Nový pozoruhodný projekt na českej nezávislej scéne s názvom Blue Uandi vydal na konci septembra debutovú EP nahrávku s názvom 1000 Braids. Tvorba dua s uhrančivou atmosférou a pohlcujúcim zvukom môže zaujať fanúšikov umelcov ako James Blake, Sevdaliza, Frank Ocean či JPEGMafia.

Za Blue Uandi stojí dvojica priateľov, hudobníkov, skladateľov a producentov, každý však pochádza z odlišného tvorivého zázemia - jeden z math rocku a druhý z jazzu. Výsledok ich spoločnej kreativity je však vo väčšine skladieb od týchto žánrov dosť vzdialený.

Spevák, klavirista a skladateľ Martin "Fabld" Konvička z oceňovanej formácie Cotatcha Orchestra a hudobník a producent David Machovský z brnianskej kapely Obligod sa totiž spoločne našli v tom, že ich doterajšie štýlové škatuľky pre nich začali byť nepohodlné a nepostačujúce. Túžbu po nadžánrovej slobode spontánne pretavili do projektu Blue Uandi, postaveného na súčasnom zvuku trip-hopu, avant-popu a experimentálnej elektronickej hudby.

Štyri tracky EP s názvami Clouds, Wanna Know, 1000 Braids a Minimi vykresľujú aktuálne témy, ako je prenos vedomia do digitálnej sféry, motivácia ľudského bytia, zmeny stavu vedomia a protikladnosť pocitov. "Robíme hudbu, ktorá dokresľuje nás a našu dobu. Inšpiruje nás hudba tvorcov na pomedzí elektronickej produkcie a piesňovej tvorby, ako sú Sevdaliza, James Blake, Rosalía, Eartheater, Frank Ocean, JPEGMAFIA, Nils Frahm, Sega Bodega. Spontánny bol aj vznik názvu kapely, ktorý je skrytou šifrou," hovorí Fabld.



Blue Uandi kladú značný dôraz na vizuálnu stránku projektu. Podnety k tvorbe získavajú aj od nezávislých avantgardných návrhárov so záujmom o udržateľnosť. Dvojica spolupracuje s lokálnymi dizajnérmi a stavia sa proti stereotypom.

Spolu s EP 1000 Braids duo zverejnilo aj videoklip Wanna Know. "Je to symbol ambicióznej mladosti vyrytý do živých obrazov. Vnútorná túžba žiť život na krv, vrhnúť sa do neho bez váhania napriek prekážkam. Na klipe sme spolupracovali s videomakerem Ondrom Silným, ktorý stojí za kamerou, strihom a našou domovskou platformou wavzone. Na klip padlo desať litrov umelej krvi a natočili som ho na jedinej slovenskej púšti," dodáva k vzniku vizuálu Machovský.

Blue Uandi v súčasnosti pracujú na ďalšej sérii singlov a kolaborácii s vizuálnymi umelcami. Na pódiách sa predstavia naživo v budúcom roku.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Anna Mašátová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Darya Rasokhina