Viac ako tri roky už prešli odkedy vyšiel výborný dlhohrajúci debut projektu Tante Elze s názvom Hmota. Medzitým pribudla len spolupráca s Ivanou Mer na skladbe Domov, ktorá vznikla pre kompiláciu Pozdrav Slnku (100. album vydavateľstva Slnko Records vydaný vo februári 2018), no mimo toho vládlo celé tri roky ticho.

Líderka projektu Veronika Lečková Seppová, ktorú medzitým zamestnávali najmä materské povinnosti a štúdium na konzervatóriu, ho však ukončí už čoskoro, konkrétne 19. decembra. V tento deň totiž vyjde jej nový dvojsingel inšpirovaný hudbou Leoša Janáčka, Františkom z Asisi, elfskými piesňami, prírodou či úžasom z každodenných maličkostí.

Nahrávku tvoria skladby
Zelená a Malé Mesto, ktoré vznikli pôvodne ešte v roku 2019 ako voľné práce na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave. Ich forma je tentokrát čisto akustická - Tante Elze ich nahrala na klavíri bez obyvklých beatov a elektronického sprievodu Tomáša Prištiaka. "Bolo pre mňa výzvou skúsiť písať hudbu pre čisto akustické nástroje. Práca s elektronickými zvukmi mi totiž v niečom príde jednoduchšia," hovorí Veronika.

Dvojsingel vyjde digitálne, ale aj v limitovanej edícii v podobe krásneho bieleho vinylu na značke Weltschmerzen, ktorý si môžete predobjednať na BandcampeAko ochutnávku zverejnila Tante Elze úryvok z piesne Zelená. Obe skladby budú predzvesťou pripravovaného albumu Ódy a hymny.


O poliach, developeroch aj Vietnamcoch na námestí

"Keďže som na konzervatóriu chcela vždy skúsiť napísať skladbu na svoj vlastný text, tak som sa rozhodla spraviť skice v klavírnom aranžmáne k novým pesničkám Tante Elze. Trochu som sa bála, ako to bude na konzervatóriu prijaté, ale prešlo to, aj keď bol výsledok prehlásený na skúškach za mierne 'popovejšiu záležitosť'. Stavba skladieb je voľne inšpirovaná Janáčkovým dielom Zápisník zmizelého, v ktorom hudba voľne nasleduje náladu a emóciu textu. Ja som tiež chcela vyskúšať podobný prístup, len v rámci môjho hudobného jazyka. Takže v skladbách sa často menia motívy podľa obsahu textu," približuje Veronika svoju inšpiráciu a nový proces tvorby.

Pri písaní textov bola hudobníčka ovplyvnená atmosférou mestečka Stupava. Polia naokolo mesta, rozostavané developerské projekty, Vietnamci na námestí, aj takéto odkazy môžeme nájsť v nových piesňach Tante Elze. "Pŕhľavou ich vyšibem, keď prídu developeri na túto lúku," spieva autorka v piesni Zelená.

"Páči sa mi, ako ľudia v stredoveku dokázali skladať piesne o tak jednoduchých veciach ako je tráva, alebo voda. Mojou úlohou je uchopiť túto fascináciu nejakým novým spôsobom, tak, aby priniesla so sebou aj iné témy a nálady. Je pre mňa veľmi náročné venovať sa naplno hudbe popri dvoch deťoch, takže na výsledný projekt si ešte asi počkáme. No som rada, že sa mi podarilo nahrať aspoň tieto dve piesne a vyskúšať si nový kompozičný princíp," uzatvára Veronika Lečková Seppová.

Dvojsingel Zelená / Malé mesto bude v poradí už piatym releasom nového slovenského vydavateľstva Weltschmerzen, ktoré vydáva emočne ladenú, ľudsky prepojenú a zvukovo vyhranenú súčasnú hudbu. Doposiaľ pod touto značkou vydali svoje nahrávky slovenskí hudobníci Fokular, Tittingur, Weltschmerzen a Ujko. Všetky budú verejnosti odprezentované práve v deň vydania dvojsingla Tante Elze, 19. decembra, v rámci online showcasu vydavateľstva. Program budú tvoriť viaceré "mikropodujatia" a nekonvenčné aktivity na sociálnych kanáloch labelu Weltschmerzen (Bandcamp, Facebook, Instagram).

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Krištof Budke. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Nina Pacherová