V bratislavskom Sade Janka Kráľa sa v posledný augustový piatok konalo finále 6. ročníka Slovenskej hudobnej ligy. Napriek tomu, že sa vyvrcholenie súťaže (prvýkrát) konalo v Bratislave a organizačný tím, ako aj celý nápad pochádza z východu (súťaž začínala pod názvom Stropkovská hudobná liga) hviezdili najmä nitrianske kapely.

Medzi osem finalistov sa prebojovali hneď traja reprezentanti mesta pod Zoborom a ani jeden z nich neodišiel naprázdno. Kapela Deadwings získala najviac sympatií v diváckom SMS hlasovaní. Porota, v ktorej sedel okrem iných sedeli napríklad Jožo Ráž, Monika Agrebi či textár Juraj Soviar, rozhodla, že ďalšia nitrianska kapela Wild People je najlepšou mladou kapelou spomedzi finalistov (kategória hudobníkov mladších ako 17 rokov) a taktiež si odniesla celkové druhé miesto.

Absolútnym víťazom sa stala funky kapela Sematam (ako inak, z Nitry), ktorá porotu potešila aj roztancovala. Pre čitateľov Hudba.sk už táto formácia nie je nováčikom, minulý rok v lete nás chalani zaujali chytľavou skladbou De ste?!, ktorej videoklip parodujúci nočný život v Nitre má dnes na Youtube už takmer 50-tisíc pozretí. Skupina vznikla už v roku 2007 a o tri roky neskôr vyhrala hudobnú súťaž mladých kapiel Rock Me Fest. Okrem spomínaného videosingla má Sematam na konte aj ďalší videoklip Pome rockovať. Formácie od množstva iných začínajúcich slovenských kapiel odlišujú dychové nástroje, ktoré sa stali nevyhnutnou súčasťou skupiny už v roku 2012. Aktuálne má skupina sedem členov a pracuje na svojom prvom albume, ktorý plánuje vydať do konca tohto roka.


Slovenská hudobná liga je podujatím s trinásťročnou históriou, ktorej cieľom je podpora autorskej tvorby a mladých kapiel. Z lokálneho podujatia sa postupne stalo celoslovenské - tento rok sa základné kolá konali v siedmich slovenských mestách. Vo finále porota vyberala víťaza spomedzi skupín 4ewer (Žilina), Wild People (Nitra), Stripless (Levice), The Parentals (Košice), Jaro Mojžiš Band (Košice), Eufory (Martin), Deadwings (Nitra) a Sematam (Nitra).

"Do súťaže sa prihlásilo 48 interpretov z celého Slovenska, z ktorých sa osem prebojovalo do finále. Prekvapila nás naozaj vysoká hudobná kvalita a profesionalita, ktorá sa k nám dostala, a to aj napriek tomu, že pre mnoho interpretov to bola premiéra pred väčším publikom. O amaterizme sa tu však vôbec nedá hovoriť," zhodnotil priebeh súťaže riaditeľ a organizátor súťaže Ľubomír Sluk.

Prezradil tiež, ako vyberali zloženie poroty. "
Chceli sme, aby sa k finalistom vyjadrili tí, ktorí sa sami o rozvoj slovenskej autorskej tvorby zaslúžili, a preto sme boli veľmi poctení, že našu ponuku prijali stálice slovenskej hudobnej scény, akými sú Jožo Ráž a Ľubo Horňák z Elánu, či Feďo Gašparík z Metalindy, speváčka Monika Agrebi, za textársku obec to bol skvelý Juraj Soviar. Samozrejme nechýbali ani zástupcovia nahrávacích štúdií, reklamnej agentúry, víťazi minulých ročníkov a za médiá Felícia Boronkayová a Rado Mešša. No nemali to finalisti jednoduché," podotkol Ľubomír Sluk.

A čo plánuje SHL do budúcna? "
V prvom rade by som rád poďakoval všetkým, vďaka ktorým bol 6. ročník naozajstným úspechom. Všetkým - od interpretov, cez organizátorov, partnerov, moderátora Rada Meššu, katering až po porotu, či skupiny Heľenine Oči a Landfil, ktoré si našli čas a vrátili sa zahrať tam, kde to pre nich v podstate začalo. Boli to dlhé mesiace tvrdej práce, ale stálo to za to a do budúcna by sme určite chceli pokračovať v nastavenom trende a objavovať ďalšie talenty. Mohlo by sa zdať, že dnes je takýchto súťaží priveľa, ale ja s tým nesúhlasím, pretože často je to iba o tom správnom provotnom nakopnutí a tým SHL je," poznamenal Ľubomír Sluk.
 
Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Jana Fiebigová a Natália Barteková za organizátorov SHL.