Po prvýkrát sa na Slovensku so svojou špeciálnou šou prestaví najznámejšia speváčka, inštrumentalistka a skladateľka z Faerských ostrovov Eivør. Koncert v bratislavskom MMC, ktorý sa uskutoční 27. novembra, bude organizovaný na sedenie, aby si mohli poslucháči čo najlepšie vychutnať jedinečnú atmosféru jej snovej hudby.

Eivør Pálsdóttir sa preslávila vďaka titulnej skladbe populárneho seriálu The Last Kingdom, ktorú v roku 2015 nahrala spolu so škótskym skladateľom Johnom Lunnom. Známy je aj jej soundtrack k videohre God Of War (2018). Je charakteristická hlasom, ktorý je prirodzený, ale nezvyčajný a pieseň sa posunie od tichého, takmer krehkého až do explodujúceho hudobného prejavu.

Narodila sa a vyrastala na Faerských ostrovoch uprostred severného Atlantiku a so spevom začala už v ranom detstve. Keď bola malá, celá rodina spievala - bola to súčasť ich kultúry. Veľkou inšpiráciou sú pre ňu staré časy, kedy v nehostinných podmienkach ľudia nepoužívali nástroje a hudobne sa vyjadrovali iba spevom. Svoje prvé vystúpenie vo faerskej televízii absolvovala ako trinásťročná a v tom istom roku zvíťazila v národnej speváckej súťaži. V roku 2000 vydala svoj prvý album, ktorý bol zmesou tradičných faerských balád a a jej vlastných autorských piesní, doprevádzaných iba gitarou a basou s jazzovými prvkami.


Eivør vo svojej tvorbe kombinuje prvky tradičnej faerskej ľudovej hudby a severskej hudby s elementmi jazzu, rocku, folku, klasickej a elektronickej hudby či trip-hopu, pričom všetky jej albumy sa od seba odlišujú. "Vedieť, odkiaľ pochádzam, je dôležité. Na svojej hudobnej ceste prinášam svoje korene, pretože ma vždy inšpirovala príroda a počúvanie hudby z rôznych hudobných štýlov," hovorí. S albumom Room (2012) si získala obrovské uznanie a priniesol jej tri ocenenia Planet (Faerské hudobné ceny) v kategóriách Najlepšia speváčka, Najlepší umelec a Najlepší album roka. To jej otvorilo dvere aj na medzinárodnú scénu.

O pár rokov neskôr prišlo veľké uznanie jej umenia v podobe ponuky naspievať titulnú hudbu do populárneho televízneho seriálu z produkcie BBC a Netflixu The Last Kingdom, čo Eivør dostalo do povedomia širšej verejnosti. V poslednej dobe spolupracovala aj s kultovou nórskou kapelou Wardruna a jej lídrom Einarom Selvikom.

Naživo si jej podmanivú tvorbu môžete vypočuť v stredu 27. novembra v Majestic Music Clube.

Vstupenky:  


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Pavol Urbanič. Text správy sme doplnili.

Foto: Facebook.com/eivormusic