Slovenská speváčka Katarína Koščová uvedie v pondelok večer v prešovskom Kine Scala do života nový album Hranica dažďa, na ktorom autorsky spolupracovala s klaviristom a skladateľom Danielom Špinerom.

Nahrávka pozostávajúca z trinástich skladieb sa podľa Koščovej nesie v pochmúrnejšej jesennej atmosfére. "Je to zvláštne, ale ja asi neviem písať veselé pesničky. Aj tento album je taký. Celý jeho zvuk je jesenný, vyslovene sa hodí k tomuto ročnému obdobiu. Mám pocit, že celá naša tvorba je taká nejaká jesenná, aj sa v tom dobre cítime," povedala Koščová v rozhovore pre agentúru SITA. "Ja som skôr baladický typ, mám naozaj veľa rôznych balád a takých ťaživejších skladieb. Tento album je možno špeciálny v tom, že síce sú tie pesničky v prvotnej myšlienke a v textoch smutné, ale sú tam aj tanečnejšie a dynamickejšie skladby," uviedla.

V jednotlivých songoch sa pritom sympatická speváčka sama často pasuje s rôznou dynamikou hlasu. "Asi som bola pri tomto albume odvážnejšia aj v rámci vlastného prejavu. Ja zvyknem tvoriť pesničky tak, aby sa mi hlavne dobre spievali na koncertoch. Robím to z vlastnej skúsenosti. Pri predchádzajúcich dvoch albumoch som totiž šla aj do piesní, ktoré sa mi potom naživo dobre nespievali, až som ich napokon nespievala už vôbec. Tomu som sa chcela vyhnúť. Som typ autora a interpreta, ktorý sa rád pohybuje vo svojej komfortnej zóne, ani som nikdy nemala rada také tie veľmi ukričané pesničky, akurát teraz som napísala niektoré také, kde sa to bez toho úplne nedalo, nejaký ten protest song a tak. Tam sa žiadalo na tom hlase tak trošku pridať. Občas som teda vyliezla zo svojej škatuľky a zakričala si alebo som prešla z plného hlasu do falzetu. Myslím však, že to nie je prehnané," usúdila 37-ročná Prešovčanka.


Limity protest songov sú už vyčerpané

Tematicky je album podľa nej celkom rôznorodý. "V niekoľkých piesňach sa zaoberám časom vo všeobecnosti, tým, koľko máme času a tým, ako plynie, ako uteká. To je taká téma, ktorá ma sprevádza celý život. Potom sa tam občas objaví leitmotív vody, ten je často prítomný aj v tvorbe Martina Geišberga, s ktorým spolu občas vystupujeme. A voda je živel, ktorý tiež akoby súvisí s nejakým plynutím a očistou. Potom sa vo dvoch či troch skladbách zaoberám spoločenskou situáciou a zaradila som na album aj jeden eko protest song. Tieto protest songy, to je niečo, v čom cítim, že sú moje limity už vyčerpané. Stále mám pocit, že v nich neviem uchopiť tú poetiku tak, ako by som chcela. No a potom sú na albume aj klasické baladické vzťahové záležitosti," vymenovala Koščová.

Nová nahrávka vznikala, ako tvrdí, veľmi pomaly a postupne, pričom silným momentom, ktorý ju pohol k tvorbe, bolo pritom štipendium z Fondu na podporu umenia. "To ma, pravdupovediac, zachránilo. Dokopalo ma k tvorbe, inak by som sa nerozhýbala asi ešte veľmi dlho. Síce som vedela, že by bolo už treba niečo robiť, no nedokázala som sa k tomu dostať. Toto bolo ako v škole, keď musíte odovzdať domácu úlohu. Ja potrebujem mať na tvorbu a odovzdanie projektu ohraničený čas, vtedy to ide," priznala.

Krst v plnej albumovej zostave hudobníkov

Pri tvorbe piesní sa zároveň nebála experimentovať a z času na čas sa oslobodila od zvuku klavíra, ktorý ju obvykle sprevádza. "Povedala som si, prečo si neskúsiť niečo brnkať aj na gitare, to ma veľmi uvoľnilo. Síce poznám dokopy päť akordov, no šlo to a napokon sú na albume až štyri gitarové skladby. Všetky majú síce tie isté akordy, no veľmi ma to bavilo, môcť si sadnúť ako veľmi amatérsky muzikant-nemuzikant a skúšať si sama do spevu hrať," zaspomínala si na kreatívne chvíľky. "Mám z toho celého obrovskú radosť, aj z toho, že som k tomu bola vlastne dokopaná. Posledné roky som totiž mala pocit, že už nikdy nenapíšem žiadnu pesničku. Teším sa, že sa mi to podarilo celé nejako odkliať," vyznala sa.

Na čerstvej štúdiovke sa stretlo viacero hudobníkov, medzi nimi napríklad gitarista Peter Tomko, akordeonista Peter Katina, huslisti Martin Jeriga a Kamila Dujavová, violoncelistka Jana Ivanecká, violista Šimon Truszka a klarinetista Adrián Harvan. Z nich väčšina si zahrá aj na pondelňajšom krste. "Možno to bude jediný koncert, ktorý takto dopadne. Vystúpi so mnou až na jednu zmenu plná albumová zostava. Inokedy už takáto možnosť asi nebude, tak si to chcem poriadne užiť. Dúfam, že sa to celé podarí a že to bude mať peknú atmosféru," poznamenala Koščová.

Fanúšikovia a fanúšičky si na koncerte budú môcť vypočuť všetky piesne z novej štúdiovky. "Rozmýšľali sme, ktorú by sme vynechali, no asi by sme radi zahrali všetky. Nezvykne sa to robiť, no keď už tam budú všetci tí muzikanti, tak prečo nie. A do repertoára pridáme aj zopár starších piesní, ktoré sme prearanžovali tak, aby v nich dostalo priestor aj sláčikové kvarteto, klarinet či akordeón," ozrejmila speváčka, ktorá na prelome februára a marca so Špinerom a ďalšími vyrazí i na menšie turné po Slovensku. "Do konca roka to už nestíhame, keďže nás onedlho čakajú vianočné koncerty, no koncom zimy by sme chceli zahrať aspoň v piatich mestách. Na budúcoročných koncertoch s nami nebudú všetci hudobníci, no radi by sme zachovali aspoň sláčikové kvarteto. Uvidíme, ako to vyjde a kam sa nám podarí dostať," uzavrela speváčka.

Prečítajte si recenziu: Katka Koščová pozýva Hranicou dažďa na prechádzku jesennou melanchóliou

Zdroj: SITA
Foto: Vlastimil Slávik

Súvisiaci interpreti: Katarína Koščová