Katarzia a Jonatán Pastirčák alias Pjoni spolu vytvorili hudbu a texty k inscenácii Sofoklovej hry Antigona pre Slovenské národné divadlo a ich úsilie a práca boli odmenené. V nedeľu večer si prebrali prestížne divadelné ocenenie Dosky za najlepšiu scénickú hudbu. Ocenenie prišlo len pár dní pred uvedením samotného albumu.

"Rebelka, ktorá sa nezastaví pred ničím, ani pred rizikom vlastnej záhuby." Tak je opisovaná Antigona, ktorá sa nechce pokoriť pred autoritatívnou a skazenou mocou. Silný príbeh odvážnej ženy napísal Sofokles viac ako štyristo rokov pred našim letopočtom, no stále si udržuje svoju aktuálnosť.

S príbehom sa stotožnili aj tvorcovia hudby a textov Katarzia a Jonatán Pastirčák a do prastarého príbehu pretavili aktuálnu dobu a udalosti posledných mesiacov, ktoré otriasli Slovenskom.  "Pre nás všetkých tvorcov tejto inscenácie to malo nielen umelecký, ale aj duchovný zmysel v tom, že stále sa tu niečo deje, čo ešte stále nie je vyriešené, a teda dúfame, že táto krajina smeruje k tomu, aby sa to všetko zlepšilo," povedala Katarzia v nedeľu v ďakovnej reči pri preberaní ocenenia Dosky, pričom poďakovala aj tvorcom za príležitosť, ktorú v Slovenskom národnom divadle dostali.

"Tešíme sa z Dosky za najlepšiu scénickú hudbu sezóny a ďakujeme Ondrovi SpišákoviDarine Abrahámovej a Michalovi Vajdičkovi za to, že nám verili. Ďakujeme divadlu a kritikom," napísala neskôr na sociálnej sieti.

Antigona na ceste k poslucháčom

Treba uznať, že ocenenie prišlo v najlepšom čase, keďže už 15. októbra vychádza samotný album Antigona, ktorý je treťou štúdiovkou Katarzie a zobrazuje boj jednotlivca so spoločnosťou. "Hovorí aj o tom, čo sa tento rok u nás doma stalo a deje. Síce dnes oslavujeme, ale nezabúdame," uviedla na adresu albumu Katarzia.

Album Antigona je pre ňu zatiaľ najvýraznejšou "exkurziou" do sveta elektroniky, pričom za produkciou stojí práve Jonatán Pastirčák. V spojení s odvážnymi a  osobnými textami Katarzie vzniklo podmanivé dielo, z ktorej ukážky si mohli vypočuť už v lete aj návštevníci na festivale Pohoda.

Antigona vychádza dva roky od Katarziinej úspešnej nahrávky Agnostika, ktorou sa dovtedy gitarová pesničkárka vybrala viac popovou a elektronickejšou cestou. Antigonu pritom možno označiť za pôsobivé a presvedčivé pokračovanie tohto jej prerodu. Hoci album oficiálne vychádza až o pár dní, fanúšikovia si môžu nahrávku vypočuť v predstihu už od dnes na iTunes alebo na stránke vydavateľstva Slnko Records.
 

Autorka: Marína Valentovičová
Foto: archív Katarzie

Súvisiaci interpreti: Katarzia