botanickej záhrade či pred Kvetinárňou. Dôležitú úlohu hrá vyhliadková kaviareň UFO. Spevák sa kvôli štýlovým záberom dokonca prechádzal po jej rímse vo výške takmer 90 metrov nad zemou.

"Pôvodne tam mal ísť pán Vereš, no debata sa otočila k tomu, že čo tam nejdem ja, keď je to taký super nápad. Keďže som mu samozrejme potreboval dokázať, že mám pravdu, vydal som sa na prechádzku po rímse UFA sám. A aj keď som sa musel tváriť, že je to brnkačka, poviem vám, nebolo mi v tej chvíli všetko jedno! Našťastie nás však aj s odvážnym kameramanom istili dvaja skúsení horolezci," prezradil Marek Kutnár.

V klipe účinkujú aj ostatní členovia kapely Sematam Michaela Kutnárová (bicie), Lukáš Kotry (basgitara), Andrej Boniš (trúbka), Mário Belák (saxofón), Filip Kostoláni (trombón) a Juraj Janík (klávesy) a tiež tanečníci Nikoleta Kupčíková a Michal Candrák. Za kamerou aj strihom stojí kameraman Juraj Danko z Nitry, ktorý už s kapelou spolupracoval pri tvorbe klipu k piesni Pome rockovať. Zábery z dronu mal na starosti Luca Bush.

Novinka je ochutnávkou pripravovaného debutu

Nitrianska kapela Sematam sa do povedomia dostala najmä vďaka skladbe De ste?! (2015), ktorá paroduje nočný život v ich rodnom meste. Odvtedy nakrútili ďalšie tri videoklipy, naposledy ku skladbe PVD, na ktorom spolupracovali s tanečnou skupinou Ladylicious.

Kapela má na konte titul absolútneho víťaza Slovenskej hudobnej ligy a v minulom roku sa ako jediná slovenská kapela prebojovala do finále českej súťaže Skutečná liga, kde Marek Kutnár získal ocenenie Spevák roka. Sematam plánuje na jeseň vydanie debutového albumu, ktorého súčasťou bude aj nový singel Ja a Ty.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili. Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach www.sematam.comwww.facebook.com/sematamofficial.

Foto: Youtube / Juraj Danko