Jedna zo zásadných kapiel slovenskej populárnej hudby, skupina Prúdy, vydáva prvýkrát vo svojej 50-ročnej histórii výberové CD. Nahrávka vša napriek štandardnému názvu The Best Of nie je typickou kolekciou hitov. Všetky skladby boli nahraté nanovo v špičkových súčasných podmienkach a časť piesní vychádza prvýkrát v stereo verzii.

CD Pavol Hammel a Prúdy - The Best Of sa krstilo v bratislavskom Café Studio Clube vo štvrtok (7.12.), teda presne v deň 69. narodenín speváka, ktorý dostal originálnu tortu s vizuálom albumu. "Oslavujeme 50 rokov od platne Zvoňte zvonky. Vtedy sa nenahrávalo naraz v štúdiu. Pesničky vznikali priebežne v rokoch 1967-68 v nahrávacom štúdiu v budove Československého rozhlasu v Bratislave na Jakubovom námestí. Pri zostavovaní výberovky bolo najťažšie skĺbiť najznámejšie skladby s tými, ktoré my považujeme za najlepšie. O to to bolo horšie, lebo ich mohlo byť iba dvanásť. Už tridsať by sa lepšie vyberalo," hovorí Pavol Hammel.

"Naozaj to bolo ťažké, tým skôr, že ja som mal predtým už sám svoju Best Of, nedával som tam veci, ktoré vznikli z projektov s Mariánom Vargom, to možno ešte niekedy spravíme. Chcel som, aby výber bol z najstarších vecí, ale samozrejme museli tam byť dnes už notoricky známe veci, aby si ľudia prišli na svoje, či už to bola už vtedy z recesie myslená Učiteľka tanca alebo Medulienka," dodal pre TASR.

Prvá Roxana z prvého slovenského muzikálu

Výberovku pokrstila Kamila Magálová, ktorú s kapelou spája dlhoročné priateľstvo. "Povedali sme si, že krstná mama musí byť žena, aby bolo aspoň na čo pozerať a aby bola tá osoba aj tak trošku spätá s nami, tak sme sa rozhodli, že Kamila bude ten najvhodnejší typ. Je to totiž prvá dáma, ktorá v sedemdesiatom siedmom spievala Roxanu v muzikáli Cyrano z predmestia, ku ktorému sme s Mariánom Vargom spravili hudbu," vysvetlil Hammel.

"Je to pre mňa veľká česť, lebo so skupinou Prúdy, hlavne s Palim a s mojím milovaným Mariánom Vargom, ma spája tá prvá veľká rola, ktorá ma vykopla v kariére. Bolo to nádherné predstavenie, prvý pôvodný slovenský muzikál. Dodnes na to ľudia spomínajú, čo je úžasné. Netreba robiť veľa, stačí robiť toľko, aby si to ľudia zapamätali. Takže ja ďakujem veľmi pekne a želám im nie dvadsať rokov, ale pár rôčkov ešte áno, pretože tá muzika, ktorú robia, prežila strašne veľa rokov a to nie je také jednoduché, je to úžasné. Ja si pamätám, ako som sa ako mladá baba chodila na nich pozerať do Véčka a stále sú tu. Tak nech sú aj naďalej," poznamenala Magálová. "A Palimu Hammelovi želám, aby si zachoval tú muzikálnosť, hudobnú genialitu a humor, ktorý milujem," zaželala oslávencovi krstná mama.

Na krste nechýbal ani Kamil Peteraj. Pre TASR si zaspomínal na svoje začiatky, ktoré sa viažu práve k Prúdom: "Na prvé stretnutie so skupinou Prúdy ma doviedol Marián Varga. Prišiel som na ich skúšku v bývalom Československom rozhlase na Leninovom námestí. Bolo to asi dva týždne pred príchodom Sovietskych vojsk. Pustili mi skladbu Čierna ruža. Tá ma tak oslovila, že som po Mariánovej výzve začal písať. Prvá pesnička s mojím textom bola Jesenné litánie, hudbu k nej zložil Paľo Hammel. Pri Prúdoch sme neskôr ostali dvaja textári, Boris Filan a ja. A to s malými výnimkami ostalo až po dnes."

Pavol Hammel a Prúdy, krst výberovky The Best Of Zdroj: Patrik RatajskýViac fotografií z krstu výberovky skupiny Prúdy

Nový zvuk známych hitov aj nová pesnička ako bonus

Všetky skladby sa nanovo nahrávali v októbri tohto roka v jednom z najlepších štúdií v strednej Európe - SONO pri Prahe, kde nahrávali aj také hudobné hviezdy ako David Bowie, Living Colour, Glen Hansard, Gipsy Kings, Limp Bizkit, Julian Lennon, Joss Stone, Lucie či Wanastowi Vjecy. Pavol Hammel vedel, do čoho ide, nahrával tam aj album Nočná galéria (2011). "Chceli sme nahrávkam dať špičkový zvukový vnem v dokonalom technickom prevedení, čo samozrejme pesničkám zo 60-tych a 70-tych rokov chýba. Nahrávali sme v SONO pri Prahe, potom v Little M studio v Prahe sme robili mix a master pre CD, digitálnu distribúciu a pre LP," vysvetľuje hudobník a skladateľ.

"Nechceli sme len pozbierať staré pesničky, nikto z nás sa totiž nevyzná vo vydavateľských právach, tak sme šli na tri dni do Nouzova u Prahy a znovu sme tie pesničky nahrali. Bol tam dole taký hostinec, kde nám varili, bolo tam dobré pivko, aj sme tam spali. Boli to úžasné tri dni," zaspomínal si Hammel v rozhovore pre SITA.

Album nahrala hviezdna zostava hudobníkov Pavol Hammel (spev, vokály, španielska gitara a ústna harmonika), Fedor Frešo (basgitara a vokál), Fero Griglák (gitary a vokál), Peter Preložník (syntezátory a klavír) a Igor "Teo" Skovay (bicie a perkusie). "Hral som aj s mnohými inými kapelami, ale vždy ma nakoniec okolnosti priviedli späť do Prúdov, ktoré sa vlastne nikdy nerozpadli. Čiže je to pre mňa akási istota, kam sa vždy vraciam. V posledných rokoch fungujem paralelne aj v iných zoskupeniach, ale na toto si vždy nájdem čas," vyznal sa Fedor Frešo.

"Moji spoluhráči sa potešili, keď som ich na tento projekt oslovil. Posledný rok - dva máme aj spoločné vystúpenia, okrem toho, že sme robili koncertne Zelenú poštu ešte s Mariánom Vargom, tak sme si na seba zvykli. Zistili sme, že ešte stále vieme dobre hrať, to je dneska veľmi cenné, tak sme urobili aj niečo z Prúdov. O týždeň ideme do Prahy, kde bude repríza 1. Československého beatového festivalu, ktorý bol v Lucerne v roku 1967. Pozvali nás ako ešte funkčnú kapelu a veľmi sa tešíme," dodal Hammel.

Pavol Hammel a Prúdy, krst výberovky The Best Of Zdroj: Patrik Ratajský

Na albume nájdu fanúšikovia aj jednu novú pieseň s názvom Víno, spev a ženy. Hudbu zložila autorská dvojica Pavol Hammel a Fero Griglák, text napísal Boris Filan. "Pred koncertom v Banskej Bystrici som Palimu zahral v šatni moju novú skladbu a mal som pocit, že by ho to mohlo osloviť. Pali mal rozrobenú pesničku na Borisov text a moje časti pesničky sa po úprave perfekte hodili na slohy. Tak asi po 40 rokoch vznikla naša spoločná pesnička, čo som nesmierne rád," vysvetlil vznik novinky Fero Griglák. 

"Trvalo to asi pol roka. A dva dni pred nahrávaním Boris Filan zvolal, že mám to... A napísal text, respektíve pretavil do veršov životné skúsenosti samozrejme s veľkou básnickou nadsázkou. S Ferom Griglákom sme si sadli a skomponovali sme hudbu na túto báseň. Keď už nám tá Medulienka v roku 1970 tak dobre vyšla a funguje už 47 rokov," doplnil Hammel.


Veľké turné aj narodeninový koncert

CD vydáva vydavateľstvo Pavian Records a môžete si ho kúpiť v predajni Dr. Horák alebo na www.drhorak.sk, v kníhkupectvách Martinus, Panta Rhei, Artfórum a v ďalších obchodoch s hudbou. V digitálnej podobe výberovku nájdete na streamingových službách.

Vydaním kompilácie, ktorá by sa mala v priebehu budúceho roka dostať na trh aj na vinylovej platni, však oslavy polstoročia Prúdov iba začínajú. Fanúšikovia sa v novembri 2018 môžu tešiť na veľké turné. "Zahráme dvanásť koncertov na Slovensku a dva v Čechách," prezradil Hammel.

Hudobník okrem toho chystá budúci rok aj špeciálny koncert k svojmu okrúhlemu jubileu. "Ten bude 9. decembra na Pasienkoch v Bratislave. Tentoraz sa nenechám oslavovať ostatnými, to som urobil, keď som mal šesťdesiatku, teraz si to celé odspievam, ale zavolám si dievčatá, Soňu Norisovú, Mirku Partlovú, Daru Rolins, prizval som aj tridsaťčlenný chrámový zbor z Pezinka, s ním dáme Vôľu bohov a Ľaliu poľnú, a účasť mi prisľúbil aj Gábor Presser z Locomotiv GT, s ktorým ma viaže pesnička Túlavý psík," prezradil na záver.

Zoznam skladieb na výberovom CD Pavol Hammel a Prúdy - The Best Of: 

1. Podnájom
2. Chlapci z mesta
3. Víno, spev a ženy
4. Zvonky zvoňte
5. S rukami vo vreckách
6. Kamalásky
7. Ked pavúk svoje siete dotká
8. Stromy
9. Medulienka
10. Koče plné ruží
11. Cirkus leto
12. Dnes už viem
13. Učiteľka tanca

Vypočujte si nahrávku na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry NK Factory. Tlačovú správu sme doplnili o informácie a citácie z agentúr SITA a TASR. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.pavolhammel.sk alebo www.facebook.com/pavolhammel.

Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Paľo Hammel, Prúdy