Vo veku 88 rokov zomrel v pondelok český hudobný skladateľ, klavirista a pedagóg Vadim Petrov. Jeho krásne melódie pravdepodobne počul každý, kto ako dieťa od šesťdesiatych rokov pozerával večerníčkové rozprávky.

Vadim Petrov skomponoval približne 1400 diel, od symfónií až po hudbu k večerníčkom vrátane príbehov o Krtkovi legendárneho Zdenka Millera, vodníkovi Česílkovi, Spejblovi a Hurvínkovi, opičiakoch Hupovi a Hopovi, či Krkonošských pohádok.

Zložil tiež hudbu k stovkám televíznych filmov ako Causa Králík (1979), Řetěz (1981) alebo Hodina klavíru (2007). Jeho hudba zaznela aj v množstve seriálov, inscenácií a rozhlasových programov.

Pripomeňte si známe melódie z večerníčkov v interpretácii klaviristu Jiřího Pazoura:


Vadim Petrov sa narodil 24. mája 1932 v Prahe, kam jeho otec, ruský lekár Vadim V. Petrov, emigroval spolu so svojimi rodičmi. Na umeleckú dráhu sa vybral najmä vďaka matke, ktorá bola sólistkou v speváckom zbore. Hudbu vyštudoval na Akadémii múzických umení (AMU) v Prahe. Počas svojej kariéry komponoval široké spektrum diel, od sonatín a fúg až po dve komické opery. Je tiež autorom scénickej hudby k antickým drámam Antigona a Eurydika, ako aj k Dostojevského hre Idiot, Puškinovmu Eugenovi Oneginovi či Shakespearovmu Richardovi III.

Od čias štúdií sa venoval i spolupráci so súbormi ľudovej umeleckej tvorivosti. V roku 1958 založil Ľudové konzervatórium (dnešné prestížne Konzervatórium a VOŠ Jaroslava Ježka), ale po roku 1968 musel odísť z miesta jeho riaditeľa. Od roku 1970 pracoval ako profesor na Konzervatóriu Jana Deyla pre nevidiacich a následne od roku 1976 až do svojho odchodu do dôchodku v roku 1992 pôsobil na Pražskom konzervatóriu, kde vyučoval skladbu a hudobnú teóriu. Medzi Petrovových žiakov patrili viaceré významné osobnosti českej hudobnej scény, ako sú skladateľ a klavirista Petr Malásek, mezzosopranistka Dagmar Pecková či popová speváčka Anna K.

Za svoju tvorbu dostal celý rad ocenení doma i v zahraničí. V roku 2018 mu český prezident Miloš Zeman udelil medailu Za zásluhy I. stupňa v oblasti školstva a kultúry. V roku 2016 bola Základná umelecká škola v Prahe 4 premenovaná na Základnú umeleckú školu Vadima Petrova. Vlani mu ruský prezident Vladimir Putin udelil Rad priateľstva, ktorý je najvyšším ruským štátnym vyznamenaním pre cudzincov. Petrov bol od roku 1954 ženatý s manželkou Martou (rod. Votápkovou), s ktorou mal tri deti - Vadima, Tatjanu a Kateřinu. Na fotografiách a vo videách ho často môžete vidieť v spoločnosti jeho krásnej vnučky, topmodelky Lindy Vojtovej.


Zdroj: TASR (Novinky.cz, iDnes.cz), Hudba.sk edit
Foto: Facebook.com/VadimPetrovofficialprofil