Na posledný septembrový víkend je naplánovaný piaty World Music Festival Bratislava. Opäť prinesie kvalitnú pestrú hudbu zo sveta aj Slovenska, tentoraz s ukážkami rôznych foriem hudobného dialógu. Kvôli koronakríze príde aj s novinkou – pribudnú online prenosy z koncertov aj konferencie zdarma.

Festival bude koncentrovaný na jednom mieste – v legendárnom Véčku na námestí SNP, počas 25 . – 27. septembra. V piatok vystúpi ako prvé Kotlár-Ragan Jr.-Kuruc Trio, ktorého členovia predstavujú špičku mladej generácie jazzových hudobníkov. Klavirista Ľudovít Kotlár, kontrabasista Róbert Ragan ml. a bubeník Kristián Kuruc prinášajú svieži autorský jazz.

Po nich príde na rad pesničnár Martin Geišberg s orchestrom Balkansambel a diváci sa môžu tešiť na netradičné balkánske aranžmány jeho piesní. Táto kombinácia folku a world music priniesla autorom uznanie a je priam stelesnením rôznych podôb medzižánrového dialógu. Ich spoločný album Na modrej planéte získal cenu Radio_head Award v kategórii World Music & Folk za rok 2019. Záver piatkového večera bude patriť špeciálnemu projektu, v ktorom sa predstaví jedinečná huslistka a speváčka Iva Bittová a taliansky gitarista Paolo Angeli zo Sardínie. Projekt založený na improvizácii a rozhovore huslí s preparovanou gitarou je plný prekvapivých hudobných nápadov a spontánnej interakcie.


Druhý deň festivalu bude pokračovať v sobotu dopoludnia odbornou konferenciou, na ktorú sú pozvaní nielen zahraniční odborníci, ale aj domáci hudobníci, ktorí sa môžu zapojiť do diania naživo aj online po pridelení registračného kódu. (Potrebná je registrácia na stránke www.worldmusicfestival.sk v časti Konferencia.) Večerný koncert otvorí poľské duo Mehehe, ktoré sa inšpiruje tradíciou slovanskej ľudovej mágie, pohanskými zvykmi zariekavania, ktoré sa dochovali v baladách, rozprávkach a detských riekankách. Atmosféru tajomna, dotvárajú archaické nástroje, ale aj nezvyčajné spôsoby interpretácie.


Po nich príde na rad dialóg nielen hudobný, ale aj medzigeneračný. Speváčka Eniesa vydala začiatkom roka 2020 album Jablko, na ktorom sa podieľali aj PJ´s Lab (Pavol Jeňo) a Franta Černý zo skupiny Čechomor. V ich hudbe sa spája nielen slovenská a (česko)moravská ľudová pieseň, ale aj ambient s rockom či elektronikou. Na konci programu predstaví svoj nový album Jazz a hory klavirista Pavol Bodnár. Spolu s členmi AMC Tria a spevákom Petrom Adamovom sa pustil do reinterpretácie slovenských ľudových piesní. Tento koncert bude bratislavskou premiérou tohto projektu. Úplnou bodkou za festivalom bude nedeľná projekcia dokumentárneho filmu Svetozár Stračina od Pavla Barabáša, ktorý uvedie etnomuyikologička a hudobníčka (členka skupiny Banda) Alžbeta Lukáčová.


Vzhľadom na obmedzenia v súvislosti s COVID-19 bude vstup na koncert obmedzený na 100 divákov. Koncerty však bude možné sledovať online. Rezervácie vstupeniek aj registrácia na online prístup budú k dispozícii na webovej stránke festivalu, kde záujemcovia nájdu aj všetky ďalšie informácie o interpretoch, programe aj bezpečnostných opatreniach s cieľom ochrany verejného zdravia. World Music Festival Bratislava je súčasťou jesenného festivalového kalendára na Slovensku od roku 2016 a veríme, že si opäť nájde svojich poslucháčov.

Organizátorom festivalu je AMITY o.z. v spolupráci s platformou WOMUSK a V-klubom. Podujatie z verejných zdrojov podporil generálny partner, Fond na podporu umenia. Podujatie sa koná s podporou Nadácie mesta Bratislavy a s finančným príspevkom Hudobného fondu a SOZY.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková. Viac informácií nájdete na worldmusicfestival.sk.

Foto: Bartek Muracki

Súvisiaci interpreti: Iva Bittová