Kluby, kultúrne inštitúcie a ulice štvrtého najväčšieho slovenského mesta sa v piatok 27. septembra zaplnili vďaka festivalu Žilina žije. Organizátori už teraz pracujú na príprave piateho ročníka a zverejnili jeho termín. Vychutnajte si atmosféru vydareného podujatia vo fotoreporte.

Návštevníci série podujatí združených pod hlavičkou mestského festivalu Žilina žije 2019 si mohli pozrieť koncerty slovenských skupín rôznych žánrov ako Para, Billy Barman, Ultrazvuk, ČAD, Nvmeri či From Our Hands. Zaujal aj atraktívny sprievodný program. V rámci neho pútala veľkú pozornosť diskusia s administrátormi kontroverznej facebookovej a instagramovej stránky Zomri, veľký záujem bol však aj napríklad o prehliadky architektonických pamiatok v centre Žiliny.

"Pred Burianovou vežou stály davy ľudí pred každým ohláseným začiatkom prehliadky, mnohí sa tam dokonca nedostali, čo nás samozrejme mrzí. Na druhej strane nás teší, že sa nám podarilo prilákať aj ľudí, ktorí možno nešli na platený koncertný program, ale zaujal ich ten sprievodný, ktorý bol dostupný bezplatne pre všetkých. Napríklad panie uvádzačky v Považskej galérii umenia si vraj pre počet návštevníkov nestíhali ani sadnúť," s úsmevom hodnotí organizátor podujatia Lukáš Turiak.

"Ľudia na sociálnych sieťach hodnotili podujatie veľmi pozitívne, aj na mieste sme videli že sa bavia a užívajú si túto na žilinské pomery netradičnú akciu. Ďakujeme mestu, kraju, všetkým partnerom a zapojeným klubom a kultúrnym inštitúciám. O rok sa vidíme opäť," zhrnul druhý z dvojice hlavných organizátorov Michal Michalek.

Termín piateho ročníka festivalu je 25. septembra 2020. Prvé informácie o menách vystupujúcich a dostupnosti vstupeniek pribudnú čoskoro na sociálnych sieťach a na webe www.zilinazije.sk.

Billy Barman, Žilina žije 2019 Zdroj: Michal JanekBilly Barman na festivale Žilina žije (foto: Michal Janek)

Para, Žilina žije 2019 Zdroj: Marek BellaySkupina Para (foto: Marek Bellay)

Para, Žilina žije 2019 Zdroj: Michal JanekŽilina žije 2019 Zdroj: Michal JanekKoncert Pary / Peter Gärtner (foto: Michal Janek)

Pozrite si viac fotografií z festivalu Žilina žije 2019


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu poskytol Lukáš Turiak.

Foto: Michal Bros (titulná fotografia) Michal Janek, Marek Bellay

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Para