Český hudobník Xindl X odštartuje na jeseň svoje ďalšie turné po Slovensku, počas ktorého zaznie aj hit Cudzinka v tvojej zemi. Ten naspieval so slovenskou pesničkárkou Mirkou Miškechovou, ktorá s ním vystúpi na všetkých deviatich koncertoch. Okrem nej sa predstaví aj gitarista Lukáš Bundil a spevák a akordeonista Petr Lüftner.

"Mirka tvrdí, že ona pieseň Cudzinka v tvojej zemi spieva o láske a ja o rozpade Československa. To je aj trocha pravda, pretože som ešte z generácie, ktorá sa narodila v Československu a stále sa mi zdá zvláštne a je mi ľúto, že nie sme jeden národ, jedna kultúrna scéna a stále viac českých detí má problém rozumieť slovenčine," uviedol Xindl X, ktorý sa spolu s režisérom Ondřejom Pfeifferom podieľal aj na scenári animovaného videoklipu.

35-ročný pesničkár si v rozhovore pre agentúru SITA zaspomínal aj na svoje prvé stretnutie s Mirkou Miškechovou. "Približne pred dvoma rokmi vyhrala v jednej rozhlasovej súťaži predskakovanie na mojom koncerte. Prišla a domnievala sa, že bude spievať pred slávnym folkovým spevákom. Namiesto toho tam však bol nejaký Xindl a ja som zase pre zmenu nevedel, že mám mať nejakú predskokanku, takže sme boli najskôr obaja naštvaní."

"V momente, keď Mirka začala hrať, mi došlo, že má veľmi dobré texty, dobre komunikuje s ľuďmi a jednoducho sa hodí k nášmu programu. S gitaristom sme sa napokon dohodli, že ju zoberieme aj na ďalšie koncerty. Počas tej doby sme sa skamarátili a rozprávali sme sa o tom, že by sme mohli spraviť spoločnú pieseň," vysvetlil hudobník, vlastným menom Ondřej Ládek.


Predstavia aj zatiaľ nevydané novinky

Mirka Miškechová zahrá počas svojho, ako sama povedala, "folkového recitálu" niekoľko svojich skladieb, ktoré vyšli na jej debutovom albume Schizofrenik - Optimista (2014). Na rad však zrejme prídu aj nové piesne, ktoré by podľa autorky mohli vyjsť na jej druhej nahrávke. Takisto aj Xindl X plánuje predstaviť nové skladby a tiež piesne zo zatiaľ posledného albumu Čecháček made (2014).

"Na turné zahráme známe skladby v nových aranžmánoch. Zaradíme však aj piesne, ktoré ľudia zatiaľ nepoznajú zo žiadneho albumu a možno aj skladby z môjho rozhlasového programu Xindloviny. Kto bol na našich koncertoch vlani a páčilo sa mu to, môže prísť aj teraz a nemusí sa báť, že bude počuť druhýkrát to isté," objasnil hudobník, ktorý má slovenských fanúšikov a fanúšičky veľmi rád. "V Prahe a na juhu Čiech sú ľudia viac introverti, viac počúvajú a emócie si nechávajú pre seba. Na Morave a na Slovensku sú ľudia otvorenejší a keď sa vydarí aj atmosféra, tak sa hrá lepšie. Na druhú stranu Slováci dajú otvorene najavo, keď ich interpret nudí," uviedol spevák. "Našťastie my nikdy nenudíme, my sme vždy skvelí, takže na Slovensku je vždy krásna odozva," dodal s úsmevom.

"Mám podobný názor ako Ondrej, hoci nemám rada zovšeobecňovanie a delenie fanúšikov na slovenských a českých. Stáva sa nám, že niekam prídeme a ľudia reagujú úplne inak ako v 15 kilometrov vzdialenom meste, kde sme hrali večer predtým. Veľmi záleží aj na priestore a množstve iných faktorov. Samozrejme, páči sa mi, keď ľudia pozitívne reagujú, pretože ma to vyburcuje k lepšiemu výkonu. Ak takúto odozvu nemám, som mierne neistá, pretože na scéne ešte nemám také silné sebavedomie, že aj keby ma nik nepočúval, zahrám, akoby so mnou spieval plný klub. Samozrejme, dúfam, že sa skôr dopracujem k tomu, že ma ľudia budú počúvať a nie k tomu, že aj keď ma nepočúvajú, hrám rovnako dobre," pridala sa ku kolegovi interpretka pochádzajúca z Považskej Bystrice.

Xindl X a Mirka Miškechová Zdroj: SITA/Igor Kollárovics

Hudba ako teleport

Xindl X doteraz ponúkol okrem spomínanej najnovšej štúdiovky aj albumy Návod ke čtení manuálu (2008), Praxe relativity (2010), Xpívánky (2011), Láska (2012) či G2 AcousticStage (2014) a priebežne pracuje aj na piesňach na ďalšiu nahrávku. "Mám desať skladieb na nový album. S kapelou sme rozpracovali tri skladby a budeme na nich robiť, až kým sa nám nebude páčiť ich zvuk a zhodneme sa, že tak bude znieť celý album. Predpokladám, že nám nahrávanie bude trvať približne rok," prezradil.

"Pre mňa je hudba akési teleportačné zariadenie, jednoducho si pustíš pieseň a prenesieš sa do iného sveta. Po textovej stránke sa mi páči naopak to, že človek nikam neuteká, ale vloží do textu obraz samého seba. Ak sa stane, že text v niekom zarezonuje, potom človek vie, že podobné problémy má aj niekto iný a nie je na svete sám," povedal oceňovaný interpret.

"Hudba je prítomná všade a všetci ju potrebujeme. Milujem ju pre emócie, ktoré prostredníctvom nej môžem sprostredkovať a ktoré v nás vyvoláva. Pri skladaní sa často vraciam aj ku starším textom, pretože s odstupom sa na ne dokážem pozrieť kriticky a to, čo sa mi nepáči, prepíšem. Nie som práve zástankyňou toho, že som len médiom, cez ktoré prúdi akási energia a píše piesne za mňa. Skôr mám pocit, že písanie skladieb je rozumová aktivita, práca ako každá iná," uviedla Mirka Miškechová. 

Termíny turné: 

8. októbra - Nitra, Music a Cafe 
9. októbra - Bratislava, Atelier Babylon 
10. októbra - Piešťany, Žiwell 
29. októbra - Košice, Tabačka Kulturfabrik 
30. októbra - Prešov, Bizarre 
31. októbra - Námestovo, Baron Pub 
5. novembra - Banská Bystrica, Klub 77 
6. novembra - Modra, Elesko 
7. novembra - Púchov, Queen's pub

Vstupenky na vybrané koncerty sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Zdroj: SITA
Foto: SITA/Igor Kollárovics

Súvisiaci interpreti: Xindl X