Stalo sa už dobrým zvykom, že v Slovenskom rozhlase vznikne každý rok nová vianočná pieseň v spojení známych spevákov a hudobníkov s orchestrom, ktorú potom môžete pravidelne počuť aj vo vysielaní RTVS. Tento rok je hlavným interpretom skladby spevák Peter Cmorik a jej autormi sú ďalší nemenej známi umelci.

Pesnička s názvom Dieťa v nás, ktorá mala premiéru spolu s videoklipom pred pár dňami, nadväzuje na tradíciu vianočných hudobných noviniek v produkcii RTVS. Na skladbe spolupracovali Peter Cmorik ako sólový spevák, gitarista František Griglák a multiinštrumentalista Peter "Peci" Uherčík spolu s textárom Danielom Hevierom.

"S piesňou Dieťa v nás som oslovil Petra Cmorika, ktorý na túto myšlienku prikývol a spoločne s Ferom Griglákom sa zhodli, že text by mal napísať Daniel Hevier, ktorý s nápadom taktiež súhlasil," priblížil pozadie spolupráce rešpektovaných hudobníkov spoluautor piesne Peci Uherčík. Druhým autorom hudby je František Griglák a o orchestráciu piesne sa postaral gitarista a skladateľ Tomáš Rédey.

Nahrávka vznikla koncom novembra 2020 v spolupráci so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a Dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Adriana Kokoša. "Vždy, keď sa dá nahrávať s orchestrom, som veľmi šťastný a Dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu tomu dal krásnu vianočnú farbu. Dúfam, že sa poslucháčom pieseň bude páčiť, nám sa páči veľmi," povedal Peter Cmorik v rannom programe Rádia Slovensko - "Dobré ráno, Slovensko!" s Petrou Bernasovskou a Richardom Dedekom.


Novinka, ktorá svojím textom pripomína hlavné a ozajstné posolstvo vianočných sviatkov, znie už od začiatku decembra éterom rozhlasových okruhov RTVS Rádia Slovensko i Rádia Regina. Motív skladby je prítomný aj vo vianočných televíznych programových kompilátoch a videoklip diváci okrem online služieb RTVS uvidia aj v televíznom vysielaní.

Peknej tradícii sa okrem pozvaných umelcov teší aj dirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Adrian Kokoš, ktorý sa na vianočných novinkách z produkcie RTVS podieľal aj v minulých rokoch. "Som veľmi rád, že aj tento rok sa nám podarilo nahrať krásnu pieseň, aj napriek situácii, akú aktuálne žijeme. Aj tohtoročná skladba je rovnako hodnotná vďaka kvalitným umelcom, ktorí sa na jej tvorbe podieľali. Ocenil ju aj sám Peter Cmorik, ktorý má vyštudovanú klasickú hudbu a pôsobil aj ako učiteľ na umeleckej škole. Dievčatá zo zboru dodali piesni také hravé vianočné pozlátko, pretože anjelské detské hlasy k Vianociam jednoducho patria. Som rád, že sa u nás v RTVS opäť podarila pekná produkcia a verím, že sa divákom a poslucháčom bude páčiť."

Minuloročnú sviatočnú skladbu s názvom Vianočná nádej naspievala so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu autorka, hudobníčka a speváčka Jana Andevska. Orchester v minulosti pri vianočných skladbách spolupracoval aj s ďalšími špičkovými interpretmi, napríklad Mirom Žbirkom, IMT Smile, Mirom Jarošom, Janou Kirschner a ďalšími.


Informácie a fotografie z nahrávania skladby redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér RTVS Stanislav Čačko. Tlačovú správu sme upravili.