Hudobno-zábavná televízna šou Legendy popu bola tento piatok venovaná spomienke na hudobníka, skladateľa a humoristu Jara Filipa. Televízni diváci si tak mohli zaspomínať na hity ako Cez okno, Čerešne, Za dedinou, Do batôžka, Milovanie v daždi a mnohé ďalšie spolu s hosťami, ktorých mená boli prísľubom kvalitného hudobného zážitku.

Pokiaľ sme sa pri niektorých predošlých vydaniach Legiend popu neubránili kritike niekoľkých účinkujúcich, ktorým skladby hudobných legiend skutočne nesadli, tentoraz tomu bolo inak. Piatkové vydanie bolo jednoznačne najvydarenejším v celej tretej sérii.

Hudobnými hosťami bývajú v Legendách popu zväčša známe tváre zo speváckych súťaží, ktoré sú však v tomto programe už značne opozerané. Paradoxne práve účinkovanie ešte známejších hudobníkov prinieslo relácii osvieženie a zvýšilo jej kvalitu. Možno aj preto, že sa speváci a speváčky nesnažili kŕčovito napodobniť originál, ale práve naopak, každý z nich ponúkol svoju originálnu interpretáciu nestarnúcich hitov.

TIP: Záznam relácie si môžete pozrieť na webe Slovenskej televízie

Exkluzívne obsadenie

Interpretácie hitov Jara Filipa boli presvedčivé aj vďaka tomu, že väčšina interpretov sa ich nezhostila po prvýkrát. Blízki spolupracovníci legendárneho umelca Richard Müller a Milan Lasica spievali pesničky, ktoré sú súčasťou ich repertoáru dlhé roky, ďalší sa zas podieľali na albume Jarove pesničky - Pocta Jarovi Filipovi z roku 2008.
 
Jedným z nich bol aj producent tejto nahrávky Ivan Tásler, ktorý sa na pódiu predviedol spolu so svojím bratom Mirom. Členovia IMT Smile ponúkli, ako inak, skladbu Za dedinou, ktorá sa nachádza aj na ich štúdiovom albume Nech sa páči (2000). "Ďakujeme veľmi pekne. Je to pre mňa česť spievať túto pieseň," povedal po doznení posledných tónov klavíra Ivan Tásler.

Ivan Tásler a Miro Tásler - Za dedinou (Legendy popu, 2012)

Svoju verziu notoricky známeho hitu Čerešne prišla zaspievať Zuzka Smatanová, ktorá takisto účinkovala na spomínanom albume a je s touto piesňou už značne zžitá. Svojim fanúšikom totiž túto skladbu ponúka na vlastných koncertoch veľmi rada a často.
 
Ďalšou speváčkou z Pocty Jarovi Filipovi, ktorá si prišla na hudobníka v piatok večer zaspomínať, je Katka Knechtová. Speváčka sprevádzaná klaviristom Danielom Špinerom ponúkla divákom song Do batôžka, ktorý sa preslávil najmä počas nežnej revolúcie, kedy si ju ľudia na námestiach masovo spievali. Jej posolstvo je však aj po toľkých rokoch vysoko aktuálne dodnes.

Katarína Knechtová - Do batôžka (Legendy popu, 2012)

To však ani zďaleka nebolo všetko. Medzi ďalších hudobných hostí tohto večera, ktorí sa postarali o kvalitné a originálne vystúpenia patrili aj Dan Bárta, Peter Lipa či Marián Čekovský, ktorý skladbu okorenil aj vtipným introm. Medzi svojimi skúsenejšími kolegami sa nestratila ani tentokrát jediná zástupkyňa mladej generácie zo speváckych súťaží Simona Fehérová, ktorá do skladby Cez okno vniesla množstvo energie. Jej vystúpenie si môžete pozrieť na konci článku.

Marián Čekovský - Milovanie v daždi (Legendy popu 2012)

Tretia séria obľúbeného hudobného programu vyvrcholí už budúci týždeň. Piatkový večer na Jednotke bude venovaný tým najčarovnejším slovenským a českým vianočným piesňa. Za Legendami popu však televízni diváci smútiť nemusia. Čaká ich ešte silvestrovský špeciál a v nasledujúcom roku bude program pokračovať svojou už štvrtou sériou. Komu budú venované jej vydania je zatiaľ tajomstvom, na ktorého odhalenie si budeme musieť nejaký čas počkať.

Richard Müller - Cigaretka na dva ťahy (Legendy popu 2012)

Simona Fehérová - Cez okno (Legendy popu 2012)

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: RTVS / Facebook.com/LegendyPopu

Súvisiaci interpreti: Jaro Filip