V maďarskej metropole Budapešť dnes štartuje Sziget Festival 2018. Prvým účinkujúcim na hlavnom pódiu bude popoludní anglická elektronická formácia Clean Bandit, najväčšou hviezdou dnešného programu je americký raper, držiteľ 12 cien Grammy či Pulitzerovej ceny, Kendrick Lamar.

Budapeštiansky Sziget, ktorý patrí medzi najlepšie európske festivaly, sa bude konať od 8. do 14. augusta. Ponúka známe mená svetovej hudobnej scény, v priebehu siedmich dní vystúpia okrem Kendricka Lamara a Clean Bandit aj Lykke Li, Stormzy (8.8.), Gorillaz, Bonobo Live, Cigarettes After Sex (9.8.), Lana Del Rey, Parov Stelar, The Kooks či Asaf Avidan (10.8.).

V ďalších dňoch sa predstavia Mumford and Sons, Bastille, Fink (11.8.), Dua Lipa, Liam Gallagher, Kaleo, Wolf Alice (12.8.), Kygo, Shawn Mendes, , Milky Chance (13.8.) a v záverečný deň, 14. augusta, sú headlinermi Arctic Monkeys, The War On Drugs, Zara Larsson a Gogol Bordello.


Okrem nich každý deň vystúpia desiatky ďalších umelcov z celého sveta. Na Szigete má tradične zastúpenie aj slovenská scéna - dnes vystúpi raper Strapo na Europe Stage a tiež Pokyman & Lukie FWD & DJ Simple Sample na pódiu Afro-Latin-Reggae Village. V sobotu 11. augusta zase na Europe Stage vystúpi spevák a skladateľ Peter Aristone.

Sziget Festival sa koná v tomto roku už po 26. raz a patrí medzi najväčšie a najlepšie európske festivaly. Každoročne ho navštívi takmer 450-tisíc fanúšikov z celého sveta. Medzi početných návštevníkov patria aj Slováci. Festival sa koná na zelenom ostrove v centre maďarskej metropoly, ktorý sa počas festivalu zmení na Ostrov slobody.

Ponúka sedemdňovú multikultúrnu zábavu, hudbu, kvalitný cirkus, divadlo, vizuálne umenie na každom kroku, šport, pouličné šou, ale aj mnoho workshopov, ale aj pláž a kúpanie či plavbu po Dunaji. Na festivale nájdete približne 50 programových miest a pódií, okolo 200 programov denne a je považovaný za jedno z najlepších a najväčších multikultúrnych podujatí na svete.

Kompletný program a ďalšie informácie záujemcovia nájdu na webe szigetfestival.sk.


Zdroj: TASR
Foto: Sziget PR

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar