Toľko sebareflexie a nadhľadu, koľko dokázal bratislavský raper Kali vtesnať do svojho nového singla Dosnívané (Nový začiatok), sa v slovenskom rape nevidí často. Novinka, ktorá je predzvesťou pripravovaného budúcoročného albumu, má potenciál stať sa hitom, ktorý mu prinesie množstvo nových fanúšikov.

O jednom z najúspešnejších slovenských raperov sa vie, že si neužíva okázalý luxus ako mnohí jeho kolegovia. Jeho priority sú iné. Aj napriek tomu, že Kali je držiteľom niekoľkých platinových platní a každoročne vypredáva desiatky koncertov, najlepšie sa v poslednej dobe cíti v prírode, čo ukázal aj v novom klipe Dosnívané (Nový začiatok). Samotná skladba je otvorenou spoveďou o tom, ako sa dotkol slávy, no neprinieslo mu to šťastie. Práve naopak, žil v akejsi bubline - krajine vzdušných zámkov, v ktorej postupne strácal sám seba.

Dnes podobný problém vníma u mladších raperov. "Track je o tom, ako nás už prešla tá 'sláva' a to pozlátko okolo nás. Sledujem, ako si nové mená ulietavajú prakticky na ničom a sem-tam sa v tom vidím, pretože pár rokov dozadu som si aj ja užíval 5 sekúnd slávy a mysli si, že nado mňa neni. Dnes sa na tom smejem, pretože viem, aké ľahké je vyletieť a aké ťažké je sa udržať. My sme už dosnívali a začíname od začiatku - s triezvou hlavou a nohami na zemi," povedal 32-ročný raper pre portál Highlife.sk.


Hoci najznámejším Kaliho producentom je Peter Pann, svoju doposiaľ najúspešnejšiu skladbu nahral s českým hudobníkom, ktorý tvorí pod pseudonymom ElMurdo. Ide o rozchodovú pieseň Jedného dňa, ktorá má aj bez videoklipu na Youtube už takmer 9,4 milióna prehratí. ElMurdo je podpísaný aj pod novinkou, ktorá okrem textu zaujme vyzretou hudobnou zložkou s kombináciou zvuku gitár, klávesov a živých bicích, ktoré nahral Rob Šucha. Ten by mal na novom albume dostať priestor vo viacerých skladbách.

"Singel je po hudobnej stránke iný, ako veci, čo som doteraz nahrával. Aj keď na albume bude klasická moja tvorba, je to nový začiatok toho, akým smerom by som sa chcel do budúcna uberať," vysvetlil Kali. Jeho v poradí už siedmy album sa bude volať Zlý príklad a na trh by sa mal dostať niekedy v prvej polovici roku 2016. O finálny zvuk singla sa postaral Marek Šurín a videoklip spáchal Kaliho dvorný kameraman a režisér Dušan Krajčovič. Nakrúcalo sa vo Zvolenskej Slatine, na Dunaji či v Tomášove, odkiaľ pochádzajú zábery z mlynu.

Pokorný ale viac "vychcaný"

"V poslednej dobe som dosť zmenil postoj k životu ako takému, postoj k hudbe a k niektorým ľuďom. Uvedomil som si priority a hlavne som pochopil, že všetko toto pozlátko skrz hudbu je len dočasná záležitosť a vyrovnal som sa s faktom, že sa to za chvíľu všetko skončí,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA. Mladý raper by si chcel po vydaní albumu Zlý príklad založiť rodinu. "Hudobná kariéra bude pre mňa po vydaní albumu na druhom mieste. Na to prvé pôjde moja rodina, ktorú si založím," prezradil Kali.
 
Nový singel sa dotýka tém ako strata súkromia, sláva a aj o tom, čo sa dialo v Kaliho vnútri, keď začal byť verejne známy. "Na začiatku som si to užíval - ten záujem fanúšikov, médií a rádií... Je to obrovská zmena, a keď to príde rýchlo a nečakane, človek sa v tom ľahko stratí, odletí si a príde o to zdravé myslenie," poznamenal. Najviac to podľa neho pocíti najbližšie okolie. "Samotný človek si totiž myslí, že je stále v poriadku. Aj ja som si trošku uletel, no tým, že sa mi to udialo, keď som mal 28 a nie 18, tak som sa skoro spamätal," usúdil Kali, ktorý je dnes podľa vlastných slov ostražitejší, menej naivný a sebavedomejší, no stále pokorný a skromný. "Určite som za posledné roky psychicky dospel, veď mám na to už aj vek. Zároveň som ale určite aj viac 'vychcaný', moja robota si to totiž vyžaduje. Ale som menej prchký a viac sledujem a vnímam, čo sa deje. Radšej som ticho a v pravý čas sa ozvem," dodal.

Oázu pokoja Kali nachádza najmä vo fitness centre a v prírode. "Fitko je moje relaxačné centrum a psychiatrická liečebňa, taký únik z reality. Celkovo som sa ale časom uzavrel už do seba a nepripúšťam si nič z toho, čo sa deje za oponou. Bolo ťažké si vystavať ten ochranný múr, ale podarilo sa a teraz ma niečo a niekto len tak nerozhodí. Zároveň, čím som starší, tým viac si cením prírodu, kľud a ticho," uzavrel Kali.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Miroslav Čimo, Highlife.sk, SITA)
Foto: Youtube