Štvorica, ktorá ako prvá v Česku a na Slovensku dostala rap do hitparád, sa po šestnásťročnej odmlke vracia na veľké pódiá. Zatiaľ je zverejnených päť vystúpení formácie Chaozz v pôvodnej zostave, no už teraz je isté, že ich bude viac a chystá sa aj nová skladba.

Rok 2017 je na slovenskej a českej rapovej scéne rokom veľkých návratov do minulosti. Na Slovensku už prebehlo turné kultového dua Trosky, zostáva len posledný pridaný koncert v bratislavskom KC Dunaj (14.12.). Fanúšikom, ktorí spomienkové koncerty nestihli, tak nezostáva nič iné, než dúfať, že organizátori festivalov Veca a Midiho presvedčia, aby sa na pódiá vrátili aj v lete 2018.

A úplne ideálne by bolo, keby sa objavili na jednom podujatí spolu s českými kolegami z nemenej legendárnej bandy Chaozz. Tá totiž tento týždeň ohlásila comebackové turné.


Dva koncerty a bolo vymaľované

Dlho sa zdalo, že návrat Chaozzu na scénu je z kategórie nemysliteľných. Dokonca aj keď sa v októbri začala Prahou niesť zvesti o jednom vystúpení v pražskej MeetFactory v rámci rapového päťboja End of the Weak, vyzeralo to skôr na jednorazové stretnutie. Akonáhle však pôvodná štvorica Kato, Ba2s, Rusty a Fugaz vyšla na pódium, na ktorom spoločne nestála od roku 2001, klubom sa prevalila vlna nadšenia, nostalgie a eufórie.

"MeetFactory bola úspešná. Publikom bolo tolerantné, nakoplo nás to," opisuje Ba2s náladu, ktorú v členoch Chaozzu napriek počiatočnej neistote znova vyvolali ich fanúšikovia. Po ďalšom vystúpení v role tajných hostí na koncerte Prago Union v Lucerna Music Bare, ktoré sprevádzali podobné reakcie, sa zrodil plán na comebackové turné Ale už 2018 Tour v plnej paráde.

Šnúra piatich koncertov (zatiaľ) sa uskutoční v apríli a máji, kedy Chaozz s osvedčenými hitmi ako Policijééé, Hej lidi, Vodopády, Planeta opic nebo Marie a Jana zamieri na veľké klubové pódiá v Ostrave, Pardubiciach, Brne a Plzni. Celé turné zakončí 31. mája koncertom v pražskom Fóre Karlín. Rovnako ako v MeetFactory ich bude sprevádzať DJ Maro z Prago Union, no pridá sa aj živá kapela, ktorá starým skladbám a beatom dodá potrebnú šťavu a drajv.

Chaozz, 2017 Zdroj: Vilém Kabzan

V pláne sú aj slovenské festivaly

Promotérom turné je agentúra nedori, ktorá robí manažment Prago Union a Davidovi Kollerovi. "Pre nás je to veľká výzva. Reakcie na oznámenie comebacku Chaozzu boli skvelé, okrem tohoto turné sa kapela objaví aj na vybraných festivaloch v Česku a na Slovensku," hovorí šéf agentúry Pavel Eichler.

"O úbytku energie sa u Chaozzu nedá hovoriť. Nostalgia zafungovala na výbornú, takže keď na podobe comebackového turné viac zamakajú, môže z toho kľudne byť jedna z koncertných udalostí budúceho roka," napísal Honza Vedral v časopise Headliner o aktuálnej forme skupiny, na ktorej vyrástli generácie súčasných poslucháčov hip-hopu, spolu s množstvom tých, ktorí sami zobrali do ruky mikrofón a stali sa rapermi. Dobru správou je, že šou Chaozzu, ktorá potrvá viac ako hodinu a pol, sa nebude niesť len na vlne spomínania. Už po novom roku totiž štvorica plánuje zverejniť novú skladbu, ktorá nebude chýbať v setliste turné. 

"Robíme to, pretože to ľudia chcú. A preto, že nás to bude baviť. A aby bol svet lepším miestom," hovorí o návrate Kato, ktorý v ére Chaozzu používal svoju niekdajšiu prezývku Deph. Comeback prijal s aktívnym nadšením, hoci v súčasnosti zbiera úspechy so spomínaným vlastným projektom Prago Union, ktorého posledný album Smrt žije (2016) patril niekoľko týždňov medzi najpredávanejšie hudobné nosiče v Česku a tešil sa i veľkej priazni hudobných kritikov. "Ja sa chcem vyblbnúť a teším sa na tých ľudí," dodáva s nadšením jeho staronový parťák Ba2s.

Termíny Ale už 2018 Tour:

13. 4. - Brno, Sono
14. 4. - Pardubice, Žlutý pes
27. 4. - Plzeň, Papírna
4. 5. - Ostrava, Brickhouse
31. 5. - Praha, Forum Karlín



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla za agentúru nedori PR manažérka Zdena Selingerová. Tlačovú správu sme doplnili.

Foto: Vilém Kabzan

Súvisiaci interpreti: Chaozz