Rok 2022 sa pre obľúbenú nitriansku kapelu Horkýže Slíže nesie v znamení filmových spoluprác. Na začiatku letných prázdnin vyšla pesnička k filmu Vitaj doma, brate!, ktorej videoklip práve tento týždeň dosiahol métu milión pozretí na Youtube. Teraz sa ďalší hit Slížov stal súčasťou filmu Indián, ktorý do slovenských kín príde už 22. septembra.


V tomto prípade na rozdiel od filmovej hitovky Tvojho brata brat má brata nejde o novinku - pieseň s názvom Ty vieš, že sa chovám tak, jak sa chovám sa stala medzi fanúšikmi kapely Horkýže Slíže hitom už dávnejšie. Kapela ju totiž vydala už v septembri 2021 na albume Alibaba a 40 krátkych songov 2 a tento rok v máji k nej dokonca zverejnila videoklip. Teraz však vyšiel ďalší, ktorý režíroval Vladimír Kriško, jeden z dvojice producentov novej česko-slovensko-poľskej komédie Indián.

Ako vlastne pieseň vznikla? "Prvé nápady prišli už v roku 2018, keď sa vymysleli prvé riadky textu. Konkrétne náš predajca merchu počul, ako sa dve ženské rozprávajú, že ona by sa nechovala tak, jak sa chová, keby sa on nechoval tak, jak sa chová... Potom nás v roku 2020 oslovili tvorcovia filmu Indián, že chcú pesničku. A my sme im posunuli Ty vieš, že sa chovám tak, jak sa chovám, lebo sa nám textovo do Indiána hodila," vysvetluje spevák kapely Peter "Kuko" Hrivňák, ktorý sa v novom videoklipe predstavil v indiánskej čelenke.

Návštevníci koncertov Kuka v tejto podobe už poznajú, vystúpenia začína spevák s čelenkou a tomahawkom, počas skladby hrá na panovú flautu a kapela si dokonca na pódiu zvykne rozložiť aj indiánsky stan. "Keď som bol menší, tak som sa miloval hrať na Indiánov. Všetci ma volali Tašunko Sabo - pôvodne Tashunko Sapa. Bol som veľmi hrdý na toto indiánske meno," spomína gitarista Mário Sabo alias Sabotér.


Na produkcii videoklipu sa okrem Vladimíra Kriška (réžia, strih) podieľali Patrizio GenteSilvia Rákociová a za kameru sa postavil Ondrej Synak.

"S chalanmi z Horkýže Slíže sa poznáme roky. Sme v podstate ako taká rodina, lebo sme s nimi každý týždeň na koncertoch a robíme spolu aj nejaké vlastné koncerty či festival Slížovica. Čiže voľba na titulnú pieseň bola jasná, od koho ju chceme. Na Slížoch je skvelé, aké majú texty. Že to nie sú len obyčajné texty, ale treba sa nad nimi aj zamyslieť, aby ich človek úplne pochopil a našiel to čaro a pravdu v nich. Preto som rád, že túto pieseň zaradili aj do playlistu na koncertoch, kde sa stala veľmi obľúbenou medzi fanúšikmi a spievajú ju s kapelou. Niekto si povie, že veď už klip na ňu existuje. Áno, existuje. Korona zmenila veľa vecí, a preto k pesničke vznikol najskôr vtipný klip, ktorý je klasikou u Slížov a až neskôr troška serióznejší klip k filmu," hovorí producent filmu aj klipu Patrizio Gente.

"Bol som sa pozrieť pri Prahe vo Veľkom lome, kde sa do filmu točili scény s indiánmi. Som veľmi rád, že som tam bol, lebo sa to točilo dolu v kaňone, kde bola postavená indiánska osada. Vyzerala spolu s okolitou prírodou autenticky, nehovoriac o tom, že tie miesta sú pre verejnosť nedostupné. Výber hercov do filmu je skvelý a veľmi sa na film s kapelou tešíme," prezradil Kuko.

Pôvodný oficiálny klip ku skladbe Ty vieš, že sa chovám tak, jak sa chovám:


Režisérom filmu Indián (Facebook / Instagram filmu) je Tomáš Svoboda, ktorý je podpísaný aj pod scenárom. Spolu s ním na scenári pracoval Patrizio Gente, ten je zároveň so spomínaným Vladimírom Kriškom aj producentom filmu. 

Dej komédie sa odohráva v súčasnosti. Hlavná postava Ondrej, ktorú stvárňuje česká herecká legenda Karel Roden, je arogantný workoholik a nekompromisný obchodník, ktorý vlastní úspešnú a veľkú firmu. Hlavným zmyslom jeho života sú peniaze. Jedného dňa navštívi bohatého investora z Nebrasky, ktorý chce na okraji Prahy zafinancovať výstavbu luxusných rezidencií v indiánskom štýle. Cestou domov z Ameriky Ondrejovo lietadlo prelieta nad indiánskym územím, kde sa pôvodní obyvatelia lúčia so svojím náčelníkom Bielym Jeleňom. Jeho duch nedopatrením vnikne rovno do mysle českého biznismena. Biely Jeleň v jeho hlave postupne zisťuje, že Ondrejov život je plný klamstiev, pretvárok a chýbajú mu hodnoty. Ponúka Ondrejovi pomocnú ruku na objavenie jeho lepšieho ja. Ondrej ale nič meniť nechce, a tak sa začína zaujímavý a neúprosný súboj rozpoltenej mysle plný humorných situácií.

Do pôvodne česko-slovenskej koprodukcie sa počas tvorby filmu zapojilo aj Poľsko. Vo filme sa tak okrem Karla Rodena predstavia aj Daniel Olbrychski, Martin Myšička, Vica Kerekeš, Marta Zmuda Trzebiatowska, Juraj Kemka, Magdalena Niec, Lukáš Latinák, Jaroslav Dušek, Štěpánka Fingerhutová, Ester Geislerová, Vlado Černý, Anka Šišková, Jiří Dvořák, Tomáš Měcháček, Zuzana Kraváriková, Eva Leimbergerová, Jana Strykovä, Martin Pechlát, Tomáš Matonoha, Eliška Jansová, Oliver Oswald, Przemyslaw Kapsa, Tomáš Jerábek, Petr Vaněk, Cyril Dobrý, Angelika Sbouli a ďalší.

Pozrite si trailer k filmu Indián:


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nora Krchňáková. Správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže