Na prešovskej hudobnej scéne sa stále niečo deje. Dôkazom nespútanej kreativity, ktorá sa v metropole Šariša sústreďuje, je aj vznik unikátnej a mierne uletenej skupiny s názvom BDHS - Blikajúci Dychový Hudobný Systém, ktorej vystúpenia viac pripomínajú techno párty s klubovou svetelnou šou ako klasický koncert.

Štvoricu hudobníkov, ktorí hrajú na dychové akustické nástroje a veľký bubon, zaujímalo, či dokáže dychovka hrať tanečnú hudbu. Tak sa rozhodli to vyskúšať, pridali k tomu pôsobivú svetelnú šou a už si stihli získať prvých fanúšikov nielen v Prešove, ale aj na Vrbovských vetroch, v Banskej Štiavnici, Poráči, či Svätom Jure a sú pripravení na ďalšie hudobné zážitky. Aby ukázali, ako to vyzerá naživo, zverejnili prvý singel Kurča so zábermi priamo z týchto spomínaných vystúpení.


Hrajú, čo im napadne

"Nevedeli sme, ako sa robí tanečná hudba, tak sme si pustili v hudobnom programe slučku, potom ju vypli a pustili inú slučku, opakovali to a skúšali urobiť niečo tanečné. Jeden z prvých motívov, na ktorom sme sa zabávali, bol ten, ako robí kurča. A teraz s nami ľudia kotkodákajú na koncerte. Presne tento moment ma baví, idú do niečoho, o čom netušia a ešte sa pri tom zabávajú," priznal trombonista Tomáš Paľo, ktorý niekoľko rokov pôsobil aj v skupine Chiki Liki Tu-a.

"Myslím si, že ktokoľvek nás vidí, tak sa minimálne zasmeje na tom, že vidí štyroch ľudí, ktorí hrajú na divných nástrojoch tanečnú hudbu," hovorí hráč na veľký bubon Tomáš Urban, inak gitarista napríklad v skupine Ľuba Petrušku Satin Lead. Podľa neho sa publikum BDHS nedá zaškatuľkovať, lebo ani oni samotní ešte netušia, čo to vlastne hrajú. "Hráme to, čo nám napadne a snažíme sa, aby to bolo tanečné," dodáva.

BDHS - Blikajúci Dychový Hudobný Systém Zdroj: Jaroslav "Jaris" Valko

Ciele? Zachrániť rave a zahrať si na Ibize

Už zo samotného názvu kapely a jej prvého videa je jasné, že Blikajúci Dychový Hudobný Systém treba hrať s nadhľadom, no hudobníci sa netaja tým, že ich cieľom je vážna vec - chcú svojou tvorbou zachrániť rave.

"Taký rave, ktorý je z rokov '88 a '89, keď sa ľudia schádzali večer a do rána tancovali na poli, tento rave chceme pochopiteľne zachrániť. Už sme takto hrali v Poráči a bolo to neuveriteľné. Aj techno by sme radi zachránili, len ešte presne nevieme, čo je to techno, tak sa to učíme postupne," hovorí s úsmevom Tomáš Paľo. "V zásade sme ale naozaj chceli skúsiť, či vieme spraviť na trombóne, veľkom bubne, saxofóne a trumpete tanečnú hudbu, ktorá je dobrá na tancovanie a je moderná."

Okrem trombonistu a "bubnistu" sú členmi kapely aj Lukáš Gulden (saxofón) a Jaroslav Janek (trumpeta). Predtým vystupovali ako dychovka pod názvom Cyklišťanka na cyklistických podujatiach a ako si môžete pozrieť vo videu nižšie, bol to úplne iný hudobný štýl. Teraz hľadia s novými hudobnými inšpiráciami do budúcnosti. "Našim vysnívaným cieľom je zahrať si raz na diskotéke na Ibize," priznáva Tomáš Paľo bez akéhokoľvek náznaku sarkazmu. Myslíte, že sa im to podarí?


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Edo Kopček. Viac sa o kapele dozviete na www.facebook.com/BDHSmusic.

Foto: Vlastimil Slávik (titulná fotografia), Jaro "Jaris" Vaľko (foto v článku)