Česko a Slovensko stále hľadá nové talenty. Tradične vidíme postupovať do ďalších kôl ľudí, ktorí sú v určitom smere výnimočne nadaní. Devätnásťročnému Tomášovi Dvořákovi sa však v nedeľu večer podarilo absolútne vyvrátiť všetky logické pravidlá zaručujúce postup medzi tých najlepších.

Čech Tomáš si prišiel pred porotu zaspievať slovenský megahit Voda čo ma drží nad vodou. Už to neznelo moc sľubne, nakoľko v talentových speváckych súťažiach sme často svedkami toho, že väčšina Čechov jednoducho v slovenčine spievať bezchybne nedokáže. Tomáš si však veril a jeho túžba po speve bola až taká silná, že kvôli kastingu prešiel na bicykli 70 km, len aby si zaspieval.

Silná tréma v úvode vystúpenia Tomáša trocha zmiatla a nespievalo sa mu dobre. Porotcovia mu však dali šancu začať odznova. V rámci druhého pokusu sa spevák cítil očividne sebavedomejšie. Do svojho vystúpenia po celý čas vnášal emócie, ktoré v ňom zrejme pieseň evokovala. Tie sa výrazne prejavovali nielen v štýle spevu, ktorý bol na míle vzdialený od originálu, ale aj vo výraznej gestikulácii a celkovom netradičnom pódiovom prejave. Svojím antitalentom zatienil aj Ivana Kandráča, ktorý sa včera v šou taktiež predstavil.

Pozrite si video z vystúpenia, ktoré bolo také zlé, až bolo dobré

Nedokonalosťami si získal divákov i porotu

Porotu aj divákov si však tento mladý muž aj napriek výrazným nedokonalostiam okamžite získal. Po odspievaní posledných slov totiž okrem Jara Slávika stálo na nohách celé divadlo. Diváci sa dokonca dožadovali aj prídavku, no na ten si budú musieť počkať. Slávik zhrnul vo svojom hodnotení všetky zvláštnosti tohto súťažiaceho, pričom napriek nie práve lichotivým slovám bol za Tomášov postup. 

"Vy ste sa netrafili do jednej jedinej noty. Robíte tu scénický tanec v maturitnom obleku. Ste jednoznačne najhorší človek, ktorý tu kedy stál v dejinách Česko Slovensko má talent. Nikto vás nikdy neprekoná, ale máte zvláštny šarm," zhodnotil Slávik.

Okúzlenie mladým spevákom naopak neskrývala Lucie Bílá: "To nie je možné, to keby sa niekto učil, tak to v živote nedá. Takúto bytosť nestretneš len tak. To ako hovoríte, ako vypadáte, ako spievate. Vás je plné divadlo. Nepotrebujete zbor, nič. Iba prísť."

Od všetkých troch porotcov dostal Tomáš Dvořák jednoznačné áno. Mohutnú podporu dostal aj zo strany divákov. Na druhej strane však niet pochýb o tom, že sympatie výrazne prevyšovali nad speváckym talentom, ktorý súťažiacemu určite chýba.  Bude však zaujímavé sledovať, ako ďaleko sa to dá v talentovej súťaži dosiahnuť práve takýmto spôsobom.

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Csmatalent.joj.sk

Súvisiaci interpreti: Elán