Bratislavská skupina Le Payaco v piatok 4. decembra zverejnila nový videoklip ku skladbe Kreslo z jej stále aktuálnej štúdiovky Pohybliví v nehybnom. Album, ktorý vyšiel na jar počas prvej vlny pandémie a jeho krst musel byť dvakrát zrušený, patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku tento rok vyšlo, a práve pieseň Kreslo je jedným z jeho nenápadných vrcholov.

"Pesničku Kreslo sme nahrali celkom spontánne a veľmi rýchlo. Chceli sme nejako využiť voľný čas, ktorý sa v štúdiu LVGNC nečakane naskytol uprostred mixáže albumu. Tom Lobb, ktorý s nami nahrával a mixoval väčšinu materiálu, musel nečakane zo štúdia odísť a niečo súrne vybaviť. Nechcelo sa nám len tak sedieť a čakať, tak sme poprosili Olivera Fillnera z vedľajšej réžie o krátku spoluprácu. On ochotne súhlasil a kým rozostavil mikrofóny, ukázal som chalanom akordy," približuje vznik skladby Tomáš Sloboda.

Najlepšie veci vznikajú neplánovane

Spontánny nápad v štúdiu je zároveň vysvetlením, prečo znie skladba inak ako ostatné piesne na albume. V tvorbe skupiny Le Payaco síce vždy mali svoje miesto aj pomalšie a intímnejšie skladby, no atmosféra absolútneho pokoja a príjemnej samoty, ktorú prináša a opisuje pieseň Kreslo, je výnimočná. "Kedže sme v ten deň mixovali, bicie ani basa v štúdiu neboli. Tak si Juraj sadol za klavír, Martin zobral elektrickú gitaru a ja akustiku. Keď bolo všetko asi za dvadsať minút pripravené a nazvučené, poprosili sme Olivera, aby nás na jeden záber natočil na mobil. Takže do pol hodiny sme mali Kreslo so zvukom aj obrazom hotové."

Rovnako neplánovane a prirodzene sa zrodil aj text. "Napísal som ho pri čakaní dcéry na chodbe školy, kam chodila na tanec. V podstate som len opísal okolie, počasie a chvíľu, v ktorej som sa nachádzal. To kreslo a všetky tie veci naokolo, ktoré v pesničke spomínam, tam pravdepodobne sú dodnes. Iba riaditeľka školy je v skutočnosti riaditeľ. Ale to som vtedy v šere tej chodby iba zle videl na menovku riaditeľne, čím sa dodatočne pánovi riaditeľovi ospravedlňujem za tento môj prešľap," dodáva Tomáš s úsmevom. 


Album Pohybliví v nehybnom vyšiel 17. apríla pod značkou Bruuder Records. Dá sa zakúpiť na CD aj na vinylovej LP platni či počúvať na všetkých streamingových službách. Skupina ho plánovala pokrstiť deň pred vydaním na koncerte v bratislavskom Majestic Music Clube, napokon to kvôli protipandemickým opatreniam nevyšlo ani na druhý pokus v septembri. Medzitým však kapela stihla odohrať aspoň pár letných koncertov vrátane vystúpenia v piešťanskom "Parku duševného zdravia" (náhrada za Grape 2020). Z albumu doposiaľ vyšli single Pohybliví v nehybnom a Pomaly domov.

Prečítajte si: Novinka skupiny Le Payaco je pútavá, popová aj mysteriózna. Je jej najlepším albumom

Kapelu Le Payaco založili v roku 1996 štyria kamaráti a spolužiaci, gitarista Tomáš Sloboda, basgitarista Martin Stempel, bubeník Juraj Vitéz a gitarista Stanislav Petrov, ktorý po vydaní debutového albumu v roku 2000 z kapely natrvalo odišiel. V Bratislave sa rýchlo stali jednou z najvyhľadávanejších kapiel a postupne aj pravidelnými účinkujúcimi a headlinermi najväčších slovenských festivalov.

Na konte majú šesť štúdiových albumov, jednu výberovku a niekoľko veľmi úspešných singlov. Pesničky ako Sadni si mi na kolená alebo Dobrý večer priatelia doslova zľudoveli. Štvrtým členom aktuálnej zostavy je gitarista Tomáš Vagaský a na letných vystúpeniach skupinu na pódiách dopĺňal aj koncertný hosť Jerguš Oravec (gitara, klávesy, vokály).


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martin Črep